Διατροφή

Εσείς έχετε πρεβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή σας;

09 Ιανουαρίου 2018
7977 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
probiotika diatrofh kai ygeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι περισσότεροι έχουν ακούσει για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και το γεγονός ότι έχουν αρκετά να προσφέρουν στον οργανισμό μας και ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σύστημα. Τι εννοούμε όμως με τον όρο προβιοτικά και τι με τον όρο πρεβιοτικά καθώς αρκετές φορές συγχέονται οι δύο έννοιες. Αρχικά, γνωρίζουμε ότι η σωστή πέψη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή υγεία του οργανισμού. Απουσία καλής πέψης και απορρόφησης, ακόμη και η πιο ισορροπημένη δίαιτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η βέλτιστη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των ουσιών της τροφής γίνεται μέσω του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Τα προβιοτικά είναι ουσιαστικά εκείνα τα οποία βοηθούν το πεπτικό σύστημα του οργανισμού και ονομάζονται ως και «καλά» βακτήρια. Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά τροφίμων που βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης των προβιοτικών βακτηρίων. Τα πρεβιοτικά, δεν πέπτονται από τα ένζυμα του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Φτάνοντας όμως στο παχύ έντερο, πέπτονται από τα βακτήρια που το αποικίζουν αλλά διεγείροντας την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητάς τους και βελτιώνοντας έτσι την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Επομένως, τα πρεβιοτικά είναι ειδικές μορφές φυτικών ινών ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν να κρατήσουν σταθερούς τους πληθυσμούς της χλωρίδας του εντέρου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cynthia Sass, 6 Prebiotic Foods You Should Add to Your Diet ASAP, Feed the good bacteria in your gut with these healthy choices,2016

Donath MY, Targeting inflammation in the treatment of type 2 diabetes: time to start, Nat Rev Drug Discov. 2014 Jun;13(6):465-76

Jessica Bruso, Examples of Prebiotic Foods,2015

Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, Πρεβιοτικά και Προβιοτικά

  • Θεοδώρα Κατσαρού
    Θεοδώρα Κατσαρού Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    H Θεοδώρα Κατσαρού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, και εργάζεται στο διαιτολογικό γραφείο το οποίο διατηρεί από το 2013 επί της οδού Δημοκρίτου 10 στη Σητεία.