Οικογένεια

Πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν τα παιδιά μας;

04 Ιανουαρίου 2014
4314 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν τα παιδιά μας;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα από τα πράγματα για τα οποία παραπονιούνται πολύ συχνά οι μητέρες είναι ότι τα παιδιά τους γκρινιάζουν κάθε φορά που είναι να φάνε φρούτα και ακόμη περισσότερο λαχανικά. Όχι άδικα, καθώς από έρευνες φαίνεται ότι, παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, τα παιδιά δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα!

Τι δείχνουν τα δεδομένα;

Σε πανελλαδική έρευνα του 2009 που αφορούσε τις διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων,

Μόλις το 10% των παιδιών ακολουθούσε πιστά το μοντέλο μεσογειακής διατροφής που επιτάσσει κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά!

Πρόσφατα, η επιστημονική ομάδα της Διατροφής του Παιδιού διερεύνησε ανάμεσα σε άλλα, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ένα δείγμα 215 παιδιών και αυτό που διαπίστωσε είναι ότι μόλις 4 στα 10 παιδιά κατανάλωνε φρούτα καθημερινά και μόλις 3 στα 10 παιδιά κατανάλωνε λαχανικά καθημερινά.

Πώς επηρεάζει τα παιδιά η αποχή από τα φρούτα και λαχανικά;

Η αποχή από την κατανάλωση αυτών των ομάδων τροφίμων από τα παιδιά τους στοιχίζει σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και μια πολύ υγιεινή διατροφική συνήθεια που καλό είναι να εδραιωθεί από νωρίς στη ζωή τους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά και την υπόλοιπη διατροφή τους.

Για παράδειγμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού φρούτων συνδέεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής σε παιδιά. Η σαλάτα λαχανικών από την άλλη όταν συνοδεύει τα γεύματα βοηθάει στον κορεσμό την ίδια στιγμή που η θερμιδική τους πυκνότητα είναι πολύ χαμηλή!

Γιατί μην ξεχνάμε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που αφορά το 20% των παιδιών στην Ελλάδα ενώ όπως ανέδειξε η έρευνα της Διατροφής του Παιδιού γύρω στο 40% των παιδιών έχουν πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους.

Πώς να αυξήσετε την αποδοχή τους από τα παιδιά;

Η ανάγκη εξοικείωσης του παιδιού με τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στις παραδοσιακές αξίες της μεσογειακής διατροφής.

Για να αυξήσετε την αποδοχή τους από τα παιδιά σας, προσθέστε αυτά τα τρόφιμα σε φαγητά που είναι ήδη αγαπημένα των παιδιών, κάντε τους συντροφιά τρώγοντας μαζί φρουτοσαλάτα, σερβιρίστε τα φρούτα όταν έρθουν οι φίλοι του να παίξουν, ζητήστε από τα παιδιά σας να δημιουργήσουν μαζί σας πολύχρωμες σαλάτες!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Barlow SE; Expert Committee. Pediatrics. Expert committee recommendations regarding the prevention, assessment, and treatment of child and adolescent overweight and obesity: summary report. 2007 Dec;120 Suppl 4:S164-92.

Foster GD, Makris AP, Bailer BA. Behavioral treatment of obesity. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):230S-235S.

O'Neil CE, Nicklas TA, Zanovec M, Kleinman RE, Fulgoni VL. Fruit juice consumption is associated with improved nutrient adequacy in children and adolescents: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2006. Public Health Nutr. 2012 Mar 23:1-8.

Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Τρώνε ...μεσογειακά τα Ελληνόπουλα; Πορίσματα πανελλαδικής έρευνας διατροφικών συνηθειών παιδιών και εφήβων, Περί διατροφής, 2009, Τεύχος 13