Συστάσεις Διατροφής

Το EURO2008 μας παχαίνει! Το μεγάλο αθλητικό γεγονός ξεκίνησε.

09 Ιουνίου 2008
3939 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Το EURO2008 μας παχαίνει! Το μεγάλο αθλητικό γεγονός ξεκίνησε.

Photo source: www.bigstockphoto.com

EURO 2008

Το μεγάλο αθλητικό γεγονός ξεκίνησε. Το ευρωπαικό πρωτάθλημα της Αυστρίας και Ελβετίας με πολλούς ποδοσφαιρόφίλους, μικρούς και μεγάλους, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Το μουντιάλ της Γαλλίας το παρακολούθησαν περίπου 2 δις τηλεθεατές, της Άπω Ανατολής 3,5 δις ενώ για τη διοργάνωση της Γερμανίας η αναμενόμενη τηλεθέαση είναι 5 δις άνθρωποι. Αυτή τη φορά ο πόλεμος της διαφήμισης ήταν πιο έντονος από ποτέ. Η αύξηση της παγκόσμιας διαφημιστικής αγοράς θα είναι της τάξης του 6% έναντι 4,9% του 2005, με κερδισμένους της εταιρείες αναψυκτικών και μπύρας.

Στην Ελλάδα η παρακολούθηση των αγώνων έχει εξίσου μεγάλη απήχηση και πολλοί άνθρωποι θα στηθούν μπροστά στις τηλεοράσεις είτε του σπιτιού τους, είτε στις καφετέριες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Είναι όμως η τηλεόραση παράγοντας παχυσαρκίας και άλλων παθογόνων καταστάσεων; Δυστυχώς υπάρχει αυξημένη συσχέτιση μεταξύ της τηλεόρασης και της εμφάνισης παχυσαρκίας και υπερβολικής παχυσαρκίας (super obesity) στους ενήλικες άνδρες, όπως και στα παιδιά. Άτομα που παρακολουθούν περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα έχουν διπλάσια τάση παχυσαρκίας από εκείνα που παρακολουθούν λιγότερο από μια ώρα. Έρευνες έρχονται να προσθέσουν ότι 2 ώρες παραπάνω τηλεόραση την ημέρα αυξάνουν κατά 23% τη συχνότητα παχυσαρκίας και κατά 14% την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Που οφείλεται όμως αυτή η συσχέτιση της τηλεόρασης με την παχυσαρκία;

Ο τηλεθεατής συνηθίζει παράλληλα με την τηλεόραση να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση τροφίμων fast food όπως πίτσες, γύρος, σουβλάκια και τηγανιτές πατάτες και τροφές ή σνακ όπως πατατάκια και ξηροί καρποί. Το μέτρο στην ποσότητα ενδείκνυται σε αυτές τι περιπτώσεις, ενώ είναι προτιμότερη η κατανάλωση σπιτική πίτσας με ποικιλία λαχανικών, αποφεύγοντας τα αλλαντικά και η επιλογή της αλάδωτης πίτας με σουβλάκια κοτόπουλο.Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και καφέδων, που αυξάνουν την πρόσληψη της ζάχαρης. Η ζάχαρη βρίσκεται "κρυμμένη" σε πολλές τροφές και δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες (δίνει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες).

Μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 2 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Προτιμήστε την μαύρη ζάχαρη από τα άλλα τα υποκατάστατα.Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και κυρίως μπύρας παρατηρείται στην περίοδο των αθλητικών διοργανώσεων. Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (δίνει 1 γρ=7 θερμίδες).Αποφύγετε την κατάχρηση. Περιοριστείτε σε 1-2 ποτήρια μπύρας, όταν θέλετε να πιείτε.Μειωμένη φυσική δραστηριότητα λόγω της καθιστικής ζωής, αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η πολύωρη παρακολούθηση συνοδεύεται από κάπνισμα. Ο μεταβολικός ρυθμός είναι χαμηλότερος όταν βλέπουμε τηλεόραση σε σύγκριση με το διάβασμα ή την οδήγηση.

Η σωματική άσκηση ακόμη και σε μικρό βαθμό, όπως 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα βοηθάει σημαντικά και μειώνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκία.Σε τόσο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το μουντιάλ, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις για τρόφιμα αποτελούν το μέσο προβολής για προϊόντα χαμηλής διατροφικής ποιότητας με αποδέκτες κυρίως τους έφηβους. Η αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων σχετικά με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών παρουσιάζεται ανάγλυφη σε σχετική έρευνα του ΙΝ.ΚΑ όπου αναφέρει ότι "κατά 965% αυξήθηκε την τελευταία 15ετία η συμμετοχή του έτοιμου φαγητού στη διατροφή του μέσου Έλληνα. Παράλληλα, από το 1993 μέχρι σήμερα, η κατανάλωση έτοιμων τροφίμων απογειώθηκε κατά 231%". Όπως επισημαίνεται στη έρευνα, "οι κακές συνήθειες κερδίζουν έδαφος μεταξύ των παιδιών"

Ποιες τροφές να προτιμήσουμε;

Σύγκριση μεταξύ των γευμάτων ενός ποδοσφαιρόφιλου που δεν προσέχει την διατροφή του και ενός που την προσέχει. Όταν για βραδινό καταναλώνεται «γίγας» γεύμα (3020 Kcal), κατά μέσο όρο 4 φορές την εβδομάδα αντί για κανονικό γεύμα, περίπου 700 θερμίδων, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 1,4 κιλά την εβδομάδα. Οι συνέπειες, μιας τέτοιας απότομης μεταβολής του βάρους, στην υγεία του ατόμου είναι σοβαρές και αφορούν κυρίως στην αύξηση των λιπιδίων του αίματος και εναπόθεση λίπους στο σώμα και άλλων πιθανών νοσημάτων.

1 πίτσα special μεσαίου μεγέθους (8 κομμάτια) 2560Kcal
4 κουτάκια μπύρα 460 Kcal
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ 3020Kcal

½ σπιτική πίτσα 760 Kcal
2-3 σόδες 0 Kcal
1 φρουτοσαλάτα 180 Kcal
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ 940 Kcal

Εν κατακλείδι, στο χέρι μας είναι να απολαύσουμε τους αγώνες του μουντιάλ, παρακολουθώντας όλους τους μεγάλους αθλητές και τα αναδυόμενα ταλέντα στα γήπεδα της Γερμανίας, δίχως όμως καταχρήσεις και υπερβολές στην διατροφή μας. Ιδιαίτετρη προσοχή πρέπει να δοθεί σε άτομα με καρδιαγγεικές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμίες, παχυσαρκία κ.λ.π.