Διατροφή

Κουρκουμάς, ο… ήρωας από την Ασία!

25 Μαΐου 2015
5954 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
 kourkoumas

Πώς χρησιμοποιείται η κουρκουμίνη στην αγορά;

Μπορεί η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του ασιάτικου μπαχαρικού «κουρκουμά», να αποτελεί το «αντηλιακό» των τροφίμων όταν βγαίνουν στην αγορά, αλλά στον άνθρωπο προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή μορφή προστασίας.

Τα μείγματα κάρι αλλά και η πολυαγαπημένη μας μουστάρδας είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε εβδομαδιαία χρήση, όσον αφορά στην κουρκουμίνη με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, η οποία προστίθεται στα τυποποιημένα τρόφιμα για την προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του κουρκουμά;

Οι ευεργετικές για τον οργανισμό λειτουργίες της κουρκουμίνης έχουν πρόσφατα αρχίσει να εξετάζονται και σε μοριακό επίπεδο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η δράση της. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην χάραξη νέων στρατηγικών φυτοχημικών θεραπειών με κουρκουμίνη, με ποικίλους θεραπευτικούς στόχους, όπως χρόνιες παθήσεις (πχ δυσλιπιδαιμίες, διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία, αρθρίτιδα κλπ).

Αξιοσημείωτη είναι η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης που πιθανότατα εξηγεί εν μέρει και την αποτελεσματικότητά της στις παραπάνω χρόνιες καταστάσεις. Από κλινικές μελέτες φαίνεται συγκεκριμένα ότι η κουρκουμίνη είναι ικανή να μειώσει τις τιμές των φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη και η CRP (c-αντιδρώσα πρωτεΐνη). Γεγονός ιδιαίτερα ανακουφιστικό για πόνους των αρθρώσεων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και τις καθημερινές δυσκολίες όσων πάσχουν από φλεγμονές στις αρθρώσεις (αρθρίτιδες).

Τυχαιοποιημένες μελέτες έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας, συγκεκριμένα σε άτομα άνω των 45 ετών, ενώ η δράση της συμπληρωματικής κουρκουμίνης είναι συγκρίσιμη ακόμη και με φαρμακευτικό παυσίπονο σκεύασμα. Επιπλέον, το σχετικά χαμηλό κόστος της κουρκουμίνης, τα υψηλά επίπεδα ασφαλούς πρόσληψης και η αποτελεσματικότητά της, καθιστούν σκόπιμη την προσθήκη της στα καθημερινά γεύματα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αν ο ήρωας αυτός έχει και θεϊκές ικανότητες... τον κρατάμε;

Όποιος δεν πιστεύει ακόμη στην ασιατική αυτή «θεότητα» που ακούει στο όνομα κουρκουμάς, θα πρέπει να γνωρίζει επίσης για την αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική, αντι-φλεγμονώδη, αντι-ιική, αντι-βακτηριακή, αντι-μυκητιακή και αντικαρκινική δράση του.

Όλα τα παραπάνω τον καθιστούν υπερ-όπλο, ή πιο σωστά «υπερ-ασπίδα» έναντι διαφόρων κακοήθων ασθενειών,

  • του διαβήτη
  • των αλλεργιών
  • της αρθρίτιδας
  • της νόσου Alzheimer
  • άλλων χρόνιων παθήσεων.

Ήρωας ναι, υπερήρωας όχι

Επειδή κανένα συμβόλαιο, ειδικά με τη ζωή, δεν είναι απλά ιδανικό αλλά συνοδεύεται πάντα από τα γνωστά ψιλά γράμματα, θα πρέπει να επισημάνουμε ένα εμπόδιο που βρίσκει η κουρκουμίνη στο δρόμο για την προστασία μας.

Έχει μικρή βιοδιαθεσιμότητα, σε απλά ελληνικά ένα μικρό μόνο ποσοστό της κουρκουμίνης που καταναλώνουμε, απορροφάται και κυκλοφορεί στο αίμα. Ως εκ τούτου, για να ενισχυθεί η δράση της, θα πρέπει, είτε να τη καταναλώνει κανείς σε μεγάλες συγκεντρώσεις (π.χ. μέσω συμπληρωμάτων διατροφής), είτε σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το μαύρο πιπέρι.

Σημειώνεται ότι, εάν χρησιμοποιείτε κουρκουμίνη για να δράσει στο έντερο (δεδομένου ότι έχει αντι-φλεγμονώδη δράση και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη), τότε η απορρόφηση από το έντερο στο αίμα δεν απαιτείται απαραίτητα. Έτσι, κάποιος μπορεί απλά να χρησιμοποιήσει κουρκουμά σε ημερήσια δόση 2-4 γραμμαρίων ή να λάβει ένα συμπλήρωμα κουρκουμίνης χωρίς οποιοδήποτε συνδυασμό με άλλα συστατικά.

Λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη την τάση της επιστημονικής μόδας που αναφέρεται στην πολυστοχευμένη θεραπεία ως καλύτερη λύση από τη μέχρι τώρα μονόδρομη αντιμετώπιση για τις περισσότερες ασθένειες, η κουρκουμίνη μπορεί να θεωρηθεί ως το ιδανικό μπαχαρικό που θα δώσει στη ζωή μας θεϊκή γεύση, αλλά και υγεία!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int J Biochem Cell Biol. 2009 Jan;41(1):40-59.

Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: the Indian solid gold. Adv Exp Med Biol. 2007;595:1-75.

Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Pellegrini L, Ledda A, Grossi MG, Togni S, Appendino G. Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44.

Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Pellegrini L, Ledda A, Grossi MG, Togni S, Appendino G. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Med. 2010 Jun;52(2 Suppl 1):55-62.

Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53

Kuptniratsaikul V, Thanakhumtorn S, Chinswangwatanakul P, Wattanamongkonsil L, Thamlikitkul V. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):891-7.

Shehzad A, Ha T, Subhan F, Lee YS. New mechanisms and the anti-inflammatory role of curcumin in obesity and obesity-related metabolic diseases. Eur J Nutr. 2011 Apr;50(3):151-61.

  • Μιχάλης Κάβδας
    Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    O Μιχάλης Κάβδας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Συνεργάζεται με τα γυμναστήρια Holmes Place Athens ως Διατροφολόγος, με το CrossFit Coast ως αποκλειστικός Διατροφολόγος του γυμναστηρίου αλλά και προσωπικός Διατροφολόγος της αγωνιστικής ομάδας (Elite team) με πανελλαδικές και πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.