Διατροφή

Πόσα ξέρετε για τα φρούτα και τα λαχανικά;

19 Νοεμβρίου 2014
15984 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Πόσα ξέρετε για τα φρούτα και τα λαχανικά;

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά μειώνεται και η αιτία είναι ο συγχρονος τρόπος ζωής, ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος, η πληθώρα αγαθών που κυκλοφορούν στο εμπόριο με «καλύτερη γεύση» αλλά και οι πολλές επιλογές γρήγορου φαγητού, που δεν απαιτούν χρόνο για την προετοιμασία τους (αγορά, πλύσιμο, καθάρισμα).

Άλλωστε, όπως ακούω από τους περισσότερους από εσάς «θα φάω το φρούτο αν μου το φέρουν καθαρισμένο». Διαφορετικά δεν τα προτιμάτε και δεν τα έχετε στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα. Επιπλέον, αρκετοί παραπονιέστε για τον πολύ χρόνο που απαιτείται για να ετοιμάσετε (περισσότερο δε να πλύνετε) μια σαλάτα, με αποτέλεσμα πολλές φορές καταφεύγετε στις έτοιμες σαλάτες ή να μην καταναλώνετε καθόλου λαχανικά.

Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζετε πραγματικά τι προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην υγεία σας και πόσο πολύ σας ωφελούν; Αυτά έρχονται να απαντήσουν οι παρακάτω ερωτήσεις του quiz μας. Επιπρόσθετα, θα μάθετε για την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών που χρειάζεστε, ποιο φρούτο αποτελεί πλουσιότερη πηγή 'βιταμίνης C' , ποια τροφή έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε 'κάλιο', σε τι μας ωφελούν οι 'φυτικές ίνες' οι οποίες βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, θα δείτε έναν πολύ διαδεδομένο μύθο για τον χυμό πορτοκάλι να καταρρίπτεται και τέλος θα ενημερωθείτε για το «εξαιρετικό» αβοκάντο και το πολύ σημαντικό για την υγεία σας 'φυλλικό οξύ'.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mirmiran P, et al. Fruit and vegetable consumption and risk factors for cardiovascular disease. Metabolism, 2009;58(4):460-468.

Hung HC, et al. Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. Journal of the National Cancer Institute 2004; 96(21):1577-1584.

Rolls BJ et al, What can intervention studies tell us about the relationship between fruit and vegetable consumption and weight management?Nutrition Reviews, 2004; 62(1): 1-17.

http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/f&v_cvd_diabetes.pdf?ua=1

http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/f&v_weight_management.pdf?ua=1

http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/f&v_intake_measurement.pdf?ua=1

"Canadian Nutrient File 2010" www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/fiche-nutri-data/index-eng.php [Accessed April 3, 2012]

  • Νίκη Βουλγαράκη
    Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.