Διατροφή

Κεράσια, ο κόκκινος θησαυρός

της Αστερίας Σταματάκη
09 Αυγούστου 2009
3 λεπτά να διαβαστεί

Τα κεράσια είναι ένα φρούτο πολύ αγαπητό από μικρούς και μεγάλους. Το γεγονός  ότι το βρίσκουμε διαθέσιμο για μικρό χρονικό διάστημα το κάνει ακόμη  πιο ζηλευτό. Τα  κεράσια έχουν σχήμα σφαιρικό, χρώμα κόκκινο διαφορετικής απόχρωσης ανάλογα με την ποικιλία, φλούδα λεία και γυαλιστερή και χυμώδη γλυκιά σάρκα. Η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες, στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό. Έχει πολλές ποικιλίες, οι πιο γνωστές είναι η κερασιά βοδενών, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά Ρουπκόβου. Πιθανός τόπος καταγωγής των κερασιών θεωρείται, από τους αρχαίους Έλληνες, η Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Ο ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Τα κεράσια είναι ένα φρούτο πολύ νόστιμο το οποίο όμως απολαμβάνουμε λίγες  εβδομάδες το χρόνο εφόσον τα βιολογικά και χημικά βελτιωτιά δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη φυσική τους πορεία.

Οφέλη στην υγεία

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες. Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ μια μερίδα κερασιών (100 γραμμάρια) αποδίδει 33 θερμίδες.Τα κεράσια θα πρέπει να καταναλώνονται από τους μαθητές και ιδιαίτερα κατά την εξεταστική περίοδο αφού μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση.

Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, των ανθοκυανινών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Μια άλλη δράση των ανθοκυανινών είναι ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας, δηλαδή να βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Επίσης, η διουρητική τους δράση τα καθιστά σύμμαχους της καλής λειτουργίας του οροποιητικού συστήματος.
Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Άλλα  οφέλη των κερασιών στην υγεία μας είναι η  πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών άρα και της τερηδόνας. Μια άλλη έρευνα που έχει γίνει δείχνει ότι άτομα που κατανάλωναν 227 γραμμάρια κερασιών ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού κερασιού την ημέρα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης, σημαντική είναι η ανακουφιστική τους δράση στους ρευματικούς πόνους και η αντισηπτική τους δράση ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Εν κατακλείδι, τα αγαπημένα μας κεράσια εκτός τη γευστική ικανοποίηση που μας δίνουν, μας εφοδιάζουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τη θωράκιση της υγείας και επιπρόσθετα είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.

Δραστηριότητες για το σχολείο

gyzhw to paidi me ta kerasiaΝικόλαος Γύζης (1842-1901)

Γεννήθηκε τον Μάρτη του 1842 στο Σκλαβοχώρι Τήνου από τον Ονούφριο και τη Μαργαρίτα, το γένος Ψάλτη.
Από το 1853 ως το 1864 παρακολουθεί μαθήματα στο Σχολείο Των Τεχνών, ενώ το 1865 με υποτροφία του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου εισάγεται στην Ακαδημία του Μονάχου όπου επιβραβεύεται με την έδρα της Ακαδημίας του Μονάχου (1888).
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωγραφική του διαδραματίζει το φως, ενώ στο χρωματολόγιο που περιοριζόταν στο κόκκινο, το μαύρο και την ώχρα προστίθεται και το ελληνικό γαλάζιο. Από τα χαρακτηριστικότερα έργα αυτής της περιόδου αναφέρονται "Τα Αρραβωνιάσματα", "Ο Ανατολίτης Με Το Τσιμπούκι", το "Σκλαβοπάζαρο" κ.ά.
Το 1877 αρραβωνιάζεται την 'Αρτεμη Νάζου και λίγο αργότερα παντρεύονται και  αποκτούν 4 παιδιά.
Πέθανε στο Μόναχο το 1901, σ' ηλικία 59 ετών.

Άσκηση

Δίνουμε στα παιδιά τον πίνακα, μαζί με κάποιες σημειώσεις από το βιογραφικό του ζωγράφου. Ζητάμε από τα παιδιά να περιγράψουνε τον πίνακα, το σχεδιό του και τα χρώματά του. Φέρνουμε κεράσια στο σχολείο και ζητάμε από τα παιδιά να τα συγκρίνουν με αυτά  του πίνακα. Αναφερουμε στα παιδιά πότε καρποφορούν οι κερασιές, ποιά είναι η διατροφική τους αξία, που βοηθούν  στην υγεία μας, με ποιόν τρόπο τρώγονται (ωμά, ξερά, γλυκά κουταλιού, σε τάρτες, σε τούρτες, σε χυμούς) σε ποιές περιοχές της Ελλάδας έχουμε μεγάλη παραγωγή κερασιών.

Βάζουμε τα παιδιά και ζωγραφίζουν κεράσια, τα οποία τα κολλάμε πάνω στο χάρτη της  Ελλάδας στις περιοχές που παράγονται.

Παροτρύνουμε τα παιδιά να κρεμάσουν τα κεράσια στα αυτιά τους σαν σκουλαρίκια . Τους λέμε ότι τα πρώτα κεράσια της χρονιάς τρώγονται φέρνοντας  τα πίσω από το κεφάλι μας, για να πάει καλά η σοδειά. Στήνουμε μανάβικο, διαλαλούμε την "πραμάτεια" μας , ζυγίζουμε τα κεράσια και τα πουλάμε.
Και στο τέλος, φτιάχνουμε έναν απολαυστικό χυμό .... 

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

  • 2 κιλά κεράσι
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι νερό
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα καλά κεράσια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Βάζουμε τα κεράσια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη  και μετά το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να βράσει  καλά και όταν δοκιμάζουμε και βλέπουμε ότι πήζει  προσθέτουμε το λεμόνι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το γλυκό σε καθαρά και στεγνά βαζάκια.

Καλή Επιτυχία....

  • Αστερία Σταματάκη
    Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.