Συστάσεις Διατροφής

Γλυκαντικές: Ικανοποιούν ή αυξάνουν την όρεξη για γλυκό;

19 Σεπτεμβρίου 2012
5382 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκαντικές: Ικανοποιούν ή αυξάνουν την όρεξη για γλυκό;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολλοί ισχυρίζονται πως η κατανάλωση γλυκαντικών υλών αυξάνει περαιτέρω την όρεξη για γλυκά τρόφιμα, οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού, ακόμη και αύξηση του βάρους. Τελικά, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ικανοποιούν την ανάγκη μας για τη γλυκιά γεύση ή αυξάνουν την όρεξή μας για γλυκό; Το σημαντικό αυτό ερώτημα απαντά ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, M.Sc, Παρασκευάς Παπαχρήστος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που άρθρα σε μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο έχουν αμφισβητήσει τις γλυκαντικές ύλες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, παρά τις διαβεβαιώσεις των επίσημων επιστημονικών φορέων. Ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους σχετικά με τις γλυκαντικές ύλες, ισχυρίζεται ότι ο οργανισμός, δεν «ξεγελιέται» από τη γλυκύτητα των γλυκαντικών υλών, με αποτέλεσμα η όρεξη για γλυκό να αυξάνεται. Ωστόσο, το σύνολο πρόσφατων των ερευνητικών δεδομένων και ανασκοπήσεων της επιστημονικής βιβλιογραφίας δεν επιβεβαιώνει την παραπάνω δράση, και φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από πιο πρόσφατες και καλοσχεδιασμένες μελέτες ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν αυξάνουν την όρεξή μας για γλυκό.

Οι πιο διαδεδομένες ύλες έντονης γλυκύτητας είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη Κ, το κυκλαμικό οξύ και τα άλατά του, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη, ενώ πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε μια ακόμη γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης, η οποία προέρχεται από το φυτό στέβια, με την επιστημονική ονομασία «γλυκοζίτες στεβιόλης».