Διατροφή

Στάσου... μύγδαλα!

20 Φεβρουαρίου 2013
14739 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
skhnh apo thn ellhnikh tainia koritsia ston hlio

Photo source: www.thebest.gr

..φώναζε ο Γιάννης Βόγλης στην Anne Lonnberg το 1967 στην ταινία «Κορίτσια στο Ήλιο», κάτι που έμεινε στην ιστορία, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος. Πρόκειται για μια σκηνή «παρεξήγησης» όπου μια τρομαγμένη νεαρή κοπέλα φοβήθηκε παρόλο που ο χωριάτης βοσκός (Γ. Βόγλης) είχε ..αγαθές προθέσεις απέναντί της.

Ο βοσκός της εν λόγω σκηνής είχε δίκαιο πάντως να επιμένει να κεράσει αυτόν τον τόσο θρεπτικό καρπό. Τα αμύγδαλα σήμερα κατέχουν υψηλότατη θέση στον κατάλογο τροφίμων. Θεωρείται από τους περισσότερους οργανισμούς υγείας super τροφή ! Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που συχνά βλέπουμε τις αμυγδαλιές να ανθοφορούν, όπως και οι ..έρωτες..

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή-μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), τονίζει ο διαιτολόγος. Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ. Για να διαβάσετε ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα αμυγδάλων αλλά και τι πρέπει να προσέξετε κατά την κατανάλωσή τους πηγαίνετε στο ακόλουθο Link.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Liu JF, Liu YH, Chen CM, Chang WH, Chen CY. The effect of almonds on inflammation and oxidative stress in Chinese patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized crossover controlled feeding trial. Eur J Nutr. 2012 Jun 22

ΠΑΣΕΓΕΣ, Αυτάρκεια Αγροτικών Προίόντων, Αύγουστος 2012

Α. Τριχοπούλου, Πίνακες Σϋνθεσης Τροφίμων, έκδοση 2000

  • Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
    Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"