Συστάσεις Διατροφής

Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν χριστουγεννιάτικα

της Όλγας Δέδε
24 Δεκεμβρίου 2016
5952 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xristougenniatika stolidia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα Χριστούγεννα είναι μια ευχάριστη γιορτή που μπορεί να μας κάνει να ξεφύγουμε λιγάκι όσον αφορά το θέμα του φαγητού. Είναι η παρεϊστικη διάθεση, είναι οι οικογενειακές στιγμές ή είναι όλα αυτά τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που κάνουν την εμφανισή τους και μας τρελένουν με τη μυρωδιά τους και τη γεύση τους; Μάλλον είναι όλα αυτά! Βέβαια κανείς δεν αυξάνει το βάρος του μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψουμε σε κάθε γευστικό πειρασμό! Τι μας συμβουλεύουν όμως οι διαιτολόγοι για τις γιορτές;

Χριστούγεννα, η επόμενη μέρα

Ο Διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστος μας δίνει συμβουλές για την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων! Φταίει το ότι πάντα πιστεύουμε ότι το φαγητό δε θα φτάσει και καταλήγουμε να έχουμε περίσσευμα για τις επόμενες 10 μέρες. Τις γιορτές νιώθουμε πιο ελεύθεροι σε θέματα διατροφής γι' αυτό όσο έχουμε κάτι νόστιμο να τσιμπήσουμε, θα το κάνουμε. Το πιο σημαντικό είναι ότι ξεφεύγουμε περισσότερο στο θέμα των γλυκών και καταλήγουμε να αυξάνουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε κατακόρυφα!

 

Χριστούγεννα με ασφάλεια για τα άτομα με διαβήτη

Πως μπορεί ένα άτομο με διαβήτη να διαχειριστεί τις επιλογές τροφίμων που έχει την περίοδο των Χριστουγέννων; Ο Κλινικός Διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος δίνει συμβουλές στα άτομα με διαβήτη ώστε να συνδυάσουν σωστά τα τρόφιμα και το αλκοόλ που θα καταναλώσουν για να μην έχουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. 

 

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι περισσότερες θερμίδες των Χριστουγέννων προέρχονται από τα γλυκά, ποιά γλυκά είναι καλύτερα όμως και τι θερμίδες κρύβουν; Ο Διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστος απαντάει στα ερωτήματα για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και μας δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του.

 

Τι να προσέξετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Πως να προσέξετε όμως όταν έχετε μπροστά σας όλες αυτές τις νοστιμιές; Την απάντηση δίνει και πάλι ο Διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστος. Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορούμε να βρούμε τα πιο λιπαρά φαγητά, αρα και τα πιο θερμιδογόνα. Δεν είναι κακό να δοκιμάσουμε τα αγαπημένα μας πιάτα αλλά με μέτρο κ προσέχοντας τη μερίδα μας.

 

Μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πέρασαν τα Χριστούγεννα και τι πιο χρήσιμο από τις συμβουλές ένος διαιτολόγου! Ο Διαιτολόγος Παναγιώτης Βαραγιάννης μας συμβουλεύει πως να συμπεριφερθούμε διατροφικά μια μέρα μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και αφού κάναμε τις ατασταλίες μας. Την περίοδο των Χριστουγέννων είναι καλό να υπάρχει άνεση στο φαγητό χωρίς να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις μιας και 2-3 μέρες δεν είναι ικανές να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

 

  • Όλγα Δέδε
    Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Δέδε Όλγα είναι τελειόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.