Ψυχολογία

Σωματικές ενοχλήσεις με ψυχογενή προέλευση

της Ζωής Ντουλαπτσή
18 Μαρτίου 2015
5835 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras me ponokefalo

Αρκετοί από εμάς, κάποιες φορές στη ζωή μας, απευθυνθήκαμε σε γιατρούς για ένα απλό αλλά επίμονο ενόχλημα, κι αφού υποβληθήκαμε σε αρκετές, ίσως και επανειλημμένες εξετάσεις και αποκλείσαμε όλες τις εκδοχές, τελικά ακούσαμε το γιατρό μας να μας λέει ότι "είναι ψυχολογικό".

Πολύ συχνά ακούγονται σε καθημερινές συζητήσεις αλλά ακόμα και στα Μ.Μ.Ε, όροι όπως «ψυχοσωματικά» ή «σωματοποίηση». Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούνται πάντα ευδιάκριτα και με σαφήνεια, ενώ πολλές φορές οι άνθρωποι με σωματικές ενοχλήσεις απευθύνονται μόνο σε ειδικούς από τον ιατρικό χώρο, αγνοώντας την ψυχογενή προέλευση αυτών των συμπτωμάτων.

Ποια η διαφορά των όρων «ψυχοσωματική διαταραχή» και «σωματοποίηση»;

Ο όρος «ψυχοσωματική διαταραχή» δεν είναι ταυτόσημος με τον όρο «σωματοποίηση». Οι δύο όροι συγγενεύουν αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Ο όρος «σωματοποίηση» αναφέρεται σε μία καθαρά ψυχιατρική κατάσταση και περιγράφεται συχνά ως η σωματική έκφραση ενός ψυχικού προβλήματος. Αν και τα συμπτώματα είναι σωματικά, δεν υπάρχει κάποια σωματική αιτιολογία. Ακόμα και αν υπάρχει κάποια εξήγηση, η αντίδραση του ασθενούς εκτιμάται ως υπερβολικότερη του αναμενόμενου.

Οι σωματοποιητικές διαταραχές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Τη Διαταραχή των Σωματικών Συμπτωμάτων, όπου το άτομο βιώνει ένα ή περισσότερα χρόνια σωματικά συμπτώματα σχετικά με τα οποία εκδηλώνει υπερβολική ανησυχία, έντονη δυσφορία και φόβο και
  2. Τη Διαταραχή Άγχους Ασθένειας (γνωστή και ως Υποχονδρίαση), όπου το άτομο ανεξαρτήτως του αν εμφανίζει ιατρικά προβλήματα, νιώθει αυξημένες σωματικές ενοχλήσεις, βιώνει έντονο άγχος στη σκέψη ότι πιθανώς να έχει προσβληθεί από μια μη διαγνωσμένη ακόμα ασθένεια, ταυτόχρονα αφιερώνει υπερβολικό χρόνο ανησυχώντας για την υγεία του και διερευνώντας με εμμονικό τρόπο το σώμα του. Επισκέπτεται τακτικά ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, ενώ σπάνια πείθεται ότι είναι υγιής.

Που αναφέρονται οι ψυχοσωματικές διαταραχές;

Απ' την άλλη, ο όρος «ψυχοσωματικά», όταν χρησιμοποιείται δόκιμα και ορθά, αναφέρεται σε εκείνες τις σωματικές ενοχλήσεις που έχουν κάποια σωματική ή οργανική προέλευση, ωστόσο τα σωματικά συμπτώματα επιτείνονται από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος ή άλλες ψυχοπιεστικές συνθήκες. Παραδείγματα ψυχοσωματικών ενοχλήσεων μπορεί να αποτελεί η εμφάνιση εκζέματος, ψωρίασης, το άσθμα, οι στομαχικές και γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις, η υψηλή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις.

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό;

Όταν οι σωματικές ενοχλήσεις ή ο φόβος σας για κάποια ασθένεια επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα αναγνωρίζετε πως βιώνετε έντονο άγχος, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γενικό ιατρό σας αλλά και σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να αναγνωρίσετε τον φαύλο κύκλο των συμπτωμάτων σας και πιθανούς μη λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Στόχος της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της σωματοποίησης ή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων είναι τόσο η ψυχοεκπαίδευση, όσο και ο συνειδητός έλεγχος των ψυχοφυσιολογικών του αντιδράσεων και της επίδρασής τους στη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημά μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Salkovskis, P. M. (1997). Hypochondriasis. In D. M. Clark, & C. G. Fairburn (Εds.), Science and Practice of Cognitive Behavioural Therapy (pp. 313-339). Oxford: Oxford University Press.

Woolfolk, R. L., & Allen, L. A. (2007). Treating somatization: A cognitive-behavioral approach. Guilford Press.

  • Ζωή Ντουλαπτσή
    Ζωή Ντουλαπτσή Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια