Διατροφή

Τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά στη διατροφή μας

του Γιάννη Μανιό
07 Μαρτίου 2013
7101 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά στη διατροφή μας

Τι είναι η οστεοπόρωση, πως εκδηλώνεται και ποιες οι διαστάσεις της νόσου;

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα νόσημα συνεχούς φθοράς των οστών που έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία/εφηβική ηλικία. Η περιορισμένη αύξηση της οστικής μάζας, δηλαδή της πυκνότητας των οστών κυρίως σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, φθόριο κ.ά., κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αλλά και η αυξημένη απώλεια της οστικής μάζας αμέσως μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου ειδικότερα μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής. Η σχέση της οστικής μάζας και του κινδύνου για οστεοπορωτικά κατάγματα, είναι αντιστρόφως ανάλογη, μιας και όσο μειώνεται η οστική μάζα αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάγματα.

Πως μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Η νόσος μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εάν κάνουμε κάποιες μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας και κυρίως σε θέματα που αφορούν στη διατροφή και στη σωματική άσκηση. Αναφορικά με τη διατροφή, τα δύο πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν με την καθημερινή πρόσληψη τους τόσο στη επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όσο και στην επιβράδυνση της απώλειας της οστικής μάζας μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν, λοιπόν, τόσο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Ποιος είναι ο ρόλος των γαλακτοκομικών προϊόντων;

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την κύρια διατροφική πηγή ασβεστίου καθώς παρέχουν πάνω από το 70% του θεμελιώδους αυτού θρεπτικού συστατικού. Μόνο ελάχιστα άλλα τρόφιμα παρέχουν ασβέστιο σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις όπως στο γάλα. Είναι γενικά δύσκολο, λοιπόν, να καλύψει κάποιος τις καθημερινές του ανάγκες σε ασβέστιο έχοντας αποκλείσει τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή του. Ακόμη και στη περίπτωση ατόμων που αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη (φυσικό συστατικό του γάλακτος) υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή. Η κατανάλωση γιαουρτιού ή άλλων τυροκομικών σε ποσότητα που δεν προκαλεί συμπτώματα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο.

Ποιος είναι ο ρόλος των εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων;

Αν και η κύρια πηγή ασβεστίου από τη διατροφή είναι τα γαλακτοκομικά, οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι ελάχιστες. Για το λόγο αυτό η φύση έχει προνοήσει ώστε η βιταμίνη D να παράγεται κυρίως από το δέρμα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων υποβιταμίνωσης D, λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της ανάγκης για παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D. Παραδείγματα εμπλουτισμένων τροφίμων με βιταμίνη D αποτελούν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα και παιδικές τροφές.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος με την υποστήριξη του NOYNOY Calciplus έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών, εμπλουτισμένων με ασβέστιο και βιταμίνη D, από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 55 έως 65 ετών για δώδεκα μήνες κατάφερε να ενισχύσει την οστική πυκνότητα σε ευάλωτες σε κατάγματα περιοχές του σκελετού, όπως η λεκάνη και η σπονδυλική στήλη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής επιβεβαιώνουν ακόμη περισσότερο την αξία των εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και την ανάγκη που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής για το σχεδιασμό κατάλληλα εμπλουτισμένων προϊόντων που θα προστατεύουν από διατροφικές ελλείψεις, όπως αυτή του ασβεστίου και της βιταμίνης D, ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Αναδημοσίευση του περιοδικού "Ζώ [πολύ] καλύτερα", τεύχος34 Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, σελ. 13

  • Γιάννης Μανιός
    Γιάννης Μανιός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο