Διατροφή

Κεράσια, ο κόκκινος θησαυρός

της Αστερίας Σταματάκη
09 Αυγούστου 2009
4431 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Κεράσια, ο κόκκινος θησαυρός

Τα κεράσια είναι ένα φρούτο πολύ αγαπητό από μικρούς και μεγάλους. Το γεγονός  ότι το βρίσκουμε διαθέσιμο για μικρό χρονικό διάστημα το κάνει ακόμη  πιο ζηλευτό. Τα  κεράσια έχουν σχήμα σφαιρικό, χρώμα κόκκινο διαφορετικής απόχρωσης ανάλογα με την ποικιλία, φλούδα λεία και γυαλιστερή και χυμώδη γλυκιά σάρκα. 

Η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες, στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό. Έχει πολλές ποικιλίες, οι πιο γνωστές είναι η κερασιά βοδενών, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά Ρουπκόβου. Πιθανός τόπος καταγωγής των κερασιών θεωρείται, από τους αρχαίους Έλληνες, η Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Ο ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Τα κεράσια είναι ένα φρούτο πολύ νόστιμο το οποίο όμως απολαμβάνουμε λίγες  εβδομάδες το χρόνο εφόσον τα βιολογικά και χημικά βελτιωτιά δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη φυσική τους πορεία.

Κεράσια: Οφέλη στην υγεία

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.

Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ μια μερίδα κερασιών (100 γραμμάρια) αποδίδει 33 θερμίδες

Τα κεράσια θα πρέπει να καταναλώνονται από τους μαθητές και ιδιαίτερα κατά την εξεταστική περίοδο αφού μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση.

Ανθυκυανίνες

Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, των ανθοκυανινών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Μια άλλη δράση των ανθοκυανινών είναι ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας, δηλαδή να βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.

Καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος

Επίσης, η διουρητική τους δράση τα καθιστά σύμμαχους της καλής λειτουργίας του οροποιητικού συστήματος.

Πλούσιες σε φυτοστερόλες

Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Πρόληψη δημιουργίας πλάκας και τερηδόνας

Άλλα οφέλη των κερασιών στην υγεία μας είναι η  πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών άρα και της τερηδόνας.

Πρόληψη ουρικής αρθρίτιδας

Μια άλλη έρευνα που έχει γίνει δείχνει ότι άτομα που κατανάλωναν 227 γραμμάρια κερασιών ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού κερασιού την ημέρα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Ανακούφιση από φλεγμονές και λοιμώξεις

Επίσης, σημαντική είναι η ανακουφιστική τους δράση στους ρευματικούς πόνους και η αντισηπτική τους δράση ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.

Συμπερασματικά

Τα αγαπημένα μας κεράσια εκτός τη γευστική ικανοποίηση που μας δίνουν, μας εφοδιάζουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τη θωράκιση της υγείας και επιπρόσθετα είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.

Συνταγή για γλυκό του κουταλιού κεράσι

Υλικά

  • 2 κιλά κεράσι
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι νερό
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε τα καλά κεράσια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Βάζουμε τα κεράσια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη  και μετά το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να βράσει  καλά και όταν δοκιμάζουμε και βλέπουμε ότι πήζει  προσθέτουμε το λεμόνι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το γλυκό σε καθαρά και στεγνά βαζάκια.

Καλή Επιτυχία!

  • Αστερία Σταματάκη
    Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.