Διατροφή

Γέμισε ενέργεια από το πρωινό σου!

26 Μαρτίου 2018
3768 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofh gia energeia sto prwino

Πόση ενέργεια και διάθεση έχεις το πρωί όταν ξεκινάς την ημέρα σου;

Δοκιμάσε με 2 απλά υλικά να φτιάξεις ένα πρωινό που θα σε εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά! Τι θα χρειαστείς;

  • Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
  • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά

Με το μεγαλύτερο ποσοστό στη σύσταση των δημητριακών ολικής άλεσης να κατέχουν οι υδατάνθρακες (~70%), ο οργανισμός τροφοδοτείται απευθείας με ενέργεια! Εάν μάλιστα συνδυάζουν στο ίδιο προϊόν το σιτάρι και τη βρώμη, τότε αυξάνεις ακόμη περισσότερο τη θρεπτική αξία του πρωινού. Στη συνέχεια, οι φυτικές πρωτεΐνες (~10%) που περιέχει –εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν- αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα χορτάσεις καλύτερα και πιο γρήγορα. Ταυτοχρόνα, με τις φυτικές ίνες (~7%) να φροντίζουν για την υγεία του εντέρου, θα αποκτήσεις καλύτερη διάθεση και ευεξία.

Φρόντισε μόνο τα δημητριακά πρωινού που θα επιλέξεις να έχουν αυξημένο ποσοστό ολικής άλεσης!

Που θα βρεις ακόμα περισσότερη ενέργεια;

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν η κάθε μια τη δική της ιδιαίτερη λειτουργία. Ωστόσο, δουλεύουν όλες μαζί αρμονικά ώστε να αποδίδει στο βέλτιστο βαθμό το σώμα μας.

Πώς προκύπτει αυτό;

Παίρνουν μέρος σε μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας που ως στόχο έχουν να παράγουν ενέργεια.

Πάμε να τις δούμε την κύρια λειτουργία της καθεμίας;

  • Ριβοφλαβίνη (ή βιταμίνη Β2): Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεΐνών & λιπιδίων
  • Βιταμίνη Β6: Παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση ορμονών για διάθεση και ευεξία
  • Παντοθενικό οξύ (ή βιταμίνη Β5): ως τμήμα του συνενζύμου Α, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας μέσα από το μεταβολισμό των συστατικών των τροφίμων
  • Νιασίνη (ή βιταμίνη Β3): συμβάλλει στο μεταβολισμό τροφίμων και την παραγωγή ενέργειας
  • Φυλλικό (ή φολικό) οξύ - γνωστό και ως βιταμίνη Β9: βοηθάει το μεταβολισμό των πρωτεΐνών, ενώ είναι και συστατικό του γενετικού μας υλικού, DNA

Θα βρω άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Στο πρωινό αυτό μπορείς να βρεις ακόμα σίδηρο και ασβέστιο. Δυο συστατικά που ενισχύουν τους μύες, τα κόκκαλά σου και όχι μόνο!

Και πώς θα είσαι σίγουρος ότι θα συμπεριλάβεις όλα τα συστατικά αυτά στο πρωινό σου; Είναι απλό, αρκεί να θυμάσαι να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγεις!

gemise energeia apo to proino sou infographic

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Borneo R, León AE., Whole grain cereals: functional components and health benefits., Food Funct. 2012 Feb;3(2):110-9.

Jones, J.M. and Engleson, J., 2010. Whole grains: benefits and challenges. Annual review of food science and technology, 1, pp.19-40.

Priebe, M.G. and McMonagle, J.R., 2016. Effects of ready-to-eat-cereals on key nutritional and health outcomes: A systematic review. PloS one, 11(10), p.e0164931.