Οικογένεια

Ταξιδεύοντας στον κόσμο της πυραμίδας… στο μέρος με τα φρούτα και τα λαχανικά!

13 Ιανουαρίου 2015
10383 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
frouta kai laxanika

Εφόσον μάθατε αρκετά για την πολύτιμη ομάδα των δημητριακών, προχωράμε στο δεύτερο τέταρτο της πυραμίδας, που χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη, την ομάδα των φρούτων και την ομάδα των λαχανικών.

Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά

Από αυτήν την ομάδα προσπαθήστε να επιλέγετε πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Τα λαχανικά μπορούν να συνοδεύσουν άριστα όλα σχεδόν τα γεύματα, τα δικά σας και των παιδιών σας.

Προσθέστε σαλάτα (ωμή ή βραστή) στο μεσημεριανό σας ή λαχανικά στα σνακ π.χ. σάντουιτς, πίτες κ.λπ. Τα φρούτα μπορούν να εμπλουτίσουν τα ενδιάμεσα γεύματά σας (δεκατιανό, απογευματινό) και το πρωινό σας!

Φροντίστε να παρέχετε στα παιδιά σας φρούτα που καθαρίζονται και τρώγονται εύκολα, όπως μπανάνα, μανταρίνια, αχλάδι, κεράσια, φράουλες κ.λπ.

Φροντίστε να καταναλώνετε 3-5 μερίδες λαχανικών και 2-4 μερίδες φρούτων ημερησίως.

Μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μέτριο φρούτο (π.χ. 1 μικρή ή ½ μεγάλη μπανάνα ή 2 μανταρίνια ή 1 αχλάδι ή 1 ακτινίδιο) ή 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι βραστά ή ψητά λαχανικά.

Θρεπτική αξία φρούτων

Όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία, τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και διευκολύνουν την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού, ενώ η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Επιπλέον, αφού μιλήσετε και μάθετε στα παιδιά σας πόσο σημαντικά είναι τα τρόφιμα αυτής της ομάδας, μπορείτε να παίξετε διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια:

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3554?locale=el

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3494?locale=el

Αφήνετε τα παιδιά να συμμετέχουν

Και τέλος, μην ξεχνάτε να αφήνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην επιλογή των φρούτων και των λαχανικών από το οπωροπωλείο, στην πλύση, στον τεμαχισμό (πάντα υπό την επιτήρησή σας), στο ξεφλούδισμα και στο στίψιμό τους.

  • Ειρήνη Βότση
    Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Βότση Eιρήνη - Χρυσοβαλάντου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αυτή την περίοδο ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με εξειδίκευση στην Κλινική διατροφή. Εργάζεται στο διαιτολογικό γραφείο που διατηρεί στη Λήμνο απ’ το 2009.