Διατροφή

Κοτόπουλο - στήθος ή μπούτι; Τι είναι πιο καλό;

της Σοφίας Βρυώνη
16 Μαρτίου 2015
29058 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stithos h bouti kotopoulo

Το μπούτι κοτόπουλο είναι πλουσιότερο σε κορεσμένο λίπος (9,7 γρ.), ενώ το στήθος φτωχότερο (6,2γρ.)

Ιδού το ερώτημα. Τι να επιλέξετε; Στήθος ή μπούτι κοτόπουλο; Αυτό εξαρτάται από την ανάγκη που θέλετε να καλύψετε.

Μπούτι κοτόπουλο vs Στήθος κοτόπουλο

Εσύ που θέλεις να τηρήσεις ένα υγιές πρόγραμμα διατροφής, θα μπορούσες να επιλέξεις στήθος κοτόπουλο, καθώς η ποιότητα των λιπαρών που θα προσλάβεις θα είναι καλύτερη από αυτήν που βρίσκεται στο μπούτι. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός ότι τα μπούτια των ελευθέρας βοσκής κοτόπουλων έχουν πιο μεγάλη μυϊκή μάζα, λόγω της συνεχής κίνησής τους, άρα έχουν λιγότερο κορεσμένο λίπος. Από την άλλη πλευρά, εσύ που έχεις πρόβλημα με τον σίδηρο ή τον αιματοκρίτη του αίματός σου μπορείς να επιλέξεις το μπούτι, επειδή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο Fe. Είναι σαν να τρως κόκκινο κρέας. Επίσης, το μπούτι είναι προτιμότερο για το παιδί που είναι στην ανάπτυξη ή για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης ή κατά την εγκυμοσύνη, για να προσλάβετε λίγη από την ποσότητα σιδήρου που έχετε ανάγκη.

Συμπερασματικά

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να μαγειρέψετε και να φάτε το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και φυσικά τρώτε αργά! Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα του κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο. Αν λοιπόν τρώτε πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνετε να συνειδητοποιήσετε ότι χορτάσατε και έτσι τρώτε περισσότερο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κρέας: Μεγάλη θρεπτική αξία σε μικρή ποσότητα EUFIC European Food Information Council FOOD

TODAY 05/2009 http://www.eufic.org/article/el/page/FTARCHIVE/artid/Meat-lot-little/

Cholesterol contents of various tissues of chickens with exogenous or endogenous hypercholesteremia. K J Ho ,The American Journal of Clinical Nutrition February 1976 29: 187-91

  • Σοφία Βρυώνη
    Σοφία Βρυώνη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Βρυώνη Σοφία είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Εργάζεται σαν διαιτολόγος σε κατάστημα με τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής παρέχοντας τις υπηρεσίες της καθώς και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες κατ’ οίκον.