Διατροφή

Φάτε το ρόδι, κερδίστε υγεία!

03 Απριλίου 2016
8034 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
rodi

Το ρόδι έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από μια καλότυχη χρονιά. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για τη υγεία. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το φρούτο της καρδιάς σας. Γι' αυτό το πολύτιμο δώρο της φύσης μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2Fm.

Ποιες είναι οι δράσεις του ροδιού;

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πιο συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες βιταμίνη C, τανίνες και ανθοκυανίνες. Ο δημοσιογράφος κ Ιωάννου μου ζήτησε να εξηγήσω στους ακροατές μας τι αντίκτυπο έχουν αυτά τα αντιοξειδωτικά στην υγεία μας. Εξήγησα λοιπόν, ότι δρουν προληπτικά για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνουν την χοληστερόλη και σύμφωνα με έρευνες είχαν θετική επίδραση σε άτομα που είχαν αθηρωματική πλάκα.

Είναι το ίδιο ωφέλιμοι οι χυμοί ροδιού από τα σούπερ μάρκετ;

Μία ακροάτρια αναρωτήθηκε αν οι χυμοί ροδιού από τα σούπερ μάρκετ είναι εξίσου ωφέλιμοι. Καθώς κλήθηκα να της απαντήσω, διευκρίνισα πως όλα τα φρούτα είναι πολυτιμότερο να τα τρώμε αυτούσια ή έστω να τα έχουμε στύψει εμείς από το να τα προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χυμοί του εμπορίου έχουν υποστεί κάποια μορφής επεξεργασία και έχουν χάσει ένα μικρό μέρος από τα πολύτιμα συστατικά τους.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης;

Δεν ξέχασα φυσικά να αναφέρω ότι λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να μειώσει κατά 36% τη διαστολική πίεση και έως 5% τη συστολική.

Επιδρά το ρόδι στην υγεία των αθλουμένων;

Για να μάθετε αν επιδρά στην υγεία των αθλουμένων μπορείτε να παρακολουθήσετε το ραδιοφωνικό απόσπασμα όπου απάντησα τη σχετική ερώτηση μιας ακροάτριας.