738
Διατροφή

10 λόγοι για να βάλουμε τα γαλακτοκομικά στην διατροφή μας

10 λόγοι για να βάλουμε τα γαλακτοκομικά στην διατροφή μας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Προσφέρουν ασβέστιο

Το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου, καθώς παρέχουν πάνω από το 80% του συνολικού ασβεστίου που προέρχεται από τη διατροφή. Μόνο ελάχιστα άλλα τρόφιμα παρέχουν ασβέστιο σε τόσο συμπυκνωμένες ποσότητες, όπως το γάλα. Οι φυτικές πηγές του ασβεστίου, όπως τα σκούρα πράσινα λαχανικά, περιέχουν φυτικά και οξαλικά οξέα τα οποία περιορίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Είναι, λοιπόν, γενικά δύσκολο να καλύψει κάποιος τις καθημερινές του ανάγκες σε ασβέστιο έχοντας αποκλείσει τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cooper, C. (1999). "Epidemiology of osteoporosis." Osteoporos Int 9 Suppl 2: S2-8.

Flynn, A. (2003). "The role of dietary calcium in bone health." Proc Nutr Soc 62(4): 851-8.

Lanou, A. J., S. E. Berkow, et al. (2005). "Calcium, dairy products, and bone health in children and young adults: a reevaluation of the evidence." Pediatrics 115(3): 736-43.

Palacios, S., C. Castelo-Branco, et al. (2005). "Changes in bone turnover markers after calcium-enriched milk supplementation in healthy postmenopausal women: a randomized, double-blind, prospective clinical trial." Menopause 12(1): 63-8.

Prince, R., A. Devine, et al. (1995). "The effects of calcium supplementation (milk powder or tablets) and exercise on bone density in postmenopausal women." J Bone Miner Res 10(7): 1068-75.

Storm, D., R. Eslin, et al. (1998). "Calcium supplementation prevents seasonal bone loss and changes in biochemical markers of bone turnover in elderly New England women: a randomized placebo-controlled trial." J Clin Endocrinol Metab 83(11): 3817-25.

Weinsier, R. L. and C. L. Krumdieck (2000). "Dairy foods and bone health: examination of the evidence." Am J Clin Nutr 72(3): 681-9.

Whiting, S. J., H. Vatanparast, et al. (2004). "Factors that affect bone mineral accrual in the adolescent growth spurt." J Nutr 134(3): 696S-700S.

Winzenberg, T., K. Shaw, et al. (2006). "Effects of calcium supplementation on bone density in healthy children: meta-analysis of randomised controlled trials." Bmj 333(7572): 775.

  • Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».

×
×