Διατροφή

Αυτά τα ψάρια είναι φρεσκότατα. Ξέρω εγώ από ψάρια. Ο πατέρας μου πάστωνε ψάρια. Ήταν, που λέμε, πάστωρ!

04 Απριλίου 2013
5049 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
skhnh apo thn ellhnikh tainia to dolwma vougiouklaki

Photo source: www.cinehellas.com

Η παραπάνω ατάκα ανήκει στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το δόλωμα» (1964). Πρόκειται για ατάκα που προκαλεί γέλιο, καθώς ο πάστορας μπορεί να είναι είτε κάποιος ποιμένας ή κάποιος που φέρει εκκλησιαστικό αξίωμα ..πάντως όχι κάποιος που παστώνει ψάρια..

Τα ψάρια παραδοσιακά κατέχουν εξέχουσα θέση στο ελληνικό τραπέζι. Θέση που αμφισβητείται τον τελευταίο καιρό λόγω της ακρίβειας. Φαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε 1 φορά/ εβδομάδα ψάρια κατά μέσο όρο, αρκετά μακριά από το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής που μιλά για 2-3 φορές κατανάλωση/ εβδομάδα.

Μερικά οφέλη:

 • Είναι θρεπτικά, περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, προσφέρουν ενέργεια χωρίς μεγάλη ποσότητα λίπους.
 • Περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α.
 • Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολωμός, γαύρος, πέστροφα κα) περιέχουν πλούτο ω-3 λιπαρών οξέων, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά καρδιά, αγγεία, εγκέφαλο.
 • Χρειάζεται προσεγμένη κατανάλωση από τις εγκύους σχετικά με την προέλευση των μεγάλων λιπαρών ψαριών, λόγω του κίνδυνου να περιέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρος). Οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά, έγκυες κα), για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούν να καταναλώνουν τα μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα κα).
 • Επίσης, από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.
 • Η κατανάλωση ψαριών βοηθάει στην ελάττωση της χοληστερόλης. Έχει συσχετισθεί ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και τη VLDL («πρόδρομος» της κακής χοληστερίνης LDL).
 • Επίσης, τα ψάρια προλαμβάνουν από πολλές μορφές καρκίνου (πχ μαστού).

Φάτε μάτια ψάρια λοιπόν !

Χρήση με ασφάλεια

Τα ψάρια μπορείτε να τα καταψύξετε εφόσον αφαιρέσετε τα εντόσθια, τα απολεπίσετε, τα πλύνετε και τα στεγνώσετε πολύ καλά.
Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών προσέξτε να μη ρίξετε πολύ ή καθόλου επιπρόσθετο αλάτι. Περιέχουν ήδη αρκετό νάτριο.
Επίσης, κάντε λελογισμένη κατανάλωση θαλασσινών αν έχετε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης. Βέβαια, δεν πρέπει να τα φοβάστε όπως το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει κορεσμένα λιπαρά , σε αντίθεση με τα θαλασσινά που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου. Το χταπόδι έχει το χαμηλότερο ποσοστό χοληστερόλης από τα θαλασσινά.

Σήμερα καταναλώνουμε όλο και λιγότερα «αληθινά» ψάρια. Δεν ξεπερνάνε το 40% τα ελληνικά ψάρια στο πιάτο μας. Τρώμε ψάρια από την Αφρική, τον Ατλαντικό και άλλες μακρινές θάλασσες. Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS, φαίνεται ότι μόνο το 1/3 των ειδών της εν λόγω θάλασσας είναι εντός των ορίων ασφαλούς επιβίωσης. Η παράνομη, αδήλωτη, λαθραία αλιεία οφείλει να αντιμετωπιστεί δραστικά. Η «Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των εμπόρων και των επαγγελματιών σχετικά με την αλιεία. Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική δε φτάνει αν εμείς οι καταναλωτές δεν αρχίσουμε να αναζητάμε πιστοποιητικά προέλευσης των ψαριών (πχ ετικέτες). Σεφ της Ευρώπης έχουν οργανωθεί ("fish2fork") και κάνουν καμπάνια για την αειφόρο κατανάλωση ψαριών ("eat fish sustainably")

 

 • Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
  Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"