Διατροφή

Η σημασία της βιώσιμης αλιείας

17 Δεκεμβρίου 2014
6546 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
viosimi alieia kai h shmasia ths

Η συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών κρίνεται απαραίτητη για καλή υγεία, σωστή καρδιακή λειτουργία, εύρυθμη πνευματική λειτουργία και επιτυχή απώλεια σωματικού λίπους. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υπεραλίευση με σκοπό την διαθεσιμότητα όλων των ψαριών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και ως καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουμε τη σημασία της βιώσιμης αλιείας αν θέλουμε να έχουμε και τα επόμενα χρόνια το ψάρι στο πιάτο μας.

Είναι τόσο διαδεδομένο ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο στην αλυσίδα της ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Μήπως όμως η αυξημένη ζήτηση επηρεάζει και την αλυσίδα της οικολογικής ισορροπίας;

Αποτελούν τις κύριες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προσφέρουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία. Περιέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και το σελήνιο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Οι επίσημες συστάσεις για καλή υγεία μας προτρέπουν να καταναλώνουμε ψάρια 2-3 φορές / εβδομάδα.

Είναι όμως αυτό εφικτό στη σύγχρονη εποχή; Μήπως παρατηρείται υπεραλίευση; Κάθε ψάρι έχει την εποχή του, δηλαδή εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας. Ψάρια όπως η συναγρίδα, και η πέρκα. δεν επηρεάζονται από την εποχή. Yπάρχουν όμως τα ψάρια που έχουν εποχές- η εποχή της τσιπούρας για παράδειγμα, είναι το φθινόπωρο, και πιο συγκεκριμένα το διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου ως τα μέσα Nοεμβρίου. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για τα αλιεύματα που καταναλώνουμε και κάθε τέτοια δράση πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τη βιώσιμη αλιεία.

Βιώσιµη ορίζεται η αλιεία της οποίας οι πρακτικές µπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον χωρίς να µειώνεται ο πληθυσμός και να μην απειλούνται συγκεκριμένα είδη ψαριών, και χωρίς να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλα είδη εντός του οικοσυστήματος – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – λόγω της αφαίρεσης της τροφής τους, της τυχαίας θανάτωσής τους, ή της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος.

viosimh alieia kai perivallon

 

Δυστυχώς παρατηρείται έντονα στις μέρες μας και η παράνομη αλιεία. Η παράνομη αλιεία, έχει ως συνέπεια τόσο την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων, όπως επίσης και αρνητικές συνέπειες στους νομοταγείς ιχθυοκαλλιεργειτές.

Μορφές παράνομης αλιείας είναι η παράβαση των χρονικών και τοπικών περιορισμών, η παράβαση της αλίευσης συγκεκριμένων είδοειδών, μεγεθών και ποσότητας αλιευμάτων, η παράβαση του μεγέθους και του τύπου των αλιευτικών εργαλείων, η αλιεία σε προστατευόμενα ενδιαιτήματα, η χρήση εκρηκτικών και χημικών, το ψαροντούφεκο με μπουκάλα, με φακό, κατά τη νύχτα, η ερασιτεχνική αλιεία με δίχτυα κ.ά. Επομένως, οδηγούμαστε σε υπεραλίευση, όπου το απόθεμα έχει αλιευθεί και μειωθεί τόσο πολύ, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί και να διατηρήσει τον πληθυσμό του σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και στις αλιευτικές κοινότητες.

Η στροφή του ανθρώπου σε υψηλής διατροφικής αξίας τροφές, όπως τα ψάρια σε για τη λήψη των απαραίτητων πρωτεϊνών, καθιστά αναγκαία και πολύ σημαντική τη βιωσιμότητα του κλάδου της αλιείας. Με την ορθή διαχείριση των αλιευτικών πόρων και στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία, μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα τα οφέλη μιας πολύτιμης διατροφής και να εξασφαλίσουμε το ίδιο και για τις μελλοντικές γενιές. Η αγορά επηρεάζεται από τις ατομικές επιλογές μας ως καταναλωτές, οπότε αν δεν αντιδράσουμε, σύντομα δεν θα υπάρχουν ψάρια στις θάλασσες, στα δίχτυα των ψαράδων, ούτε στο πιάτο μας.

Συστήνεται λοιπόν να επιλέγουμε τα είδη που δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Συχνά, αρκεί απλώς να αλλάξουμε μερικές από τις συνήθειές μας, για παράδειγμα να μην αγοράζουμε ξιφία ή να μην καταναλώνουμε μύδια υδατοκαλλιέργειας. Ορισμένα είδη ψαριών όπως π.χ. η σαρδέλα ή το σαυρίδι τα έχουμε υποτιμήσει παρά την τεράστια θρεπτική τους αξία! Μπορούμε λοιπόν να βάλουμε στη διατροφή μας λιγότερο γνωστά ψάρια, όπως οι κακαρέλοι, οι μπαλάδες ή τα μυτάκια, που συνήθως είναι και πιο οικονομικά.

Η κατανάλωση γόνου είναι μια διαδεδομένη πρακτική για τους Έλληνες που πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα. Ο γόνος θα πρέπει να πάψει να θεωρείται μια «αθώα» νοστιμιά στο τραπέζι, αφού αποτελεί τον «μελλοντικό γονέα»! Ο γόνος δεν πρέπει να αλιεύεται για να μπορούν τα ψάρια να μεγαλώνουν αρκετά, ώστε να φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής, να γεννάνε νέα ψάρια και έτσι να διασφαλίζεται η ανανέωση των πληθυσμών των ψαριών και οι θάλασσες να έχουν πάντοτε αρκετά ψάρια. Και φυσικά, μη διστάσετε να ρωτήσετε στο εστιατόριο και το ιχθυοπωλείο από πού προέρχονται τα ψάρια που διαθέτουν, πώς παράγονται και αν είναι προϊόντα βιώσιμης αλιείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

WWF, https://www.wwf.gr/el/sustainable-economy/fishery/none-sustainable-fishery

Mozaffarian D, Rimm EB. Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits. JAMA. 2006; 296:1885-99.

GREANPEACE, http://www.greenpeace.org/greece/fishguide/