Διατροφή

Τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά και μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας

της Γεωργίας Ρουσινού
19 Αυγούστου 2015
18249 Προβολές
7 λεπτά να διαβαστεί
baxarika kai mirodika ellnikis kouzinas

Η πολλαπλή χρησιμότητα των μπαχαρικών

Η αξία των μπαχαρικών και των βοτάνων έχει αναγνωριστεί από παλιά και από σχεδόν όλους τους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Στο παρελθόν, οι θεραπευτικές χρήσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων διακρίνονταν δύσκολα από τις μαγειρικές, καθώς οι άνθρωποι είχαν αντιληφθεί την σχέση των φυτοχημικών συστατικών τους με την ανθρώπινη υγεία. Στις μέρες μας, τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν πως τα φυτοχημικά συστατικά τους έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, ικανές να ανακουφίσουν από ποικίλα συμπτώματα και να συμβάλουν στην πρόληψη νόσων. Το γεγονός αυτό τα καθιστά πολύτιμα συστατικά μιας σωστής, υγιεινής διατροφής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Khan A. et al. Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 2003;26(12):3215-18.

Spiller F. et al. Anti-inflammatory effects of red pepper (Capsicum baccatum) on carrageenan- and antigen-induced inflammation. J Pharm Pharmacol. 2008;60(4):473-8.

Ludya MJ & Mattes RD. The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite. Physiology & Behavior. 2011;102(3-4):251-8.

  • Γεωργία Ρουσινού
    Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD

    Η Γεωργία Ρουσινού είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση (MSc) στην Κλινική Διατροφή. Δραστηριοποιείται ως ελεύθερη επαγγελματίας και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε γραφείο στο Ξυλόκαστρο.