Διατροφή

Γνωρίζεις τι αλείφεις στο ψωμί σου;

05 Μαρτίου 2019
20838 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gnorizeis-ti-aleifeis-sto-psomi-sou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το ψωμί είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα που υπάρχει σε κάθε σπίτι! Συνοδεύει το φαγητό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σνακ μαζί με κάποιο προϊόν επάλειψης ή κάποιο τυράκι και σίγουρα έχει εξέχουσα θέση στο πρωινό γεύμα μαζί με μέλι, μαρμελάδα, τυρί κρέμα και άλλες γεύσεις, με βάση την προτίμηση του κάθε ατόμου.

Για να ξέρετε πάντα με τί αλείφετε το ψωμί σας και να κάνετε τις ιδανικές επιλογές, θα δούμε πιο αναλυτικά τις πιο γνωστές επιλογές και την θρεπτική τους αξία στον συγκριτικό πίνακα που ακολουθεί, ανά κουταλάκι του γλυκού (5g).

 

100% φυτικό προϊόν επάλειψης

Ζωικό Βού-τυρο

Ταχίνι

Ταχίνι με μέλι

Ταχίνι με κακάο

Φιστικο-βούτυρο

Πραλίνα

Τυρί spread

Θερμίδες (kcal)

26,5

37

33

27

29

29

26

12

Λιπαρά (g)

3

4,1

2,9

1,9

2

2,5

1,4

1,1

εκ των οποίων κορεσμένα (g)

0,9

3

0,5

0,4

0,4

0,5

0,4

0,7

Προϊόν επάλειψης 100% φυτικό

Μπορεί να καταναλωθεί είτε μόνο του στο ψωμί, είτε να αποτελέσει το υπόστρωμα στο οποίο θα αλείψετε μέλι ή μαρμελάδα, των οποίων τη θρεπτική αξία θα διαβάσετε παρακάτω.

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Ένα τέτοιο προϊόν επάλειψης αποτελεί ένα τρόφιμο φυσικά πλούσιο σε ω3 λιπαρά, λόγω των κατάλληλα επιλεγμένων φυτικών ελαίων που περιέχει ενώ επιπλέον περιέχει βιταμίνες Α, D και Ε! Ακόμη, εάν έχετε αυξημένη χοληστερόλη στο εμπόριο θα βρείτε φυτικά προϊόντα επάλειψης πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι οποίες αποτελούν το πιο αποτελεσματικό συστατικό στη μείωση της LDL χοληστερόλης ( 7-12,5% σε 2-3 εβδομάδες).

Ζωικό βούτυρο

Προκύπτει από την ανάδευση του αγελαδινού γάλακτος και καθώς αποτελεί ζωικό προϊόν περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών (49-70%), καθώς και trans λιπαρών που ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερόλης και την επιβάρυνση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με ένα προϊόν επάλειψης 100% φυτικό

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης, καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 7-10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής!

Ταχίνι

Προκύπτει από την πολτοποίηση του σουσαμιού και είναι πλούσιο στις ουσίες σησαμίνη και σησαμόλη που φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Πέρα από το απλό ταχίνι, υπάρχει και το ταχίνι με μέλι, αλλά και το ταχίνι με κακάο  που μπορεί να αποτελέσει καλή εναλλακτική της πραλίνας.

Φιστικοβούτυρο

Αποτελεί πολτό ψημένων φιστικιών και περιέχει κατά 85% καλά λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και αρκετές βιταμίνες.

Πραλίνα

Προκύπτει από την πολτοποίηση φουντουκιών και την προσθήκη ζάχαρης και κακάο ή σοκολάτας. Είναι γευστική επιλογή και δημοφιλής στις μικρότερες ηλικίες, όμως καλό είναι να καταναλώνεται πιο αραιά καθώς περιέχει πολλά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών και απλά σάκχαρα σε ποσοστό 96% (στο σύνολο των υδατανθράκων).

Τυρί spread

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για τυρί, αλλά για τυροκομικό προϊόν και παράγεται από γάλα, κρέμα γάλακτος και πρωτεΐνη ορού. Τα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν από 11%-30% λιπαρά και θερμιδικά κυμαίνονται από 9-12kcal/ 1κγλ. Συγκριτικά με άλλα τυριά περιέχει πολύ λιγότερο ασβέστιο ή πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί ιδανική εναλλακτική τυριού, εάν θέλει κάποιος να το προσμετρήσει στην πρωτεΐνη και το ασβέστιο που χρειάζεται μέσα στην ημέρα του.

Τι ισχύει για το μέλι και τη μαρμαλάδα;

Για το τέλος άφησα δύο αγαπημένες γλυκιές γεύσεις! Το μέλι αποτελεί ένα από τα τρόφιμα που δε λείπει από κάθε σπίτι, με ευεργετική δράση στην υγεία καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση. Θερμιδικά δίνει 21-22kcal ανά 1κγλ και περιέχει κυρίως σακχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη), ελάχιστη πρωτεΐνη και καθόλου λιπαρά. Όσον αφορά τη μαρμελάδα, αναλόγως το φρούτο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, μπορείτε να βρείτε πολλές διαφορετικές γεύσεις, πορτοκάλι, ροδάκινο, βύσσινο κ.ά. 1κγλ σας παρέχει 18-20kcal και περιέχει κάποιες από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες του φρούτου από το οποίο προκύπτει.

Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης καθώς τα σάκχαρα που περιέχει τόσο το μέλι όσο και η μαρμελάδα είναι απλά

Συμπερασματικά

Πλέον γνωρίζετε τί σας προσφέρουν οι πολλές διαφορετικές επιλογές προϊόντων επάλειψης του ψωμιού και αναλόγως τις γευστικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να επιλέξετε αυτά που σας προσφέρουν τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά και τελικά θα «απογειώσουν» το ψωμί σας. Μεγάλη σημασία επίσης στη θρεπτική αξία έχει και το ψωμί που θα επιλέξετε, καθώς το ολικής άλεσης και το πολύσπορο ολικής άλεσης σας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και καλά λιπαρά σε σχέση με τις αντίστοιχες «λευκές» επιλογές.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.