Διατροφή

Ακριβότερο το ψωμί στα αρτοποιεία

01 Σεπτεμβρίου 2006
9039 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ακριβότερο το ψωμί στα αρτοποιεία

Σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 8% έως και 16% στις τιμές του ψωμιού προχωρούν πολλά αρτοποιεία της Αττικής. Το χωριάτικο ψωμί πλέον μέχρι και 65 με 70 λεπτά, η τιμή ανά κιλό φτάνει και τα 2 € ανά κιλό, ενώ υψηλότερη είναι η τιμή του <πολυτελείας>. Οι αρτοποιοί δικαιολογούν τις αυξήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές παρέμεναν στάσιμες για καιρό και το πετρέλαιο έχει ακριβύνει, δεδομένου ότι οι φούρνοι λειτουργούν με ντίζελ, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξουν περαιτέρω ανατιμήσεις, λόγω της επικείμενης αύξησης στο αλεύρι. Metropolis εφημερίδα

Θρεπτική αξία ψωμιού

Η θρεπτική αξία του ψωμιού εξαρτάται από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, επειδή η διαδικασία της άλεσης καταστρέφει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών. Οι πρωτεΐνες του σιταριού είναι κυρίως γλουτένη, προλαμίνη και λευκοσίνη. Η γλουτένη προσδίδει τις επιθυμητές ιδιότητες στην αρτοζύμη όπως την στερεότητα, την ελαστικότητα, την αντοχή και το χρώμα. Ο καρπός του σιταριού είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες, ιδίως του συμπλέγματος Β. Επομένως, το λευκό ψωμί υπολείπεται θρεπτικά από το μαύρο και το ολικής αλέσεως, επειδή περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες, λιγότερες βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι μεν πλουσιότερο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικό οξύ, η απορρόφηση τους είναι μειωμένη.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση του ψωμιού είναι μια υγιεινή επιλογή. Το ολικής αλέσεως ψωμί περιέχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό, μέταλλο το οποίο τελευταίες έρευνες το φέρνουν να έχει αντικαταθλιπτική δράση. Επιπρόσθετα, το ολικής αλέσεως ψωμί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες φαίνεται να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας στην αποβολή της χοληστερίνης και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης. Επιπλέον, το σάκχαρο αίματος με την κατανάλωση φυσιολογικής ποσότητας ψωμιού αυξάνει σταθερά και όχι απότομα δημιουργώντας μεγάλες υπεργλυκαιμικές και υπογλυκαιμικές καμπύλες, κάτι που δεν μας συμφέρει.

Το ψωμί δεν παχαίνει

Μια λεπτή φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό του περιεχόμενο είναι οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά (τυρί, σάλτσες, ζωικό βούτυρο), ενώ μια καλή επιλογή π.χ. για το πρωινό ή για ένα τοστ είναι η χρήση φυτικής μαργαρίνης για επάλειψη.