738
Διατροφή

Η Σοκολάτα φτιάχνει τη διάθεση μας

26 Δεκεμβρίου 2008
της Αστερίας Σταματάκη
Η Σοκολάτα φτιάχνει τη διάθεση μας

Photo source: www.bigstockphoto.com

 Η σοκολάτα είναι μια τροφή με πλούσια και γλυκιά γεύση, η οποία είναι ιδιαιτέρως αγαπητοί από μικρούς και μεγάλους. Η σοκολάτα εκτός από την απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας, η κατανάλωση της βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.

Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι με την κατανάλωση τροφής ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι οι ίδιες που απελευθερώνονται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας και ικανοποίησης.

Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα φαίνεται ότι έχει συσχετίσει την πρόσληψη τροφής με ευχάριστα και χαλαρωτικά συναισθήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα καθορίζουν και την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που θα παραχθούν από τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια μπορούν να ρυθμίσουν ή να βελτιώσουν τα επίπεδα διάθεσης ή του στρες.

Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες  που σχετίζονται με την επίδραση της κατανάλωσης της σοκολάτας στη κεντρικό νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, περιέχει ουσίες με δράση όμοια με αυτή των κανναβοειδών, που επιδρούν σε ορισμένους νευρουποδοχείς του εγκεφάλου, οπότε και εκκρίνεται η ντοπαμίνη ουσία που έχει συνδεθεί με την ψυχική ευφορία.

Επιπρόσθετα στη σοκολάτα περιέχεται μια ουσία, η οποία ονομάζεται ανανδαμίδη. Η ανανδαμίδη είναι ένα λιπίδιο το οποίο υπάρχει ενδογενώς ( σε φυσική μορφή) και στον εγκέφαλο, όμως η φυσική ύπαρξη της διασπάται πολύ γρήγορα και δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τη διάθεση μας. Η πρόσληψη της μέσω της σοκολάτας είναι αυτή που μπορεί να διαφοροποιήσει τη διάθεση μας. Συν τοις άλλοις, στη σοκολάτα έχουν βρεθεί και άλλες δυο ουσίες που μπλοκάρουν τη γρήγορη διάσπαση της ενδογενούς ανανδαμίδης, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το αίσθημα της χαράς.

Μια άλλη ουσία, που περιέχεται στη σοκολάτα, η φαινυλεθυλαμίνη βοηθάει στην απελευθέρωση των ενδορφινών (φυσικά οπιοειδών) από τον  εγκέφαλο, ουσιών με ισχυρή αναλγητική δράση και οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση.

Το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, που μπορούμε να πάρουμε με την κατανάλωση της σοκολάτας, μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Health and Homeopathy,από τις αρχές του 2000,πρασκευάζεται και χορηγείται σε ασθενείς ένα νέο ασφαλές και εγκεκριμένο φάρμακο ομοιοπαθητικής με βάση τη σοκολάτα, το οποίο παρέχεται κυρίως σε ασθενείς με συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις κατάθλιψης.

Κάποιες άλλες ουσίες που υπάρχουν στη σοκολάτα και φαίνεται να βελτιώνουν τη διάθεση είναι το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ. Επίσης, η ύπαρξη θεοβρωμίνης (μεταβολίτης της καφεΐνης) προκαλεί ελαφρά διεγερτική δράση όχι βέβαια στην ίδια ένταση με τον καφέ.

Η λογική κατανάλωση της σοκολάτας μπορεί να έχει ευεγερτικά αποτελέσματα στη διάθεσή μας. Η καλή μαύρη σοκολάτα βελτιώνει το αίσθημα της σωματικής κούρασης, προσφέρει απόλαυση των αισθήσεων, δίνει ένα ευχάριστο αίσθημα ευφορίας στον εγκέφαλο και χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος. Αισθάνεστε πίεση, ήρθε η ώρα να καταναλώσετε  σοκολάτα με αποδείξεις για το λόγο που τη χρειάζεστε.

  • Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
×
×