Διατροφή

Γιατί το λάχανο θεωρείται υπερτροφή;

29 Δεκεμβρίου 2009
138552 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Γιατί το λάχανο θεωρείται υπερτροφή;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πρόκειται για ένα λαχανικό «υπερτροφή», καθώς εκτός από τη θετική επίδραση που έχει για τον οργανισμό μας, βοηθάει και στην ομορφιά. Ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Γι' αυτό το σπουδαίο δώρο της φύσης μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm.

Ποια η διατροφική του αξία;

Η υψηλή αντιοξειδωτική του δράση, λόγω της βιταμίνης C και της ινδόλης-3-καρβινόλης έχει βρεθεί πως συμβάλλει στην ακεραιότητα του δέρματος, στην προστασία από την οξείδωση των βιταμινών Α και Ε και στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, στο στομάχι και στο παχύ έντερο. Επίσης, λόγω του φυλλικού οξέος, βοηθάει στη σταθεροποίηση του DNA.

Θρεπτική σύσταση / 100γρ Λάχανο (ωμό)
Ενέργεια Kcal 24
Πρωτεϊνες g 1,44
Υδατάνθρακες g 5,58
Συνολικά λιπαρά g 0,12
Ασβέστιο mg 47
Σίδηρος mg 0,59
Μαγνήσιο mg 15
Μαγγάνιο mg 0,159
Φώσφορος mg 23
Κάλιο mg 246
Νάτριο mg 18
Ψευδάργυρος mg 0,18
Χαλκός mg 0,023
Σελήνιο mcg 0,9
Βιταμίνη Α I.U 171
Θειαμίνη (Β1) mg 0,05
Ριβοφλαβίνη (Β2) mg 0,04
Φυλλικό οξύ mcg 43
Βιταμίνη C mg 32,2
β- καροτένιο mcg 90
Λουτεϊνη κ Ζεαξανθίνη mcg 310
Φυτικές Ίνες g 2,3

Πηγή: Βάση δεδομένων θρεπτικής ανάλυσης τροφίμων του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας, έκδοση 18 (2005)

Ποια τα οφέλη του στην υγεία;

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, το λάχανο θεωρούνταν ότι κατείχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο Πρεσβύτερος (234 π.Χ.- 149 π.Χ.), ο οποίος συμβούλευε για την θεραπεία των καρκινικών πληγών στον μαστό των γυναικών, την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου.

Πλέον, οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λάχανου επιβεβαιώνονται από αρκετές κλινικές έρευνες. Εκείνο το φυτοχημικό συστατικό του λάχανου το οποίο έχει συνδεθεί με αυτήν την δράση, είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη. Η συγκεκριμένη ένωση είναι δυνατόν να αναστρέψει προκαρκινωματώδεις μεταβολές της τραχήλου της μήτρας.

Λάχανο και τραχηλική νεοπλασία

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gynecologic Oncolοgy το 2000 έκανε σύγκριση της επίδρασης της ινδόλης-3-καρβινόλης, που περιέχεται και στο λάχανο, σε σχέση με εικονική (placebo) επίδραση σε 30 γυναίκες με αποδεδειγμένα προκαρκινωματώδεις μεταβολές της τραχήλου της μήτρας (γνωστές και ως τραχηλική μεσοεπιθηλιακή νεοπλασία). Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων στο 50% των γυναικών που προσλάμβαναν 200mg και στο 44% αυτών που προσλάμβαναν 400mg ινδόλης υπήρξε άμεση μείωση της τραχηλικής μεσοεπιθηλιακής νεοπλασίας. Στις γυναίκες που πήραν placebo συμπλήρωμα δεν υπήρξε καμιά απολύτως μείωση.

Λάχανο και καρκίνος του μαστού

Σε αυτά τα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα αντίστοιχα αποτελέσματα που υποστηρίζουν πως η ινδόλη-3-καρβινόλη του λάχανου εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό των γυναικών. Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού, η ανάπτυξη του οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού των οιστρογόνων. Η ινδόλη-3-καρβινόλη φαίνεται να μειώνει τους μεταβολίτες των οιστρογόνων που συνδέονται με καρκίνο του μαστού.

Προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη

Φαίνεται να παρέχουν και οι ισοθειοκυανιδίνες και συγκεκριμένα η σουλφοραφάνη του λάχανου. Κλινική έρευνα που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε το 2004, συσχέτισε την σουλφοραφάνη με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του προστάτη.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και λάχανο

Επίσης, η σουλφοραφάνη του λάχανου φαίνεται να προφυλάσσει και από ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται πλέον ως η πρωταρχική αιτία του έλκους στο στομάχι.

laxano kai maroyli dyo laxanika farmaka sto piato sas 2

Γιατί να προτιμήσετε το λάχανο;

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  2. Τα περισσότερα σταυρανθή, στα οποία ανήκει και το λάχανο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή του βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και των πνευμόνων.
  3. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, που έχει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων, στη σύνθεση του DNA και RNA.
  4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στον κορεσμό.
  5. Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται θετικά με την πρόσληψη του λάχανου.
  6. Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι.
  7. Είναι διαθέσιμο σε πολλά χρώματα και μεγέθη: Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε λαχανάκια Βρυξελών, κινέζικο λάχανο, άσρο λάχανο και μωβ λάχανο.
  8. Κάτι που ποτέ ίσως δεν θα περίμενες να συναντήσεις στο λάχανο και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα!
  9. Είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα! Τα 100 γραμμάρια λάχανου αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.
  10. Ενώ για πολλά χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι η κατανάλωση λάχανου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, νέα δεδομένα κατέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό.

 

10 logoi laxano in

Ποιος ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του λάχανου;

Καλό είναι να το βράζουμε με λίγο νερό σε σκεύη από ατσάλι, καθώς το μαλακώνουν πιο γρήγορα, ενώ η μικρή ποσότητα νερού αποτρέπει τη δυσοσμία. Δεν πρέπει να κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια, καθώς χάνει πολλές από τις βιταμίνες του, ούτε να το αφήνουμε εκτεθειμένο πριν να το καταναλώσουμε, γιατί χάνει μέρος της θρεπτικής του αξίας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cancer preventive properties of varieties of Brassica oleracea: a review., Copyright © 1994 by The American Society for Clinical Nutrition, Inc

A food pattern that is predictive of flavonol intake and risk of pancreatic cancer 1,2,3. , © 2008 American Society for Clinical Nutrition

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.
Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.

Όλγα Κακουλίδη
Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος