Λεξικό Διατροφής

Αλόη

της Έλενας Αλετράρη & της Ζωής Πορφύρη
23 Δεκεμβρίου 2015
34665 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Αλόη

Photo source: www.bigstock.com

Γνωστή από τα αρχαία χρόνια, η αλόη υπήρξε γνωστή ως το φυτό της αθανασίας, αγαπημένη της ιατρικής και της κοσμετολογίας. Στην Αρχαία Αιγύπτο, χρησιμοποιούνταν ως δώρο ταφής στους αποθανόντες Φαραώ. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη του φυτού, αλλά μόνο η αλόη η γνήσια ή Aloe Vera και η Aloe Ferox Miller μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Παρόλο που μοιάζει με κάκτο, ανήκει στην οικογένεια των κρίνων. Χαρακτηρίζεται ως ένα ποώδες φυτό με χοντρά και χυμώδη φύλλα. Συνήθως φυτρώνει σε χώρες με θερμό κλίμα, όπως η Κούβα, το Μεξικό, η Αφρική και το 96% της αποτελείται από νερό.

Αλόη: το «φαρμακείο» της φύσης

Η Αλόη η γνήσια, η οποία ευδοκιμεί στην Ελλάδα χάρη στο ζεστό της κλίμα, είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ώστε δικαίως στις μέρες μας ονομάζεται και «φαρμακείο» της φύσης. Περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργάζονται για ένα θεαματικό αποτέλεσμα: μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο βιταμίνες, με κυριότερες τις C, Ε και του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα (βοηθούν στην διάσπαση των τροφών) μόνο- και πολύ-σακχαρίτες, στερόλες και β-καροτένιο.

Μπορεί να καλλιεργηθεί στο σπίτι;

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε το φυτό στο δικό σας χώρο μπορείτε πολύ εύκολα αφού δεν χρειάζονται και πολύπλοκες συνθήκες για διαβίωση και ανάπτυξη του φυτού. Για να αναπτυχθεί το φυτό χρειάζεται φως, αέρα και λίγο νερό. Σε περίπτωση που η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω απο 13 βαθμούς κελσίου τότε καλύτερα να τοποθετήσετε το φυτό σε εσωτερικό χώρο. Τα φύλλα της αλόης έχουν περίπου 50εκατοστά μήκος και 6-7εκατοστά πλάτος.

Σημειώστε ότι για καλύτερη θεραπευτική δράση, το φυτό καλό να είναι γύρω στα τριών με τεσσάρων χρονών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης

Είναι γνωστό πως η αλόη μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι δερματικές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για το θαυμαστό αυτό φυτό. Η ικανότητά της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα, την καθιστά ιδανική αντιμετώπιση για δερματικούς ερεθισμούς με αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμα με την ικανότητά της να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, αποτελεί εξαιρετικό καλλυντικό.

Οι δράσεις της αλόης όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών προβλημάτων, τους πόνους στους μύες και στην κοιλιά και τις κρίσεις άσθματος. Βοηθά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τονώνει το ανοσοποιητικό, ευεργετώντας ασθενείς με καρκίνο και AIDS.

Στις μέρες μας, εκτός από το πλήθος των καλλυντικών προϊόντων της αλόης, που προορίζονται για εξωτερική χρήση (κρέμα, γέλη-gel κ.λπ.), μπορείτε να την προμηθευτείτε και σε μορφή σκόνης, κάψουλες και χυμό σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Με την πλούσια διατροφική της σύσταση και τις ευεργετικές της ιδιότητες στον άνθρωπο, η αλόη έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα θαυματουργά φυτά της φύσης.

Ποιες οι χρήσεις της αλόης;

Η αλόη βέρα έχει πολλαπλές χρήσεις. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μέρες μας.

Εξωτερική Χρήση

Συνήθως η αλόη βέρα χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση είτε ως κρέμα είτε ως gel. Η γρήγορη απορρόφηση της από το δέρμα το βοηθάει να επουλωθεί και να παραμείνει μαλακό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δερματικές παθήσεις ή κακώσεις όπως για παράδειγμα κάποιο έγκαυμα, ουλή, έρπη, ακμή, δερματικές αλλεργίες, τσιμπήματα από έντομα αλλά και εκζέματα.

Εσωτερική Χρήση

Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εσωτερική χρήση σε μορφή κάψουλας ή χυμού. Όπως έχει αναφερθεί στις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενισχύει την πεπτική λειτουργία και περιορίζει τους κολικούς σπασμούς, την καούρα, το έκλος καθώς επίσης μπορεί να καταπολεμήσει και τη δυσκοιλιότητα.

Επιπρόσθετα, ο χυμός της αλόης είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικές βιταμίνες οι οποίες βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και της στοματικής κοιλότητας. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός της αλόης μπορεί να βοηθήσει άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κατα 45%.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που υποφέρουν απο ναυτία είτε λόγω χημειοθεραπείας είτε λόγω στομαχικών διαταραχών, αφού ηρεμεί το στομάχι και μειώνει το αίσθημα.

