738
Διατροφή

Η μαργαρίνη στο μικροσκόπιο

13 Απριλίου 2015

"Η μαργαρίνη βρίσκεται συχνά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο συζητήσεων σχετικά με την επίδρασή της στην υγεία μας αλλά και την σύστασή της. Τι είναι όμως τελικά η μαργαρίνη;

Η μαργαρίνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μείγμα φυτικών ελαίων και νερού. Για να «δέσει» αυτό το μείγμα και να γίνει γαλάκτωμα χρησιμοποιούνται δύο φυσικά συστατικά: λεκιθίνη και γαλακτωματοποιητής. Και τα δύο τα παίρνουμε από τα φυτικά έλαια.

Τα φυτικά έλαια που περιέχουν οι μαργαρίνες είναι, το ηλιέλαιο (δηλαδή το λάδι των σπόρων του ηλίανθου), το οποίο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά και εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, καθώς και έλαιο κράμβης. Η κράμβη ανήκει στην ίδια φυτική οικογένεια που ανήκει και το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και ο σιναπόσπορος. Το έλαιο κράμβης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 και ειδικά ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, η μαργαρίνη περιέχει και μικρή ποσότητα φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στα τρόφιμα τα τελευταία 5000 χρόνια. Παράγεται κυρίως στην Αφρική και τη ΝΑ Ασία και επιλέγεται για την ανθεκτικότητά του σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και για το ότι δεν απαιτεί υδρογόνωση για να γίνει στερεό..."

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, M.Sc., Καρδάτου Θάλειας ΕΔΩ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Miskandar M. S. et al. Quality of margarine: fats selection and processing parameters. Asia Pac J Clin Nutr 2005;14 (4):387-395

Upritchard J. E. et al. Modern fat technology: what is the potential for heart health? Proceedings of the Nutrition Society (2005), 64, 379–386

  • Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής. Σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών απ'όπου αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2010.

×
×