Διατροφή

Νηστεία με ποιότητα

της Όλγας Δέδε
10 Μαρτίου 2016
9600 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Νηστεία με ποιότητα

Photo source: www.bigstockphoto.com

"Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει τους Καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή."

Πηγή: http://www.kepka.org/

Η Σαρακοστή είναι η πιο μεγάλη νηστεία στην Χριστιανική θρησκεία και προετοιμάζει τους πιστούς για τη γιορτή της Ανάστασης! Η νηστεία ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και είναι μια μέρα που "απαγορεύεται" να έχουμε στο τραπέζι μας μαγειρεμένο φαγητό. Συνήθως πρίν την Καθαρά Δευτέρα είναι η βδομάδα της τυρινής που απαγορεύεται μόνο η κατανάλωση ζωικών τροφών ενώ επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά. Στην υπόλοιπη νηστεία τα τρόφιμα που αποκλείονται είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα αυγά ενώ επιτρέπονται οι φυτικές τροφές και τα θαλασσινά. 


Διαβάστε επίσης: Νηστεία: Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά [Δωρεάν EBOOK]


Επειδή στην καθημερινότητα μας δεν καταναλώνουμε τόσο συχνά θαλασσινά με αποτέλεσμα η ζήτηση και το εμπόριο αυτών να αυξηθεί, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει κάποιες οδηγίες για να επιλέξουμε ποιοτικά τρόφιμα, όχι μόνο για να έχουμε τη καλύτερη γεύση αλλά για να μη διακινδυνεύσουμε και την υγεία μας.

  • Τα νωπά θαλασσινά πρέπει να έχουν έντονο άρωμα θάλασσας και αν πρόκειται για καλαμάρια, χταπόδι ή σουπιές η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, ελαστική και ανθεκτική στο τράβηγμα. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά πρέπει να διατηρούνται στους -18o C και να αναγράφονται στη συσκευασία το βάρος, η ημερομηνία λήξης, η επωνυμία της εταιρίας καθώς και αν υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στη φύλαξη τους.
  • Τα οστρακοειδή πωλούνται σε δίχτυ και πρέπει να φέρουν όλες τις υγειονομικές ενδείξεις. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κατά την αγορά να είναι ζωντανά και το κέλυφός τους να είναι κλειστό,αν είναι λίγο ανοιχτό θα πρέπει να κλείσει με μικρή πίεση. Τα μύδια που πωλούνται και κατεψυγμένα θα πρέπει να έχουν πάνω όλες τις απαραίτητες ενδείξεις που αναφέρθηκαν και παραπάνω.
  • Τα μαλακόστρακα όπως οι γαρίδες, οι καραβίδες και οι αστακοί αν είναι νωποί πρέπει να είναι ζωντανοί και να μην έχουν μαύρες κηλίδες ή μελανιασμένα μέρη. Τα κατεψυγμένα πρέπει να τηρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.

Τα θαλασσινά είναι τρόφιμα ευαίσθητα και μπορούν να αλλοιωθούν εύκολα, αυτό γίνεται συχνή αιτία δηλητηριάσεων. Αυτός μπορεί να είναι ένας οδηγός ακόμα και εκτός σαρακοστής για τις φορές που θα επιλέξετε λίγη γεύση απο θάλασσα στο τραπέζι σας.

  • Όλγα Δέδε
    Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Δέδε Όλγα είναι τελειόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.