Οικογένεια

Φρούτα και λαχανικά στην παιδική ηλικία

11 Σεπτεμβρίου 2009
693 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φρούτα και λαχανικά στην παιδική ηλικία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η χρονική περίοδος από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία, δηλαδή μέχρι την στιγμή που αρχίζουν να διαφοροποιούνται τα δύο φύλα, ονομάζεται παιδική ηλικία, και μπορεί να χωρισθεί σε τρείς υποπεριόδους:

  • τη νηπιακή ηλικία(1-3 ετών)
  • την προσχολική (4-6 ετών)
  • τη σχολική περίοδο (7-10 ετών)

Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά

Η ανάπτυξη και οι λειτουργικές  αλλαγές που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία απαιτούν και αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:

  • διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
  • αναπληρώσει τις φυσιολογικές «φθορές» με παραγωγή νέων κυττάρων
  • αντεπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
  • αναπτυχθεί
  • δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά


Μία ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά  και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και τη διατήρηση τις υγείας του.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι μία απαραίτητη κατηγορία στη καθημερινή διατροφή του παιδιού και οι συστάσεις προτείνουν:

  • μια μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
  • 2-4 φρούτα την ημέρα ( ωμά, πολτοποιημένα, ή ως χυμό ή κομπόστα)

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μικρογεύματα για μικρά παιδιά που μπορούν να πιάσουν με το χέρι  

  • φέτες μπανάνα
  • τεμαχισμένα μαλακά φρούτα
  • ψιλοκομμένο μήλο/ αχλάδι
  • κονσερβοποιημένα ή βρασμένα λαχανικά ( πράσινα φασόλια, μπρόκολο, καρότο)

Να αποφεύγονται: τα ξηρά φρούτα, μικρά φρούτα με φλοιό ή φλούδα (π.χ. σταφύλια), ωμά λαχανικά

Άρνηση λαχανικών

Όταν το παιδί αρνείται τα λαχανικά, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπιση του και να μην αρχίζουν διαμάχες κατά την διάρκεια των γευμάτων. 1-2 κουταλιές του γλυκού λαχανικά πρέπει να βρίσκονται πάντα στο πιάτο ως μέρος κάθε κύριου γεύματος και να απομακρύνονται αν δεν καταναλωθούν. Επιπλέον οι σούπες με λαχανικά είναι μία συχνά αποδεκτή λύση.  

Πρακτικές οδηγίες:

  • Στα παιδιά συνήθως αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα
  • Τα παιδιά προτιμούν τα τραγανά και όχι τα μαλακά λαχανικά.

Για το λόγο αυτό τα λαχανικά πρέπει να παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να είναι τραγανά, αλλά να διατηρούν μεγάλο μέρος της υγρασίας, του χρώματος, του αρρώματος και της γεύσης, καθώς και των θρεπτικών συστατικών τους. Δεν πρέπει να βράζουν για πολύ ώρα σε μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα σε λίγο νερό.

  • Προσοχή πρέπει να δίνεται σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά ( ξηροί καρποί, ελιές, αρακάς, σταφύλια, καρότα, κλπ)
  • Σε πολλά παιδιά αρέσει να «βουτάνε» κομμάτια ωμών λαχανικών σε τριμμένο τυρί ή διάφορες σάλτσες, κυρίως όταν τις έχουν παρασκευάσει μόνα τους.
  •  Όταν κανείς ψωνίζει μαζί με τα παιδιά καλό είναι να τα παρακεινεί να διαλέξουν φρούτα και λαχανικά, και ίσως κάποια από τα είδη που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν.
  • Αβραάμ Κάζης
    Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.