Στην Ινδία, την Λατινική Αμερική, την Τζαμαϊκα, την Νότια Αφρική, τη Ρωσσία, την Ιαπωνία αλλά και την Κίνα, χρησιμοποιείται ευρέως ως παραδοσιακό βοτανικό φάρμακο. Το εφαρμόζουν σε πληγές και το χρησιμοποιούν σε διάφορα ροφήματα για φυσική βελτίωση χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο του στομάχους, αμμηνόρροια, κολικούς. Επίσης το χρησιμοποιούν για ίαση διάφορων εποχιακών ασθενιών όπως άσθμα, πνευμονία και βήχα.

Επιπλέον, η αντιμυκητική και αντιβακτηριαδιακή της δράση αποδείκτηκε ευεργετική για διαφορες δερματικές μολύνσεις.

Αλόη και πρόσωπο

Μια πολύ γνωστή και πολυσυζητημένη χρήση της αλόης είναι η επίδραση που έχει στο πρόσωπο και γενικά στην ανθρώπινη επιδερμίδα. Λόγω της συστασης της βοηθάει αρκετά στην ενυδάτωση του δέρματος και την αντιμετώπιση φλεγμονων, μελανιών, ακμής και σημαδιών.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή ακόμα και πολλοί απο εμάς ίσως έχουμε χρησιμοποιήσει την αλόη σε περίπτωση ηλιακών εγκαυμάτων. Η άμεση ενυδάτωση που προσφέρει στο δέρμα αμέσως βελτιώνει το έγκαυμα. Συνήθως μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τη μορφή gel ή ακόμα και την ουσία που υπάρχει στο ίδιο το φύλλο του φυτού.

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές έρευνες με θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της αλόης για διάφορες παθήσεις, ο τρόπος αλλά και η συχνότητα χρήσης της καλό είναι να γίνεται από κάποιο γιατρό ή δερματολόγο.

Είναι ασφαλής η χρήση της αλόης;

Παλαιότερα, διάφορα προϊόντα αλόης κυκλοφορούσαν στην αγορά ως μη συνταγογραφούμενα καθαρτικά. Πρόσφατα όμως αποσύρθηκαν επειδή οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν παρείχαν στους καταναλωτές αρκετά δεδομένα ασφάλειας για την χρήση αυτών των προϊόντων.

Μια σημαντική λεπτομέρια κατά την αγορά των τυποποιημένων προϊόντων αλόης είναι η σύσταση της συσκευασίας. Για παράδειγμα καλύτερα να προτιμάτε τα σκευάσματα που προέρχονται από ολόκληρο το φύλλο του φυτού αλλά επίσης και αυτά που έχουν υποστεί ψυχρή και όχι θερμική επεξεργασία αφού η αύξηση της θερμότητας καταστρέφει μέρος απο τους σακχαρίτες του φυτού.

Επίσης για την δική σας ασφάλεια καλό είναι τα σκευάσματα αλόης που αγοράζετε να φέρουν την σφραγίδα της έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης και σύμφωνα με τον κανονισμό σήμανσης η αλόη θα πρέπει να βρίσκεται στα πρώτα συστατικά ούτως ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής ποσότητά της στο προϊόν.

Παρόλα αυτά, η υπερβολική χρήση προϊόντων αλόης μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές παρενέργεις, όπως για παράδειγμα κράμπες ή γαστρεντερικές διαταραχές, ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και βιταμίνες. Επίσης εγκυοι και θηλάζουσες καλό είναι να αποφεύγουν την χρήση της. Επιπλέον φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε διαβητικούς ή υπερτασικούς αλληλεπιδρούν με την αλόη βέρα με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσαρμογή της δόσης.

Επιπρόσθετα σε περίπτωση που με την εφαρμογή του gel αλόης παρατηρηθεί κνησμός ή εξάνθημα σωστό είναι να σταματήσετε την χρήση λόγω ευαισθησίας στο προϊόν.

Καταλήγοντας, η ασφάλεια από τη χρήση της αλόης ελέγχεται σε όλο και περισσότερες μελέτες. Όμως, καλό θα είναι ο καταναλωτής να συμβουλεύεται τον ειδικό πριν τη χρήση κάποιου βοτάνου ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι ασφάλειας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σπανού, Κ. (2019) Τα οφέλη της αλόης βέρα στο πρόσωπο. Accessed on 14th October 2019: https://www.iatronet.gr/ygeia/dermatologia/article/51000/ta-ofeli-tis-aloi-vera-gia-to-proswpo.html

Health Benefits (2017) Health Benefits of Aloe Vera. Accessed on 15th October 2019: https://www.healthbenefitstimes.com/aloe-vera/

Leech, J. (2017) What are the benefits of Aloe Vera? Accessed on 15th October 2019: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591.php

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων
Ζωή Πορφύρη
Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος