Διατροφή

Σοκολάτα… η τροφή των θεών!

12 Απριλίου 2015
14310 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Σοκολάτα… η τροφή των θεών!

Η σοκολάτα είναι το μοναδικό γλυκό το οποίο αρέσει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εθισμένοι στην σοκολάτα, όπως και κάποιοι οι οποίοι την θεωρούν το απόλυτο γλυκό και υποστηρίζουν ότι γλυκό χωρίς σοκολάτα δεν είναι γλυκό.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Οι Μάγια το 600 μ.Χ. εμπορεύονταν κόκκους κακάο, από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Το 1519, οι Αζτέκοι ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα απολαυστικό ρόφημα με κόκκους κακάο και νερό, όπως επίσης να το χρησιμοποιήσουν όταν μαγειρεύουν κρέας. Η ανάμειξη του κακάο με γάλα και η δημιουργία της σοκολάτας ήρθε αργότερα δηλαδή το 18ο αιώνα.

Η σοκολάτα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μια πλευρά είναι τα οφέλη, από την άλλη πλευρά τα μειονεκτήματα που επιφέρει η κατανάλωσή της.

Ποια είναι η πιο ωφέλιμη μορφή σοκολάτας;

Το κακαόδεντρο, από το οποίο προκύπτει η πρώτη ύλη της σοκολάτας ονομάζεται Theobroma cacao, που μεταφράζετε ως ‘’τροφή των θεών’’. Αναμφίβολα, η τροφή των θεών θα είναι γευστική αλλά και πολύ ευεργετική. Αρχικά, τα είδη της σοκολάτας είναι πολλά όμως, η πιο ωφέλιμη μορφή είναι αυτή της μαύρης σοκολάτας. Κι αυτό, γιατί περιέχει περισσότερο κακάο, που είναι πηγή φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Συμπεραίνουμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική, γιατί σε αυτή βρίσκεται περισσότερο κακάο από ό,τι στη σοκολάτα γάλακτος και όσο περισσότερο κακάο περιέχει ένα προϊόν σοκολάτας, τόσο πιο ωφέλιμο είναι για την υγεία.

diatrofiki aksia kai ofelh ths sokolatas

 

Ποια είναι τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας;

Έρευνα έχει δείξει ότι όταν μαύρη σοκολάτα είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να προστατέψει την υγεία της καρδιάς, την πίεση του αίματος, τη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και να αυξήσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να βελτιώσει το σάκχαρο του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, η κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν κάποιος στεναχωριέται, επιλέγει να φάει σοκολάτα -η κατανάλωσή της προάγει την εμφάνιση σεροτονίνης που είναι η ορμόνη της ευτυχίας. Η σεροτονίνη συνδέεται και με την αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης, γι’ αυτό η σοκολάτα θεωρείται αφροδισιακή τροφή.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της σοκολάτας;

Όμως, ως γνωστόν, η ποσότητα είναι αυτή που κάνει το δηλητήριο. Άρα, πόση σοκολάτα είναι ιδανικό να καταναλώσετε, ώστε να πάρετε όλα τα οφέλη από την “τροφή των θεών”;

Πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Γρανάδα της Ισπανίας έδειξε ότι άτομα που καθημερινά κατανάλωναν 42,6 γρ σοκολάτας είχαν χαμηλότερο BMI από αυτούς που δεν κατανάλωναν ή που κατανάλωναν λιγότερο. Φάνηκε ότι αυτοί που κατανάλωναν σοκολάτα (είτε μαύρη, είτε γάλακτος) είχαν περισσότερη ενέργεια και ήταν περισσότερο δραστήριοι. Το μειονέκτημα της σοκολάτας είναι η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη και λιπαρά. Η υπερκατανάλωση σοκολάτας θα σας οδηγήσει να πάρετε βάρος, να είστε νωχελικοί και όχι δραστήριοι και τελικά δεν θα απολαύσετε όλα τα καλά που προσφέρει στην υγεία.

Συμπερασματικά

Η σοκολάτα είναι η τροφή των θεών, οι θνητοί την λατρεύουν και δυσκολεύονται να αντισταθούν σε αυτή. Δεν χρειάζεται να την αποφεύγετε, μπορείτε να την απολαμβάνετε σε μικρές δόσεις. Ένα κομμάτι σοκολάτα θα δώσει ευχαρίστηση και σε εσάς και στην υγεία σας.

  • Όλγα Κακουλίδη
    Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Κακουλίδη Όλγα είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες κατ΄οικων όπως επίσης και στο ιδιωτικό της γραφείο στον Ν. Κόσμο. Παράλληλα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο mednutrition .