Συστάσεις Διατροφής

Φωσφολιπίδια και λεκιθίνη: Τα ενισχυτικά της διάνοιας

της Κατερίνας Κρητικού
30 Μαΐου 2010
14091 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fosfolipidia kai lekithini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το λίπος, μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, είναι μια από τις βασικότερες ουσίες του οργανισμού, μεγίστης ζωτικής σημασίας. Το λίπος είναι ο καλύτερος τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να αποθηκεύσει τη ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δραστηριότητες μας.

Φωσφολιπίδια: Λίπη του εγκεφάλου

Υπάρχουν διάφορα είδη λιπών στο σώμα μας, το καθένα έχει διαφορετικό λόγο ύπαρξης και εξυπηρετεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Ένα από αυτά τα λίπη είναι τα φωσφολιπίδια. Τα φωσφολιπίδια είναι λίπη του εγκεφάλου, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία και σκοπός τους είναι να δημιουργούν τη μυελίνη, το μονωτικό στρώμα των νεύρων. Υπάρχουν δυο διαφορετικά είδη φωσφολιπιδίων, η φωσφατιδιλική χολίνη και η φωσφατιδιλική σερίνη. Έχει μάλιστα αποδειχτεί, ότι αυτές οι ουσίες βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν τη διάνοια και τις διανοητικές λειτουργίες. Άλλη μία σοβαρή δουλειά που κάνουν τα φωσφολιπίδια, είναι η διαρκής προστασία της μνήμης μας από εξασθένιση λόγω προχωρημένης ηλικίας και η πρόληψη της νόσου Altzheimer.

Πλουσιότερη πηγή φωσφολιπιδίων

Παρόλο που οργανισμός παράγει από μόνος του φωσφολιπίδια η επιπλέον λήψη από τις τροφές είναι πάντοτε ωφέλιμη. Η πλουσιότερη πηγή φωσφολιπιδίων θεωρείται ο κρόκος του αυγού. Έχει παρατηρηθεί όμως, τα τελευταία χρόνια μια μείωση της κατανάλωσης αυγών, η οποία προήλθε από τη κοινώς αποδεκτή γνώμη ότι τα αυγά προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης και των κρουσμάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Με αφορμή το συγκεκριμένο φαινόμενο, διεξήχθη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποκάλυψε πως μετά την μείωση κατανάλωσης αυγών, η πρόσληψη φωσφολιπιδίων έπεσε δραματικά. Επίσης διαπιστώθηκε, προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, αύξηση των κρουσμάτων Altzheimer.

Αναπλήρωση μέσω της λεκιθίνης

Ένας ιδανικός τρόπος αναπλήρωσης των φωσφολιπιδίων, όταν δεν τα προσλαμβάνουμε από τη τροφή, είναι μέσω της λεκιθίνης, η οποία είναι ιδανική πηγή φωσφολιπιδίων και ευρέως διαθέσιμη στα καταστήματα υγιεινής διατροφής με τη μορφή συνήθως κόκκων ή καψουλών. Η λεκιθίνη είναι στη ουσία ένα ευεργετικό φυσικό φάρμακο, το οποίο ενισχύει τη διάνοια. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η λεκιθίνη δεν συμβάλλει στην αύξηση βάρους, αντίθετα βοηθά τον οργανισμό στη πέψη των λιπών.

  • Κατερίνα Κρητικού
    Κατερίνα Κρητικού Διατροφολόγος