Διατροφή

Γιαούρτι ελληνικού τύπου στα αμερικάνικα σχολεία

18 Απριλίου 2013
6516 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γιαούρτι ελληνικού τύπου στα αμερικάνικα σχολεία

Πρόσφατα, το γιαούρτι ελληνικού τύπου προστέθηκε στα τρόφιμα που είναι αποδεκτά στα αμερικάνικα σχολεία. Σε τι διαφέρει όμως το γιαούρτι ελληνικού τύπου από τα άλλα; Το γιαούρτι ελληνικού τύπου στραγγίζεται περισσότερες φορές από τα υπόλοιπα κοινά γιαούρτια, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο πηχτό, και καθώς το στράγγισμα συμπαρασύρει και θρεπτικά συστατικά, το γιαούρτι ελληνικού τύπου έχει τελικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μικρότερη σε υδατάνθρακες από το απλό γιαούρτι.Κοινώς, αποτελεί πιο “πλήρη” διατροφικά επιλογή για σνακ σε σχέση με το απλό γιαούρτι, ενώ έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες.

Επίσης, λόγω του στραγγίσματος, το γιαούρτι ελληνικού τύπου έχει και διαφορετική υφή. Η διαφορά αυτή στην υφή το κάνει πολλές φορές πιο εύληπτο και καταλληλότερο για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ακόμη, λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητάς του, είναι περισσότερο χορταστικό από το κοινό γιαούρτι. Ωστόσο, το γιαούρτι ελληνικού τύπου περιέχει λιγότερο ασβέστιο σε σχέση με το απλό, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψη από άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο. Βλέπουμε λοιπόν, ότι το ελληνικό γιαούρτι παίρνει τη θέση του στην αμερικανική διατροφή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να το θεωρούμε ένα σνακ που καταναλώνουμε μόνο όταν κάνουμε δίαιτα;

Οι χρήσεις του γιαουρτιού στη διατροφή μας είναι πολλές και διαφορετικές, ειδικά του γιαουρτιού ελληνικού τύπου, καθώς είναι πιο συμπαγές και πιο εύληπτο. Μπορεί να είναι βάση για ντιπ, ντρέσινγκ σαλάτας, αλλά και γλυκά, μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα και το τυρί κρέμα, ενώ υπάρχουν συνταγές όπου το γιαούρτι είναι συστατικό σε κέικ και σάλτσες για φαγητά. Προσοχή όμως!

Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, παρά το πλήρες, καθώς τα λιπαρά του γιαουρτιού είναι κορεσμένα. Επίσης, δώστε σημασία στην ετικέτα. Πολλά γιαούρτια του εμπορίου δεν είναι πραγματικά γιαούρτια (η σύστασή τους δηλαδή είναι διαφορετική από αυτήν που χρειάζεται για να χαρακτηριστούν γιαούρτια) και αναγράφουν στην ετικέτα τους«επιδόρπιο γιαουρτιού». Αποφύγετέ τα και επιλέξτε κάποια από τις εταιρίες που παράγουν κανονικά γιαούρτια.

Τέλος, με αφορμή την ένταξη του γιαουρτιού ελληνικού τύπου στα αμερικάνικα σχολεία, μπορούμε να σκεφτούμε την δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και γενικότερα της μεσογειακής διατροφής, στο εξωτερικό, τόσο για τη θρεπτικότητά τους, όσο και για την προώθηση της χώρας μας και της οικονομίας μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Douglas SM, Ortinau LC, Hoertel HA, Leidy HJ. Low, moderate, or high protein yogurt snacks on appetite control and subsequent eating in healthy women.Appetite. 2013 Jan;60(1):117-22. doi: 10.1016/j.appet.2012.09.012.

Mars M, Hogenkamp PS, Gosses AM, Stafleu A, De Graaf C. Effect of viscosity on learned satiation. Physiol Behav. 2009 Aug 4;98(1-2):60-6. doi: 10.1016/j.physbeh.2009.04.018.

Σας ενδιαφέρει επίσης: