Λεξικό Διατροφής

Κεφίρ

της Ηρώς Γουνιτσιώτη & του Αβραάμ Κάζης & της Παρασκευής Κουστουράκη & της Σενιόν Σαρλότ & της Ξένιας-Μαρίας Παπαναστασίου
13 Δεκεμβρίου 2015
131121 Προβολές
12 λεπτά να διαβαστεί
Κεφίρ

Το κεφύριο ή Κεφίρ (kefir) είναι φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, παραδοσιακό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης ( Καυκάσου, Ρωσίας, κεντρικής Ασίας), από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την πρόσθηκη κόκκων κεφυρίου, ειδικών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν τη μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού και αποτελούνται από σακχαρομύκητες, candida, γαλακτοβάκιλλους και στρεπτόκοκκους. Από αυτά οι ζύμες διασπούν τη γαλακτόζη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη, ενώ τα μικρόβια προκαλούν γαλακτική ζύμωση, η οποία προσδίδει στο προϊόν τη γεύση της γιαούρτης.

Πώς παράγεται το κεφίρ;

Το κεφύριο παράγεται με γάλα και κόκκους κεφυρίου στη θερμοκρασία των 20-22 βαθμών κελσίου, έχει παχύρευστη υφή και αφρίζει, όπως η μπύρα. Είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό ρόφημα, γνωστό για την ιδιαίτερα υψηλή βιολογική, διαιτητική και θρεπτική αξία. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι χαρίζει μακροζωία.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.

Είναι προϊόν ζύμωσης του γάλατος με κόκκους κεφίρ. Στο εμπόριο, το κεφίρ παράγεται παραδοσιακά από αγελαδινό γάλα, παρ’ όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι έχει παραχθεί κεφίρ και με γάλα από σόγια. 

Μπορεί να παρασκευαστεί από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος, μετά από προσθήκη κόκκων κεφίρ. Υπάρχουν διάφορα μίγματα βακτηρίων στα οποία οφείλεται η διαφορετική γεύση και οσμή που έχουν μεταξύ τους τα προϊόντα κεφίρ.

Σπόροι κεφίρ

Μπορείτε να παρασκευάσετε κεφίρ και μόνοι σας στο σπίτι έχοντας τους σπόρους κεφίρ, τους οποίους θα βρείτε σε μαγαζιά υγιεινής διατροφής ή μπορεί να σας τους δώσει κάποιος γνωστός σας. Το έτοιμο κεφίρ που πωλείται στο σουπερμάρκετ δεν περιέχει τους σπόρους. Οι σπόροι του κεφίρ (ή αλλιώς κόκκοι) δεν θυμίζουν την εικόνα που έχουμε γι’ αυτή τη λέξη. Μοιάζουν με μικρές συστάδες κουνουπιδιού και στην πραγματικότητα αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων τα οποία είναι φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μεγαλύτερο μέρος των κόκκων είναι ένας συνδυασμός πρωτεϊνών, λιπιδίων και διαλυτών πολυσακχαριτών.

Το κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος στο οποίο έχουν προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σπόροι του. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή ακόμα και από σόγια, γάλα καρύδας ή αμυγδάλου ή ρυζιού (φυτικό γάλα). Το προϊόν είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξυγαλακτική ζύμωση. Η διαδικασία παρασκευής σπιτικού κεφίρ περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια:

  1. Το γάλα (όποιο τύπο επιλέξετε) πρώτα βράζεται και αφήνεται να κρυώσει στους 20-25oC.
  2. Στη συνέχεια, προσθέστε τους κόκκους κεφίρ σε αναλογία 2-10% (συνήθως 5% η ιδανική αναλογία), δηλαδή σε περίπου 250 – 500 ml φρέσκο κρύο γάλα.
  3. Βάλτε λοιπόν 50 γραμμάρια από κόκκους σε ένα καθαρό βάζο και προσθέστε μισό λίτρο γάλα, κατά προτίμηση πλήρες.
  4. Κλείστε καλά το καπάκι. Αφήστε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου (20-25 oC) για 18-24 ώρες και μακριά από το φως του ηλίου. Πρέπει να ξέρετε ότι σε θερμό περιβάλλον επιταχύνεται η ζύμωση ενώ αν το περιβάλλον είναι κρύο (αν το έχετε στο ψυγείο) καθυστερεί.
  5. Μετά από το απαραίτητο χρονικό διάστημα της ζύμωσης περάστε το περιεχόμενο που υπάρχει στο βάζο από ένα πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ενώ ότι μείνει είναι οι κόκκοι τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά την επόμενη φορά. 
  6. Ξεβγάλτε καλά το βάζο και τους κόκκους (όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι) με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλάβετε την επόμενη φορά την ίδια διαδικασία παρασκευής. Η συντήρηση των σπόρων μπορεί να γίνει στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή σε νερό.

Ποιες οι μορφές του κεφίρ;

Θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, όπως σε κόκκους, σε γάλα ή σε γιαούρτι. Το φυσικό κεφίρ έχει μία δροσιστική, αφρώδη γεύση ξινόγαλου. Παρ’ όλα αυτά η γεύση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν, λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης. 

Οι κόκκοι του κεφίρ μοιάζουν με μικρά λουλουδάκια από κουνουπίδι, έχουν μέγεθος 1 έως 3 εκατοστά, λευκά ή κιτρινόλευκα. Οι κόκκοι ελευθερώνουν τους ζωντανούς μικροοργανισμούς όταν μεταφερθούν σε φρέσκο γάλα. Οι κόκκοι αφήνονται να ζυμωθούν από 12 έως 24 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου που επικρατεί. Οι κόκκοι στη συνέχεια αφαιρούνται από το γάλα με κοσκίνισμα. Η πυκνότητα του τελικού προϊόντος είναι κρεμώδης.

Ποια η διατροφική αξία του κεφίρ;

Θρεπτικά συστατικά Διατροφική αξία ανά 100ml. Διατροφική αξία ανά κούπα (240ml.)
Ενέργεια (kcal) 79 190
Πρωτεΐνες (g) 2,92 7,01
Λιπαρά (g) 2,50 6,00
Υδατάνθρακες (g) 12,08 28,99
εκ των οποίων σάκχαρα (g) 0,4 1,0
Φυτικές Ίνες (g) 9,58 22,99
Μέταλλα
Ασβέστιο (mg) 104 250
Νάτριο (mg) 54 130
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 0,0 0,0
Βιταμίνη Α (mg) 42 101
Λιπίδια
Κορεσμένα (g) 1,460 3,504
trans (g) 0,000 0,000
Χοληστερόλη (mg) 6 14

Ποια τα οφέλη του κεφίρ;

Γαστρεντερικό σύστημα

Οι κόκκοι κεφίρ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Το κεφίρ είναι συνεπώς ένα φυσικό προβιοτικό. Το κεφίρ είναι ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά. Περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Τα βακτηρίδια στο γιαούρτι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία με γιαούρτι.

Το κεφίρ περιέχει περισσότερους οργανισμούς, καθώς η «κανονική χλωρίδα» κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς (αντίθετα από το γιαούρτι) που αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

Το κεφίρ εμπλουτίζει τη πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης. Οι οργανισμοί του κεφίρ ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες.

Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. Οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κεφίρ έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου καθώς έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τους όγκους πρώιμου σταδίου, είτε καθυστερώντας την δραστηριότητα των ενζύμων που μετατρέπουν τις προ-καρκινογόνες ενώσεις σε καρκινογόνους παράγοντες είτε με την ενεργοποίηση/ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ρύθμιση της χοληστερίνης

Μια άλλη ιδιότητα που διαθέτει το κεφίρ είναι η ρύθμιση της χοληστερίνης προσαρμόζοντάς την στα φυσιολογικά όρια καθώς μπορεί να δεσμεύει και να καταστέλλει την απορρόφηση την εξωγενούς χοληστερόλης (μέσω της τροφής) στο λεπτό έντερο.

Φυσικό αντιοξειδωτικό

Το κεφίρ είναι επίσης γνωστό ως φυσικό αντιοξειδωτικό διατηρώντας το δέρμα νεανικό και λαμπερό αποτρέποντας την εμφάνιση ακμής, ψωρίασης και ρυτίδων.

Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Ακόμη, ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ότι βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου λόγω της περιεκτικότητάς του σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης γνωστή για τις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες και την καταπολέμηση του στρες.

kefir se ksulino koutali

 

Διαχείριση βάρους

Το κεφίρ είναι επίσης ένα καλό προϊόν για άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους διότι φαίνεται σε μελέτες πως τα προβιοτικά επιταχύνουν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την καλύτερη καύση του λίπους.

Αντιφλεγμονώδη ιδιότητα

Πολύ σημαντική είναι επίσης η αντιφλεγμονώδη ιδιότητα του κεφίρ αντιμετωπίζοντας έτσι ασθένειες όπως η παγκρεατίτιδα, η γαστρίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η περιοδοντίτιδα, η αρθρίτιδα κ.ά.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες

Το κεφίρ είναι λοιπόν προϊόν υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος.

Περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, C και τρώγοντας μόνο 0,45 λιτ. την ημέρα, καλύπτει την ημερήσια δόση των βιταμινών Β1 και Β2

Σύμφωνα με έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:

  • Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.
  • Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.
  • Έχει διουρητικές ιδιότητες.
  • Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες (γύρω στις 50 προσδίδει το κάθε προϊόν).
  • Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
  • Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
  • Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Ποιο κεφίρ να επιλέξω στο super market;

Σε συνέχεια του άρθρου σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης κεφίρ στον ανθρώπινο οργανισμό ίσως να αναρωτηθήκατε για το ποιο τύπο κεφίρ μπορείτε να καταναλώσετε ώστε να μην ξεφύγετε σε θερμίδες και λιπαρά. Κάνοντας μία έρευνα στα σούπερ μάρκετ ανακαλύψαμε ότι με το δίκιο σας να έχετε αυτή την απορία καθώς βρήκαμε περισσότερα από ένα προϊόντα κεφίρ που διατίθενται προς κατανάλωση. Το θέμα είναι ποιο από αυτά είναι η καλύτερη επιλογή από άποψη θρεπτικών συστατικών;

Η διατροφική ετικέτα στο κάθε προϊόν ήταν ο πολύτιμος σύμβουλός μας στην έρευνά μας για το καταλληλότερο τύπο κεφίρ από άποψη θρεπτικών συστατικών και ο κάθε καταναλωτής πρέπει να συμβουλεύεται πάντα την διατροφική ετικέτα του κάθε προϊόντος αν θέλει να κάνει ασφαλείς διατροφικές επιλογές προκειμένου να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος.

Τα προϊόντα κεφίρ που ανακαλύψαμε ότι πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι τέσσερα: ΟΛΥΜΠΟΣ 1% (Προϊόν Α), ΚΟΥΚΑΚΗ (Προϊόν Β), ΜΕΒΓΑΛ 1,5% (Προϊόν Γ) και ΜΕΒΓΑΛ 1,3% με στέβια και γεύση φράουλα (Προϊόν Δ). Η σύγκριση είναι ανά 100ml προϊόντος και περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα. Επίσης, όλα τα είδη κεφίρ που μελετήσαμε διαθέτουν 2 μερίδες το κάθε μπουκάλι.

Θρεπτικά συστατικά ΜΕΒΓΑΛ 1,5% 250ml ΜΕΒΓΑΛ 1,3% 250ml με στέβια & γεύση φράουλα ΚΟΥΚΑΚΗ 330ml ΟΛΥΜΠΟΣ 1% 500ml
Ενέργεια (kcal) 41 48 47,2 39
Λιπαρά (γρ.) 1,5 1,3 2 1
εκ των οποίων κορεσμένα 0,9 0,9 1,4 0,6
Υδατάνθρακες (γρ.) 3,6 6 3,5 4
εκ των οποίων σάκχαρα (g) 3,6 6 3,5 4
Πρωτεΐνη (γρ.) 3,3 3,1 3,8 3,4
Αλάτι (γρ.) 0,10 0,11 0,06 0,05
Ασβέστιο (mg) 130 130 117 Δεν υπάρχει πληροφορία

Προϊόν Α

Ξεκινώντας λοιπόν την έρευνά μας από το Προϊόν Α, είδαμε ότι ανά 100ml περιέχει 39 θερμίδες, 1γρ. λίπους, από τα οποία τα 0,6γρ είναι κορεσμένα, 4γρ υδατανθράκων, από τα οποία 4γρ αποτελούν τα σάκχαρα, 3,4γρ πρωτεΐνης και 0,05γρ. αλάτι.

Προϊόν Β

Στη συνέχεια μελετήσαμε το Προϊόν Β, το οποίο ανά 100ml περιέχει 47,2 θερμίδες, 2γρ λίπους, από τα οποία τα 1,4γρ είναι κορεσμένα, 3,5γρ υδατάνθρακες, από τα οποία τα 3,5γρ είναι σάκχαρα, 3,8γρ πρωτεΐνης, 0,06γρ. αλάτι και 117mg ασβέστιο.

Προϊόν Γ

Το προϊόν Γ περιέχει ανά 100ml 41 θερμίδες, 1,5γρ λιπαρά, από τα οποία τα 0,9γρ είναι κορεσμένα, 3,6γρ υδατάνθρακες, από τους οποίους τα 3,6γρ είναι σάκχαρα, 3,3γρ πρωτεΐνης, 0,10γρ αλάτι και 130mg ασβέστιο.

Προϊόν Δ

Τέλος, το προϊόν Δ περιέχει ανά 100ml 48 θερμίδες, 1,3γρ λιπαρά, εκ των οποίων τα 0,9γρ είναι κορεσμένα, 6γρ υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 6γρ είναι σάκχαρα, 3,1γρ πρωτεΐνης, 0,11γρ αλάτι και 130mg ασβέστιο.

Τι προκύπτει από την σύγκριση των προϊόντων;

Από την σύγκριση των παραπάνω προϊόντων βλέπουμε ότι το Προϊόν Α αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή καθώς περιέχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα προϊόντα κεφίρ, τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και το λιγότερο αλάτι. Προσέξαμε όμως ότι η διατροφική ετικέτα του δεν μας παρέχει πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως στα υπόλοιπα προϊόντα. Προχωρώντας την σύγκρισή μας, βλέπουμε ότι το Προϊόν Β θα μπορούσε να αποτελέσει την αμέσως επόμενη επιλογή μας καθώς μπορεί να περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες από τα άλλα δύο (Γ και Δ) αλλά περιέχει λιγότερα σάκχαρα, λιγότερο αλάτι και περισσότερη πρωτεΐνη. Συγκρίνοντας όμως και τα προϊόντα Γ και Δ βλέπουμε ότι το προϊόν Γ θα μπορούσε να είναι επίσης πολύ καλή επιλογή καθώς περιέχει λιγότερα σάκχαρα από το Προϊόν Δ αλλά τα ίδια κορεσμένα λιπαρά και ασβέστιο και περίπου την ίδια πρωτεΐνη και αλάτι. 

Ποια είναι τα συμπεράσματα του διαιτολόγου;

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το κάθε προϊόν έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Το θέμα είναι τί αναζητά ο καθένας μας στο κάθε προϊόν που καταναλώνει. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι καταναλωτές να ξέρουν να διαβάζουν μια διατροφική ετικέτα.

Ως διαιτολόγος βομβαρδίζομαι καθημερινά από τους ανθρώπους που επισκέπτονται το γραφείο μου από την ίδια ερώτηση, και όχι μόνο βέβαια καθώς και οι φίλοι δεν πάνε πίσω: «πόσες θερμίδες έχει το τάδε προϊόν και πόσες το δείνα;», «πόσες θερμίδες έχει αυτό το γλυκό και πόσες θερμίδες το τάδε φαγητό;». Αυτό που κάθε φορά απαντώ είναι ότι ένα τρόφιμο δεν είναι μόνο θερμίδες. Περισσότερη σημασία έχει από τι αποτελούνται αυτές οι θερμίδες. Με άλλα λόγια, η ποιότητα των θερμίδων αυτών.

Γιατί ναι είναι γεγονός ότι η αύξηση ή η μείωση του βάρους μας εξαρτάται από το καθημερινό ενεργειακό ισοζύγιο, κάτι που οι πελάτες που με επισκέπτονται στο γραφείο μου γνωρίζουν πλέον πολύ καλά. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι η ποιότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουν έχει μεγαλύτερη σημασία για την υγεία τους.

gunaika sto souper market

Στη δική μας περίπτωση με το κεφίρ εάν ο πελάτης μας είχε ανάγκη από μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου θα συστήναμε τα προϊόντα Γ και Δ. Εάν πάλι είχαμε έναν πελάτη με αυξημένη αρτηριακή πίεση που θα έπρεπε να συντάξουμε ένα διαιτολόγιο με λιγότερο νάτριο (αλάτι) σίγουρα θα συστήναμε τα προϊόντα Α ή Β δηλαδή αυτά με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Τέλος, αν είχαμε έναν πελάτη που παρουσίαζε κάποιο χρόνιο νόσημα, όπως καρδιαγγειακά, θα του συστήναμε να μειώσει τα κορεσμένα λιπαρά στην διατροφή του και άρα θα συστήναμε την κατανάλωση του προϊόντος Α.

Συμπερασματικά, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός προτείνουμε και το ανάλογο προϊόν. Σύμβουλός μας πάντα ας μην ξεχνάμε να είναι η διατροφική ετικέτα του κάθε προϊόντος και ο διατροφολόγος μας διότι εκείνος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος που θα μας εξηγήσει και θα μας κατατοπίσει σωστά και επιστημονικά τι σημαίνει η κάθε λέξη στην διατροφική ετικέτα.

Πώς να αξιοποιήσουμε πλήρως την διατροφική ετικέτα;

Λιπαρά

Έτσι, σε μία διατροφική ετικέτα, εκτός από τις συνολικές θερμίδες, πρέπει να κοιτάμε πόσα λιπαρά περιέχει, και κυρίως πόσα κορεσμένα λιπαρά, που καλό είναι να μην ξεπερνούν το 7-10% των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια καθώς σχετίζονται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Αντιθέτως, τα ακόρεστα λιπαρά, ή αλλιώς τα «καλά» λιπαρά, πρέπει να αντιστοιχούν στο 20-25% των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια.

Υδατάνθρακες

Επίσης, πρέπει να κοιτάμε πόσους υδατάνθρακες έχει ένα τρόφιμο, και κυρίως πόσα απλά σάκχαρα που καλό είναι να μην ξεπερνάνε το 10% των ενεργειακών μας αναγκών ημερησίως.

Πρωτείνη

Η πρωτεΐνη πρέπει να καλύπτει το 15-20% των ενεργειακών μας αναγκών ημερησίως ώστε να διατηρήσουμε τους μύες σε καλή κατάσταση και την άμυνα του οργανισμού μας. Από τα μικροθρεπτικά συστατικά, το νάτριο (αλάτι) είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας ενδιαφέρει σε μία διατροφική ετικέτα.

Αλάτι

Η πρόσληψη αλατιού από τους ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6γρ. την ημέρα δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού. Επιπλέον, το ασβέστιο είναι ένα ιχνοστοιχείο στο οποίο πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών.

Κεφίρ και δυσανεξία στη λακτόζη

Το κεφίρ είναι επίσης ένα τρόφιμο ασφαλές να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της δράσης της β-γαλακτοσιδάσης, η οποία μετατρέπει εύκολα την λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, διευκολύνοντας έτσι την πέψη.

Κεφίρ και εγκυμοσύνη

Το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί και από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και γυναίκες που νοσηλεύονται καθώς έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει το σώμα να προσαρμοστεί καλύτερα στις ορμονικές αλλαγές και αποτρέπει την είσοδο στον οργανισμό μικροβίων, όπως είναι ο β-στρεπτόκοκκος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση πνευμονίας και μηνιγγίτιδας.

egkuos sto parathuro kefir

 

Κεφίρ και διαβήτης

Τέλος, το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και από διαβητικούς ασθενείς καθώς έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και της γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κεφίρ νερού

Το ξέρατε ότι μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας, και μάλιστα με βάση το νερό;

Πώς να παρασκευάσετε το κεφίρ νερού;

Έχετε λοιπόν τους σπόρους και φυσικά το νερό. Πώς θα φτιάξετε το κεφίρ νερού;

  1. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η «τροφή» για τους σπόρους, συνήθως προστίθεται ακατέργαστη ζάχαρη και αποξηραμένα σύκα.
  2. Σε ένα γυάλινο βάζο, χωρητικότητας 300ml, τα μεταλλικά δοχεία είναι σημαντικό να αποφεύγονται γιατί σταδιακά προκαλούν οξείδωση στους μύκητες των σπόρων, προστίθενται 240ml αποστειρωμένο νερό, 40-45γρ σπόρων, 17γρ ζάχαρης και 15γρ περίπου αποξηραμένων σύκων.
  3. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι σημαντικό να μην έχουν συντηρητικά γιατί υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβη στην αποικία. 
  4. Ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξετε να εφαρμόσετε μπορείτε να προσθέσετε και διάφορα άλλα υλικά, όπως λεμόνι ή ginger.

Αφού κλείσετε το γυάλινο δοχείο, το αφήνετε σε θερμοκρασία περίπου 18°C-21°C για 48 ώρες έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ζύμωσης. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες η ζύμωση γίνεται γρηγορότερα. Το αποτέλεσμα που πρέπει να έχει μετά από περίπου 2 ημέρες, είναι ένα αφρώδες ρόφημα με φρουτώδη, όξινη, ελαφριά γλυκιά και αλκοολούχα γεύση. Σουρώνετε το ρόφημα με πλαστικό σουρωτήρι και το καταναλώνετε αμέσως ή το τοποθετείτε στο ψυγείο.

Κεφίρ νερού ή κεφίρ γάλακτος;

Όπως λοιπόν γίνεται φανερό από την προαναφερόμενη διαδικασία, το κεφίρ νερού είναι ένα ρόφημα που οποιοσδήποτε μπορεί να παρασκευάσει μόνος του. Σε σύγκριση με κεφίρ γάλακτος δεν έχει καθόλου λακτόζη, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Μπορεί λοιπόν να καταναλωθεί χωρίς φόβο από άτομα με δυσανοχή στο λακτόζη ή vegans. Από την άλλη πλευρά, έχοντας χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, δε μπορεί να αντικαταστήσει ισάξια τις μερίδες των γαλακτοκομικών της ημέρας σας. Όσον αφορά στη γεύση, η φρουτώδης γεύση του κεφίρ νερού του δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σύγκριση με την όξινη γεύση του κεφίρ γάλακτος.

Έχει τα ίδια προβιοτικά με το κεφίρ γάλακτος; 

Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα όσον αφορά στο κεφίρ νερού είναι ακόμη περιορισμένη και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Σίγουρα τα στελέχη βακτηρίων και μυκήτων που απαντώνται στο κεφίρ νερού διαφοροποιούνται από αυτά που βρίσκονται στο κεφίρ γάλακτος, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα που θα προστεθούν, συνήθως σύκα αλλά και βερίκοκα ή σταφίδες, με τα σύκα να υπερέχουν έναντι των άλλων, διαφοροποιούν το θρεπτικό περιεχόμενο του ροφήματος.

Γιατί να καταναλώνω κεφίρ;

Αν ακόμη αναρωτιέστε γιατί να καταναλώσετε κεφίρ σας δίνουμε 10 λόγους.

  1. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο μαγνήσιο και φώσφορο, καθώς και σε βιταμίνες Α, Β12, Β1 και C. 
  2. Μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου. 
  3. Ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. 
  4. Έχει διουρητικές ιδιότητες. 
  5. Σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, εξαιτίας του αμινοξέος τρυπτοφάνη που περιέχει. 
  6. Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν, καθώς έχει λίγα λιπαρά και θερμίδες. 
  7. Αποκαθιστά τη χλωρίδα του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. 
  8. Συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ουρολοιμώξεις. 
  9. Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ. 
  10. Συμβάλλει στη βελτίωση καταστάσεων όπως η αναιμία.

10 logoi kefir

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lopitz-Otsoa F., Rementeria A., Elguezabal N., Garaizar J., Kefir: A symbiotic yeasts-bacteria community with alleged healthy capabilities, Rev Iberoam Micol (2006), 23: 67-74

Ostadrahimi A., Taghizadeh A., Mobasseri M., Farrin N., Payahoo L., Beyramalipoor Gheshlaghi Z., Vahedjabbari M., Effect of Probiotic Fermented Milk (Kefir) on Glycemic Control and Lipid Profile In Type 2 Diabetic Patients: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial, Iran J Public Health, (2015), Vol. 44, No. 2, pp.228-237

Otes S., Cagindi O., Kefir: A Probiotic Dairy-Composition, Nutritional and Therapeutic Aspects, Pakistan Journal of Nutrition 2 (2003), (2): 54-59

Stephen Moses J., Deeseenthum S., Properties and benefits of kefir-A review, Songklanakarin J. Sci. Technol. 37 (2015), (3), 275-282

Gaware V., Kotade K., Dolas R., Dhamak K., Somwanshi S., Nikam V., Khadse A., Kashid V., THE MAGIC OF KEFIR: A REVIEW, Pharmacologyonline 1: (2011), 376-386

Ndb.nal.usda.gov. (2018). Food Composition Databases Show Foods -- KEFIR, UPC: 795709090079. [online] Available at: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/45243867?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=kefir&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing [Accessed 24 Sep. 2018].

David Laureys, Luc De Vuyst “Microbial Species Diversity, Community Dynamics, and Metabolite Kinetics of Water Kefir Fermentation”., Applied and Environmental Microbiology p. 2564–2572 April 2014 Volume 80 Number 8

Laureys D., De Vuyst L., “The water kefir grain inoculum determines the characteristics of the resulting water kefirfermentation process”.J Appl Microbiol., 2017 Mar;122(3):719-732. doi:10.1111/jam.13370.

Nur Rizi Zamberi. et al., “The Antimetastatic and Antiangiogenesis Effects of Kefir Water on Murine Breast Cancer Cells”, Integrative Cancer Therapies 2016, Vol. 15(4) NP53 –NP66

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition. 

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Σενιόν Σαρλότ
Σενιόν Σαρλότ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.