Διατροφή

Το σουβλάκι παχαίνει;

της Σοφίας Βρυώνη
02 Ιουλίου 2014
11370 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το σουβλάκι παχαίνει;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι ένα σουβλάκι περιέχει από 180 έως 480 θερμίδες. Το σουβλάκι περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά (από το τζατζίκι) άρα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα! Όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος- πλούσιες πηγές λιπαρών - αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως μιλάμε για μια διατροφική βόμβα! Διατροφικό αγκάθι είναι το λάδι που χρησιμοποιείται, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο είναι μια από τις συνηθέστερες επιλογές και περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα- δηλαδή «κακά» λιπαρά.

Σε 15 γραμμάρια λίπους- όσο δηλαδή χωράει περίπου σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα, οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον. Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων. Τέλος, μια καλή επιλογή είναι η πίτα ολικής αλέσεως, η οποία αποτελεί πηγή φυτικών ινών και φέρνει ευκολότερα τον κορεσμό.

  • Σοφία Βρυώνη
    Σοφία Βρυώνη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Βρυώνη Σοφία είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Εργάζεται σαν διαιτολόγος σε κατάστημα με τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής παρέχοντας τις υπηρεσίες της καθώς και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες κατ’ οίκον.