Διατροφή

Ο ρόλος της σούπας στη δίαιτα

05 Ιανουαρίου 2010
7191 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ο ρόλος της σούπας στη δίαιτα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η λέξη σούπα προέρχεται από το Σανσκριτικό '' ΣΟΥ'' που σημαίνει καλή και ''ΠΟ'' που σημαίνει ''τροφή''. Εξ ορισμού, λοιπόν, σούπα σημαίνει ''Καλή Τροφή''. Οι σούπες αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη διατροφή του ανθρώπου. Οι κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, λαχανόσουπες, σούπες με όσπρια και ζυμαρικά, μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις. Εκτός όμως από απολαυστικές, οι σούπες θεωρούνται και άκρως ευεργετικές για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Η σούπα να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας;

Μια ελαφριά σούπα για δεκατιανό ή απογευματινό αποτελεί ένα ευεργετικό σνακ, παρέχοντας στον οργανισμό μια δόση ενέργειας και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή για καλύτερη απόδοση στη δουλειά ή στο διάβασμα. Εξαιρετικά εύπεπτη, μια σούπα είναι ιδανική και για βραδινό. Και για κυρίως γεύμα όμως, μια σούπα χορταίνει και ικανοποιεί τη γεύση με λίγες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα υψηλή διατροφική αξία, προσφέροντας το ιδανικό φαγητό για τον έλεγχο του βάρους. Ως κυρίως πιάτο, μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση σουπών συνεισφέρει σε μια ισορροπημένη διατροφή αναφορικά με την προέλευση του θερμιδικού τους περιεχομένου, μιας και το συνολικό παρεχόμενο θερμιδικό περιεχόμενο αποτελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από υδατάνθρακες, κατά δεύτερο λόγο από πρωτείνες και τέλος από λίγα λιπαρά. Μιλώντας για το θερμιδικό περιεχόμενο των σουπών, στην πλειοψηφία τους οι παρεχόμενες θερμίδες είναι λιγότερες από 100 ανά μερίδα των 250 ml. Οι παρεχόμενες αυτές θερμίδες θεωρούνται σημαντικά χαμηλότερες αν συγκριθούν με άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται είτε με τη μορφή ενός σνακ, είτε με τη μορφή ενός πρώτου πιάτου σε ένα γεύμα.

Βοηθάει η σούπα στο αίσθημα κορεσμού;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας σούπας ως πρώτο πιάτο δημιουργεί πιο έντονα την αίσθηση του κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου τροφίμου κατά την ίδια χρήση, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς μικρότερη ανάγκη πρόσληψης πρόσθετης τροφής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα των τροφών (1,5-2,5 kcal/g) είναι ευεργετική για τον έλεγχο του βάρους. Οι σούπες, συνήθως κατά μέσον όρο έχουν ενεργειακή πυκνότητα μικρότερη του 1,5 kcal/g, ιδιαίτερα οι λαχανόσουπες. Εφόσον οι σούπες αποτελούν τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορούν να καταναλώνονται από ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή Σακχαρώδη Διαβήτη και να συστήνονται σε υπολιπιδαιμικό διαιτολόγιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμ ή 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών

Οι σούπες λαχανικών, ως μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, βοηθούν τον άνθρωπο να επιτύχει την ευεργετική για την υγεία πρόσληψη βιταμινών, αντιοξειδωτικών (λυκοπένιο, κουερσιτίνη κ.α) και φυτικών ινών που προσφέρουν τα λαχανικά. Σε γενικό βαθμό, οι περισσότερες σούπες με λαχανικά περιέχουν τουλάχιστον 1 μερίδα = 80 γραμ λαχανικών σε ένα μπολ των 250 ml, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες και τους φλεγμονώδεις δείκτες.

Επίσης, οι σούπες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, λόγω των λαχανικών που περιέχουν, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν τον οργανισμό με νερό. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση σουπών συμβάλλει θετικά στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου , βοηθώντας θετικά τη λειτουργία της πέψης. Παράλληλα, 250 ml σούπας τροφοδοτούν τον οργανισμό με τουλάχιστον 200 ml νερού και αυτό αποδεικνύει ότι οι σούπες συνεισφέρουν σημαντικά στη συνολική πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων υγρών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η συνιστώμενη πρόσληψη υγρών είναι 2,5 λίτρα για τον μέσο άνδρα και 2,2 λίτρα για τη μέση γυναίκα).

Απαλάσσει από το άγχος

Η κατανάλωσης μιας σούπας μπορεί να μας απαλλάξει και από το άγχος της παρασκευής ενός φαγητού. Άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο για καθημερινό μαγείρεμα, μπορούν στο γραφείο ή στο σπίτι να απολαύσουν μια σούπα , το οποίο αποτελεί ένα ελαφρύ, γρήγορο και αυτοτελές γεύμα, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ακόμη και μια έτοιμη στιγμιαία σούπα, η οποία παρασκευάζεται σε 2-3 λεπτά, μπορεί να έχει μια θέση στην κατηγορία των ατόμων που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν. Αυτές οι έτοιμες σούπες μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σνακ είτε ως κυρίως γεύμα.

Συμπερασματικά

Οι σούπες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη διατροφή. Προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών (μικρο και μακροθρεπτικών), βοηθούν αποτελεσματικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους, σχετίζεται η κατανάλωση τους αντιστρόφως ανάλογα με την εμφάνιση παχυσαρκίας, ενυδατώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν θετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να καταναλωθούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς και από ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και Σακχαρώδη Διαβήτη. Συνεπώς, οι διατροφολόγοι οφείλουμε να συστήνουμε την κατανάλωσή τους στο καθημερινό διαιτολόγιο.

  • Αβραάμ Κάζης
    Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.