Διατροφή

Οι ειδικές βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες

25 Νοεμβρίου 2013
12777 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Οι ειδικές βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες

Οι διατροφικές ανάγκες των γυναικών σε βιταμίνες αλλάζουν στα διάφορα στάδια της ζωής. Για παράδειγμα, μια έγκυος έχει ανάγκη από επαρκή ποσότητα φυλλικού οξέος, ενώ μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση χρειάζεται ασβέστιο και βιταμίνη D, ώστε να παραμείνουν τα οστά της δυνατά και υγιή.

Τι είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες χημικές ουσίες, που λαμβάνουν μέρος σε διάφορες χημικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των κυττάρων. Κάθε βιταμίνη εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα και δεν υπάρχει τρόφιμο που περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.

Εκτός από την βιταμίνη D, η οποία βιοσυντίθεται μέσω της έκθεσης μας στον ήλιο, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει τις βιταμίνες που χρειάζεται. Συνεπώς, μόνο μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων βιταμινών ο οργανισμός λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά.

Βιταμίνη Α - Βιταμίνη C – Βιταμίνη D

Όλες οι παραπάνω βιταμίνες, μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, προστατεύουν τα κύτταρα, εξουδετερώνοντας δραστικά και ασταθή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν σημαντικές κυτταρικές δομές όπως τις κυτταρικές μεμβράνες. Οι βιταμίνες αυτές, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες, τις καταστρέφουν, μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών και επιβραδύνουν τις διαδικασίες γήρανσης. Επίσης, βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων, καθώς και στον σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων.

Κύριες πηγές των παραπάνω βιταμινών αποτελούν το βερίκοκο, το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές, το καρότο, το πεπόνι, η ντομάτα, το σπανάκι, το ροδάκινο, η παπάγια και το λάχανο.

Σύμπλεγμα Β Βιταμινών

Όλες οι Β βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία των γυναικών. Συγκεκριμένα όμως οι βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς βοηθούν στην εγκεφαλική λειτουργία, στη δημιουργία των ερυθρών κυττάρων και στον σχηματισμό του DNA.

Βιταμίνη Β6

Είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και για την εγκεφαλική λειτουργία. Η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή αναιμίας. Παρ’ όλα αυτά σπανίως εμφανίζεται έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Σημαντικές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι το αβοκάντο, τα φασόλια, το κρέας, τη βρώμη, τα πουλερικά, καθώς και όλοι οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη Β12

Βιταμίνη απαραίτητη για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, για τη φυσιολογική κυτταρική διαίρεση και πρωτεϊνοσύνθεση. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία. Οι χορτοφάγοι συστήνεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα Β12 καθημερινά. Κύριες πηγές της Β12 είναι το τυρί, τα αβγά, το ψάρι, το κρέας, το γάλα και το γιαούρτι.

Φυλλικό Οξύ

Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συμμετέχει επίσης στον σχηματισμό των DNA και RNA. Επίσης, εμποδίζει τις αλλοιώσεις των γενετικών πληροφοριών και συνεπώς την ανάπτυξη καρκίνου. Ενήλικες και παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για την φυσιολογική παραγωγή ερυθρών κυττάρων και την αποφυγή αναιμίας.

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος σε έγκυες είναι συνδεδεμένη με δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Λόγω αυτού του κινδύνου, τρόφιμα όπως το ψωμί και τα δημητριακά εμπλουτίζονται με φυλλικό οξύ.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες και οι καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ συνδέονται με χαμηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος στο αίμα. Σημαντικές πηγές φυλλικού οξεος είναι το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, οι φράουλες, τα φασόλια, τα αυγά και το συκώτι.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στην ενεργοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, συστατικά απαραίτητα για γερά και υγιή οστά. Έλλειψη αυτής της βιταμίνης οδηγεί σταδιακά σε οστεοπόρωση. Σύνθεση της βιταμίνης D πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την βοήθεια του ηλιακού φωτός.

Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν ενδείκνυται η έκθεση στον ήλιο. Κύρια πηγή της βιταμίνης αυτής αποτελεί το ψάρι και φυσικά η έκθεση στον ήλιο, η οποία πρέπει να αποφεύγεται απο τις 10 π.μ. έως 2 μ.μ. με απαραίτητα το αντηλιακό και το καπέλο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sareen S. G. , Jack L. S., James L. G. Διατροφή και μεταβολισμός. Τόμος II. 2008A

lbert M. C. Cook NR, Gaziano JM, Zaharris E, MacFadyen J, Danielson E, Buring JE, Manson JE Effect of Folic Acid and B Vitamins on Risk of Cardiovascular Events and Total Mortality Among Women at High Risk for Cardiovascular Disease. A Randomized Trial. JAMA. 2008;299(17):2027-2036

Hughes- Dawson B. Harris SS, Krall EA, Dallal GE Effect of calcium and vitamin d supplementation on bone density in men and women 65 years of age or older. N Engl J Med 1997;337:670-6

  • Φωτεινή Ρέβη
    Φωτεινή Ρέβη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Ρέβη Φωτεινή είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. Τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την απόκτηση του πτυχίου της, εργάζεται σε πολυιατρείο της Καισαριανής στο διαιτολογικό τμήμα.