Διατροφή

Ζέα/ Ζεια: Να το φάω ή να το δώσω στη Ντόλι (το άλογο του Λούκι Λουκ);

15 Οκτωβρίου 2014
13596 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
zea

Ζέα, ψωμί ζέας, αλεύρι ζέας, μπισκότα ζέας κ.λπ. πωλούνται σε φούρνους και καταστήματα με βιολογικά σε αρκετά τσιμπημένες τιμές. Η ζέα, λένε πολλοί, είναι το δημητριακό που έτρωγαν οι αρχαίοι γι’ αυτό και ήταν τόσο έξυπνοι.

Μετά απαγορεύτηκε, γιατί δεν μας ήθελαν τόσο έξυπνους και τώρα ευτυχώς ξαναβγήκε στην αγορά μήπως και αντιστρέψουμε τα αποτελέσματα τους ψεκάσματος (Γιατί μας ψεκάζουν; Δεν μας ψεκάζουν;).

Χμμμ, κάτι βρομάει εδώ και μάλλον είναι η ζέα. Η ζέα υπάρχει σε αναφορές σε ιστορικά κείμενα, αλλά οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει σε ποιο ακριβώς καρπό αντιστοιχεί ( ολυρά, σίκαλη, σιτάρι σπέλτα, κριθάρι είναι μερικά σιτηρά που είχαν την ονομασία ζεία σύμφωνα με αναλυτές ιστορικών κειμένων). Παρόλο που δεν υπάρχει συμπέρασμα από τις ιστορικές πηγές, αυτό που σήμερα καλλιεργείται ως ζέα είναι το δίκκοκο σιτάρι.

Η διατροφική αξία

Η διατροφική της αξία δεν υπερέχει σε καμία περίπτωση σε σχέση με το κοινό σιτάρι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζέα κατά την αρχαιότητα καλλιεργήθηκε κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφής και λιγότερο για να καταναλωθεί από τον πληθυσμό. Αργότερα, η καλλιέργειά της εγκαταλείφθηκε, διότι τα γυμνόσπερμα σιτάρια που χρησιμοποιούνται έως σήμερα απαιτούσαν λιγότερη επεξεργασία.

Και προσοχή!

Παρόλο που μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν το αντίθετο, η ζέα περιέχει γλουτένη και δεν θα πρέπει να καταναλώνετε από άτομα με κοιλιοκάκη!

Ούτε στη Ντόλι ζέα λοιπόν και ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο κριτικοί με όσους προσπαθούν να κερδίσουν διαδίδοντας ανυπόστατα πράγματα.