Συστάσεις Διατροφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παροτρύνει τους πολίτες να εντάξουν το πρωινό γεύμα στην καθημερινότητά τους

19 Δεκεμβρίου 2008
4242 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
nhsi prwino

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σημασία της διατροφής είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο που μας απασχολεί όλους 

Η πληροφόρηση που λαμβάνουμε καθημερινά καθώς και οι συνεχείς συστάσεις για το «σωστό» διαιτολόγιο που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού μας, προάγοντας όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική μας ευεξία είναι πολύ μεγάλη. Όμως, από ό,τι φαίνεται δεν έχουμε καταφέρει τελικά να κατανοήσουμε ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούμε όπως είναι αυτή της υιοθέτησης της υγιεινής συνήθειας του πρωινού γεύματος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 61% των Ευρωπαίων δεν καταναλώνουν πρωινό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι αρκετοί αυτοί που δεν γνωρίζουν τα οφέλη που αποφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσα σε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε έρευνες για μια σειρά από θέματα διατροφής-τρόπου ζωής, υγείας, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και για τη σχέση που μπορούν να έχουν με τη διατροφή και συγκεκριμένα με το πρωινό γεύμα.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλοντας να επιστήσει την προσοχή όλων στη σημασία του πρωινού γεύματος δημιούργησε τη νέα καμπάνια “BREAKFAST IS BEST” στην οποία ένας από τους κύριους υποστηρικτές είναι τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως της NESTLÉ. Κύριος στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να ενημερώσει και να παροτρύνει όλους τους καταναλωτές να εντάξουν το πρωινό στην καθημερινότητά τους καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας δεδομένου ότι ανεφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι περιορισμένα όταν ξυπνάμε.

Το πρωινό πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 25% των καθημερινών μας αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικές ουσίες

Τα οφέλη του πρωινού γεύματος είναι πολλαπλά και αξιοσέβαστα. Το σωματικό λίπος μειώνεται σταδιακά, όταν η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος αυξάνεται ενώ βοηθά στη μείωση της πείνας που νιώθει κάποιος όσο η μέρα προχωρά, κι έτσι αποφεύγουμε την απρόσεκτη επιλογή τροφίμων και την υπερκατανάλωση λίπους. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας καταναλώνει τα τελευταία αποθέματα ενέργειας που έχουμε, γι' αυτό όταν ξυπνάμε πρέπει να εφοδιαζόμαστε ξανά. Ένα σωστό πρωινό θα μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες ενώ θα μας χαρίσει λιγότερη αίσθηση κούρασης και καλύτερη ψυχική διάθεση.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες γεύμα; 

Ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα), πρωτεΐνες (αυγό, άπαχη γαλοπούλα/ζαμπόν) και λιπαρά (μαργαρίνη). Ως ένα πρωινό γεύμα, με λίγες θερμίδες, πλήρες και θρεπτικό, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους καταναλωτές που επιθυμούν ένα υγιεινό πρωινό για αυτούς και τα παιδιά τους. Έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρωινού βοηθούν στη μείωση των κρουσμάτων της παχυσαρκίας ενώ παρέχουν στον οργανισμό σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά πρωινού έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που τα παραλείπουν ή επιλέγουν άλλες τροφές από τα δημητριακά. Συγκεκριμένες μελέτες που αφορούν στα παιδιά δείχνουν ότι εκείνα που επιλέγουν να τρώνε συχνά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα από αυτά που δεν τρώνε συχνά, αφού καταναλώνουν λιγότερο λίπος και λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, και των ιχνοστοιχείων.    

Το πρωινό παραμένει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Γι’ αυτό παρότι όλοι ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς, καλό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας με την καλύτερη και πιο υγιεινή συνήθεια, δηλαδή αυτή του πρωινού γεύματος. Και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ως τροφή για πρωινό είναι μία από τις καλύτερες λύσεις, διότι είναι πολύτιμα στη διατροφή μας και αυτό το καταδεικνύει το γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας.