738
Διατροφή

Τροφές που "καίνε" το λίπος

18 Οκτωβρίου 2012
της Ματίνας Στράτη
Τροφές που "καίνε" το λίπος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ποιος δεν θα ήθελε να υπήρχαν κάποιες μαγικές τροφές που θα είχαν την ικανότητα να καίνε από μόνες τους το λίπος του οργανισμού;

Όλοι οι άνθρωποι αναζητούν τέτοιες μαγικές τροφές για να κάνουν πιο εύκολη τη δίαιτα και τη ζωή τους. Όμως, δυστυχώς τροφές με τέτοια ισχυρά αποτελέσματα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Υπάρχουν όμως κάποια τρόφιμα που μπορούν να παίξουν κάποιο μικρό βοηθητικό ρόλο (άμεσα ή έμμεσα) και να αποτελέσουν συμμάχους μας στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού λίπους. Μερικά από αυτά παρουσιάζονται στη συνέχεια.

  1. Γιαούρτι: εργαλείο αδυνατίσματος. Το γιαούρτι, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη αποτελεί ένα πολύ γευστικό εργαλείο για τη μείωση του βάρους. Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει δύο φορές περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα γιαούρτια. Η πρωτεΐνη παραμένει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στομάχι από ό,τι τα άλλα θρεπτικά συστατικά κι έτσι μας κρατά χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, η υψηλή πρόσληψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού λίπους, όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες. Προτιμήστε γιαούρτια χαμηλών λιπαρών και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Περιορίστε όσα έχουν την ένδειξη «επιδόρπιο γιαουρτιού», καθώς αυτά περιέχουν κρυμμένες μορφές απλών σακχάρων (π.χ. ζελατίνη).
  2. Πιπεριές: Κάτι να καίει... Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Η ένωση αυτή έχει φανεί από μελέτες σε ανθρώπους ότι μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να ενισχύσει την οξείδωση των λιπών, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Επιπλέον, μπορεί να καταστείλει τις ορεξιογόνες αισθήσεις, κόβοντας έτσι την όρεξη για φαγητό. Το μέγεθος όμως αυτών των επιδράσεων είναι μικρό και διαρκεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεπώς υπάρχει αμφιβολία για τη σημαντικότητα της επίδρασης της καψαϊκίνης στη μείωση του σωματικού λίπους και βάρους. Είναι γεγονός όμως ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο, όταν το φαγητό είναι καυτερό. 
  3. Πράσινο τσάι: Ο ρόλος των κατεχινών. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και συνεπώς του βάρους. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ένα είδος φυτοχημικών στοιχείων που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες πιθανότατα μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό μας. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μείωση λίπους που προκαλεί η άσκηση από μόνη της. Όμως, σύμφωνα με μία μεταανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν οφέλη στη μείωση του σωματικού βάρους και του κοιλιακού λίπους μόνο σε συνδυασμό με καφεΐνη, παρά από μόνες τους. Τα οφέλη αυτά όμως είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτρια. Για να έχετε καλύτερο όφελος, προσπαθήστε να πίνετε πράσινο τσάι περισσότερες από μία φορές την ημέρα. 
  4. Καφές: Ένεση για τον μεταβολισμό. Ο καφές, ένα από τα αγαπημένα ροφήματα των περισσοτέρων ανθρώπων, έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό. Η επίδραση αυτή όμως είναι πάρα πολύ μικρή και σίγουρα μπορεί να ακυρωθεί από τις επιπλέον θερμίδες σε ένα καπουτσίνο. 
  5. Νιφάδες βρώμης: Χορτάτοι όλη μέρα. Βράστε τις νιφάδες βρώμης σε νερό ή γάλα και θα έχετε ένα πολύ χορταστικό γεύμα, που θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στον αίσθημα κορεσμού που προσδίδουν οι φυτικές ίνες της βρώμης μαζί με το νερό, καθώς και στο γεγονός ότι το ζεστό φαγητό το καταναλώνουμε πιο αργά. Προσοχή όμως: μην αγοράζετε νιφάδες βρώμης με προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο και ένα φρούτο ώστε να δώσετε μια γλυκιά γεύση εάν δε σας αρέσει σκέτο.
  6. Γκρέιπφρουτ: Δεν λιώνει τα λίπη. Το γκρέιπφρουτ δεν έχει καμία μαγική ικανότητα να καίει το λίπος, όμως μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να νιώθουν χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα άφθονα ποσά διαλυτών φυτικών ινών που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο, οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλα θρεπτικά συστατικά για να χωνευτούν. Καταναλώνοντας μισό γκρέιπφρουτ ή 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ πριν το γεύμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο πλήρεις, τρώγοντας έτσι λιγότερη ποσότητα φαγητού στο γεύμα σας.
  7. Προϊόντα ολικής άλεσης: Κάντε το άσπρο... μαύρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης (μη επεξεργασμένα) τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Αποφύγετε λοιπόν το λευκό ψωμί και τα λευκά σνακ (κριτσίνια, κράκερς κ.λπ.) και αντικαταστήστε με αντίστοιχα ολικής αλέσεως προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης ανεπεξέργαστο ρύζι και μακαρόνια. 
  8. Καρπούζι: Νερό και βιταμίνες. Τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο έντερο. Έτσι, δίνεται το σήμα στο σώμα ότι έχουμε φάει αρκετά και υπάρχει λίγος χώρος για άλλα τρόφιμα. Συνεπώς νιώθουμε ότι δε χρειάζεται να φάμε πολύ ακόμη. Το καρπούζι είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε νερό, αλλά ταυτόχρονα περιέχει και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και τις βιταμίνες Α και C. 
  9. Ωμά λαχανικά: Το ιδανικό σνακ. Τα ωμά λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό αλλά και σνακ. Είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, οπότε σας βοηθούν να νιώσετε πλήρεις και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Δοκιμάστε σαν σνακ ροδέλες καρότο και αγγούρι με λίγο τυρί cottage ή Κατίκι, ή με λίγο φυστικοβούτυρο.
  10. Σούπες: Γεμίζουν το στομάχι. Οι σούπες (μιλώντας για ζωμό και όχι «κρεμώδεις»)μπορούν να γίνουν μια πολύ καλή σας συνήθεια στην προσπάθειά σας για μείωση βάρους για διάφορους λόγους: είναι γεμάτες με νερό το οποίο σας «γεμίζει» με πάρα πολύ λίγες θερμίδες. Είναι ζεστή, οπότε σας εμποδίζει να τρώτε πολύ γρήγορα. Όταν καταναλωθεί πριν το γεύμα καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο στομάχι σας οπότε σας εμποδίζει να φάτε πολλές επιπλέον θερμίδες μετά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ικανοποιητικό, χαμηλό σε θερμίδες γεύμα με βάση τη σούπα και την προσθήκη κοτόπουλου, ψαριού, κομμένων λαχανικών ή φασολιών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Arnaud CD, Sanchez SD. Calcium and Phosphorus. In: Brown MI, ed. Present Knowledge in Nutrition, 6th ed. Washington, D.C.: International Life Sciences Institute Nutrition Foundation, 1990:212-23.

Ludy MJ, Moore GE, Mattes RD. The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta-analyses of studies in humans. Chem Senses. 2012 Feb;37(2):103-21.

Luo XJ, Peng J, Li YJ. Recent advances in the study on capsaicinoids and capsinoids. Eur J Pharmacol. 2011 Jan 10;650(1):1-7.

Phung OJ, Baker WL, Matthews LJ, Lanosa M, Thorne A, Coleman CI. Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):73-81.

Maki KC et al. Green tea catechin consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults. J Nutr. 2009 Feb;139(2):264-70.

Greenberg JA, Axen KV, Schnoll R, Boozer CN. Coffee, diabetes, and weight control. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):682-93.

www.webmd.com

  • Ματίνα Στράτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας στις 26 Ιουνίου του 1986. Από το 2004 έως το 2008 σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

×
×