Διατροφή

Η σόγια κάνει καλό ή κακό;

της Μαρίας-Σοφίας Πελαγίδου
22 Ιουνίου 2015
9558 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η σόγια κάνει καλό ή κακό;

Η σόγια είναι ένα φυτικό τρόφιμο που όμως προσομοιάζει πολύ καλά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ανάμεσα στα προϊόντα σόγιας μπορεί κανείς να βρει, κιμά σόγιας, γάλα σόγιας, γιαούρτι και τυρί σόγιας κα.

Η σόγια αποτελεί πρωταγωνιστή στο τραπέζι

Τις ημέρες της νηστείας, η σόγια αποτελεί πρωταγωνιστή στο τραπέζι γιατί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι ωφέλιμη ειδικά για όσους απέχουν από το κρέας. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει και για τα άτομα που έχουνε επιλέξει την χορτοφαγία. Και αυτό διότι, παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, ανάλογων εκείνων του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα, περιέχει μικρή ποσότητα των ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών οξέων: μόνο το 12-14% των λιπαρών οξέων της σόγιας είναι κορεσμένα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μονοακόρεστα (23%) και πολυακόρεστα (63%). Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι οι ισοφλαβόνες έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη σόγια περιέχονται σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου.

Η σόγια περιέχει όλα εκείνα τα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και έχει ανάγκη για το σχηματισμό των πρωτεϊνών.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά κάνουν τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεϊνες σόγιας ιδιαίτερα ελκυστικά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής ακόμη και στο πλαίσιο προγραμμάτων απώλειας βάρους: είναι άλλωστε γνωστό ότι σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες, οι τροφές που περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της όρεξης και βοηθούν καλύτερα στον έλεγχο της πείνας. Άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους είναι καλό να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για την κατανάλωση προϊόντων σόγιας.

Εν κατακλείδι..

Καλό είναι η σόγια που επιλέγετε να είναι πιστοποιημένη ως προς την προέλευσή της και αυτό μπορείτε να το πετύχετε διαβάζοντας την ετικέτα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ευρώπη βάσει νομοθεσίας, στα προϊόντα σόγιας που κυκλοφορούν δεν έχουν εφαρμοστεί μέθοδοι γενετικής τροποποιήσης.

  • Μαρία-Σοφία Πελαγίδου
    Μαρία-Σοφία Πελαγίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στο Πειραιά το 1986. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ , εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θέμα: «Αλκοόλ και Ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ».Έκανε πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο «Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά "Άγιος Παντελεήμων". Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε σε επώνυμο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης στο τομέα των τροφίμων .

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.