Διατροφή

Ελληνικός καφές: ξέρετε όλα τα οφέλη του;

03 Νοεμβρίου 2015
31161 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
flitzani ellhnikou kafe

Ο καφές είναι, το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο. Στη χώρα μας ο ελληνικός καφές κατέχει ξεχωριστή θέση και αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν και οι διαθέσιμες παραλλαγές του ελληνικού καφέ δεν είναι τόσες πολλές (π.χ. με αφρόγαλο, λικέρ, παγωτό κ.ο.κ.), ο ελληνικός καφές δεν παύει να αποτελεί για την Ελλάδα μια σταθερή αξία.

Πέρα από το πλούσιο άρωμα του ελληνικού καφέ, που «γαργαλάει» γλυκά τη μύτη και σε καλεί να τον απολαύσεις, αλλά και την πλούσια, μεστή γεύση του, που τον καθιστούν διαχρονική αξία στο πρωινό γεύμα, αλλά και κάθε ώρα της ημέρας, οι επιστήμονες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, στις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία, μία από τις περιοχές με τους περισσότερους μακρόβιους ανά τον κόσμο, έδειξε ότι ο ελληνικός καφές είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στη μακροζωία των κατοίκων.

Το πώς και το γιατί απαντιέται στο quiz που ακολουθεί. Εκτός από τα οφέλη του καφέ για την υγεία, το quiz θα σας δώσει μια σειρά από πληροφορίες για τον ελληνικό καφέ: Ποια είναι η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, πόσους καφέδες μπορείτε να πίνετε την ημέρα, αν αληθεύει ότι τονώνει ή αφυδατώνει τον οργανισμό, αλλά και πόσες θερμίδες έχει. Τέλος, θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν και κατά πόσο μία έγκυος μπορεί να καταναλώνει ελληνικό καφέ και σε τι ποσότητα.

Επικεντρώστε την προσοχή σας, διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και ...ακόμη και αν δεν απαντήσετε αρχικά σωστά, θα έχετε μάθει σίγουρα την επόμενη φορά!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, et al.. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: the Ikaria study. Vasc Med. 2013 Apr; 18(2):55-62. Epub 2013 Mar 18.

http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/caffeine-during-pregnancy/ Caffeine intake during pregnancy. Πρόσβαση Μάιος 2015.

Svilaas A, Sakhi AK, Andersen LF, Svilaas T, Ström EC, Jacobs DR Jr, Ose L, Blomhoff R.Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans. J Nutr. 2004 Mar;134(3):562-7.

http://www.rsc.org/chemistryworld/Issues/2011/May/ChemistryInEveryCup.asp Πρόσβαση Μάιος 2015.

http://www.caffeineinformer.com/caffeine-content/greek-coffee Πρόσβαση Μάιος 2015.

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.