Συστάσεις Διατροφής

Ποια είναι η μερίδα του πρωινού σου;

15 Μαΐου 2018
21720 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
swsth merida prwinou sth diatrofi

Θα εξακολουθούσατε να μένετε νηστικοί το πρωί, εάν γνωρίζατε ότι το πρωινό:

  • Ξυπνάει τον εγκέφαλο
  • Μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια για τις πρωινές εργασίες
  • Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους
  • Συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Α & C
  • Σε συνδυασμό με τον καταμερισμό του φαγητού καθ’ όλη τη μέρα βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων

Υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε τι αλλά και πόσο θα πρέπει να φάμε;

Μία γνωστή ρήση λέει: Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος...

Το 25-30% των θερμίδων που «δικαιούμαστε» να φάμε μέσα στην ημέρα θα πρέπει να τις «τρώμε» το πρωί!

Είναι σημαντικό δε, η ενέργεια αυτή να προέρχεται από όλες τις ομάδες τροφίμων -δηλαδή από:

  1. Υδατάνθρακες (δημητριακά πρωινού)
  2. Πρωτεΐνες (γάλα) και
  3. Λιπαρά (ξηρούς καρπούς)

Τότε μόνο το πρωινό μας θα είναι πλήρες!

Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινάμε τη μέρα μας με γεμάτο στομάχι, διότι, ως γνωστόν, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!

Ποιο είναι το μέγεθος της μερίδας για το πρωινό;

Γροθιά=1 φλιτζάνι (δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά)

Χούφτα Σφιχτή=30 γραμμάρια  (ξηροί καρποί)

Χούφτα χαλαρή=60 γραμμάρια (ξηροί καρποί)

Ιδέες για ένα πλήρες πρωινό

Ποιο πρωινό θα επιλέξετε αύριο για να έχετε ενέργεια στις πρωινές σας εργασίες; Μερικές ιδέες μπορείτε να δείτε παρακάτω!

  • Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και αποξηραμένα φρούτα
  • Γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και μαρμελάδα
  • Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής
  • Κεφίρ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και σπόρους chia

Δείτε περισσότερα στο infographic που ακολουθεί:

poia einai i merida tou proinoy sou

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».