Συστάσεις Διατροφής

10 αλλαγές διατροφής για τη νέα χρονιά

01 Ιανουαρίου 2012
4992 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
10 αλλαγές διατροφής για τη νέα χρονιά

Photo source: www.shutterstock.com

Οι περισσότεροι από εμάς έχει χρειαστεί έστω μία φορά στη ζωή μας να επισκεφθούμε έναν διαιτολόγο. Όλοι θέλουμε να έχουμε μια λίστα με τα «ναι» και «όχι» που θα μας κρατάνε υγιείς και με σωστό σωματικό βάρος. Με αφορμή την άφιξη της νέας χρονιάς όφειλα κι εγώ σαν διαιτολόγος να πράξω το καθήκον μου και να σας εκπαιδεύσω πάνω στα 10 πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθείτε ώστε να έχετε όλα όσα αναζητάτε στο κατώφλι του νέου έτους.

Ως καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm, μίλησα στον δημοσιογράφο Γιάννη Ιωάννου για το «top 10» της καλής υγείας και του ισορροπημένου βάρους.

10 βήματα για ισορροπημένο βάρος και καλή υγεία

Η οργάνωση στα ψώνια

Πρώτα από όλα, η οργάνωση στα ψώνια μας, με την κατάρτιση μιας λίστας αγορών (shopping list) είναι ένα σημαντικός παράγοντας που μας αποτρέπει να ξεφύγουμε σε άσκοπες αγορές προϊόντων και συνεπώς στην υπερκατανάλωση τροφής.

Το καθημερινό μαγείρεμα 

Ένα δεύτερο σημαντικό tip, είναι να μαγειρεύουμε καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταφεύγουμε στην κατανάλωση fast food, που σαφώς είναι πολύ πιο ανθυγιεινό.

Ανάγνωση διατροφικής ετικέτας

Ένα στοιχείο που το 70% του πληθυσμού αγνοεί ή απλώς δεν είναι εκπαιδευμένο να το κάνει, είναι η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας.

Διαβάζοντας την ετικέτα ενός τροφίμου πρέπει να προσέχουμε τις θερμίδες, τα λιπαρά, τη ζάχαρη το αλάτι του, αλλά και τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ), ώστε να μη ξεφύγουμε.

Τα ισορροπημένα και ποικίλα γεύματα

Για να καταφέρω να δείξω στο κοινό πόσο σημαντική είναι η ισορροπία των γευμάτων, έδωσα ένα παράδειγμα. Ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει από ένα γεύμα 300mg Ασβεστίου (1ποτήρι γάλα ή 30 γρ. φέτα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι).

Αν λοιπόν, η ημερήσια πρόσληψη είναι 900mg Ca και εμείς τα καταναλώσουμε όλα σε ένα γεύμα, ο οργανισμός θα καταφέρει να απορροφήσει μόνο τα 300mg. Με παρόμοιο τρόπο δρα και η ποικιλία στα γεύματα. Δεν πρέπει να τρώμε μόνο ένα είδος θαλασσινού ή μόνο ένα είδος δημητριακού.

Πρέπει να τρώμε από όλα, αλλά με μέτρο

Καθένα από αυτά έχει να μας προσφέρει κάτι διαφορετικό, οπότε για να το προσλάβουμε πρέπει να έχουμε ποικιλία. 

Σημαντικό λάθος η ενοχοποίηση ορισμένων τρόφων

Δεν υπάρχουν τροφές που μας παχαίνουν, ούτε και τροφές που μας αδυνατίζουν. Καταναλώνοντας το σωστό μέγεθος της μερίδας από όλες τις τροφές, λαμβάνουμε γευστική ικανοποίηση, ποικιλία αλλά και αυτό το «κάτι» διαφορετικό που έχει καθεμιά να μας προσφέρει.

Μείωση απλών υδατανθράκων

Μιλώντας για τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά, τόνισα πως πρέπει να μειώσουμε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) και να εντάξουμε στη διατροφή μας τους σύνθετους, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αντικατάσταση λίπους

Όσον αφορά στο λίπος, δεν είναι τόσο σημαντική η μείωσή του, όσο η αντικατάστασή του. Πιο συγκεκριμένα, τη θέση των κορεσμένων λιπαρών να λάβουν τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (φυτικές μαργαρίνες, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια).

Κατανάλωση τροφίμων με φυτικές ίνες

Ένα ακόμη στοιχείο που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι πως η χρήση τροφών που έχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μας βοηθούν να μη παρεκτραπούμε θερμιδικά. Αυτό συμβαίνει γιατί μας δίνουν κορεσμό, αλλά με πολύ λίγες θερμίδες.

Πάνω απ΄όλα, η φυσική δραστηριότητα

Κλείνοντας τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο, δήλωσα πως για μένα το πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι στην ισορροπία του βάρους, είναι η άσκηση. Θεωρώ πως είναι δύσκολο με τους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε, να ενσωματώσουμε την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά μας. Με τη σωστή όμως διαχείριση και θέληση, καθένας μας μπορεί να πετύχει ακόμη και αυτό.

 

Σας ενδιαφέρει επίσης: