Συστάσεις Διατροφής

Να βγάλω τη γλουτένη από τη διατροφή μου;

30 Νοεμβρίου 2015
8433 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Να βγάλω τη γλουτένη από τη διατροφή μου;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι ορίζεται ως κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη αποτελεί μία χρόνια αυτοάνοση νόσο, στην οποία πυροδοτείται η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μετά από κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μόρια γλουτένης (γλιαδίνη και γλουτενίνη). Επιπλέον της γλουτένης και άλλες φυτικές πρωτεΐνες, όπως η ορδεΐνη του κριθαριού και η σικαλίνη από τα προϊόντα σίκαλης, φαίνεται να προκαλούν εξίσου μια σειρά συμπτωμάτων που εντοπίζονται κυρίως πεπτικό σύστημα. Η υπερευαισθησία στη γλουτένη αποτελεί μια νέα κλινική κατάσταση, η οποία μοιράζεται κοινή συμπτωματολογία με τη κοιλιοκάκη. Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί αντίστοιχοι ανοσολογικοί μηχανισμοί και ορολογικοί δείκτες στο αίμα. Συνήθως, η διαφορική διάγνωση τίθεται με τον αποκλεισμό της κοιλιοκάκης ή της αλλεργικής αντίδρασης στο σιτάρι και συνδέεται με την άμεση συσχέτιση συμπτωμάτων και κατανάλωσης γλουτένης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Husby, S., et al. "European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac disease." Journal of pediatric gastroenterology and nutrition 54.1 (2012): 136-160.

Tonutti, Elio, and Nicola Bizzaro. "Diagnosis and classification of celiac disease and gluten sensitivity." Autoimmunity reviews 13.4 (2014): 472-476.

Εταιρεία Νόσου Κοιλιακάκης, http://www.coeliac.gr/

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.