Διατροφή

Καλά νέα για τον καφέ

15 Σεπτεμβρίου 2009
7920 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Καλά νέα για τον καφέ

Πολλές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, δυστυχώς όμως είναι πολλοί και οι μύθοι που τον «στοιχειώνουν», κάνοντας πολλούς από εμάς να τον αποφεύγουμε. Έτσι σε συνέντευξή μου στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη, κλήθηκα να απαριθμήσω τα σημαντικά οφέλη του καφέ στην υγεία μας.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, αναφέρθηκα στις βασικές ιδιότητες της καφεΐνης, όπως ότι διεγείρει τον εγκέφαλο, αυξάνει την αθλητική απόδοση και παρόλο που μπορεί να έχει διουρητική δράση σε αυτούς που δεν είναι συχνοί χρήστες του, αποτελεί μια αφορμή κατανάλωσης υγρών μέσα στην ημέρα. Επίσης, ο καφές είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ουσίες, που βοηθούν στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Έγινε επίσης αναφορά στη συμβολή του καφέ στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25%, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πέτρας στη χοληδόχο κύστη κατά 50%, στη μείωση της πιθανότητας κίρρωσης ήπατος και της εμφάνισης Πάρκισον κατά 80%. Πιο προσεκτικά με την κατανάλωση του καφέ, θα πρέπει να είναι τα άτομα με υπέρταση, οι έγκυες, τα άτομα που πάσχουν από έλκος στομάχου και όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Ένας από τους πολύ γνωστούς μύθους του καφέ είναι ότι προκαλεί κυτταρίτιδα. Αντιθέτως, σε πολλές κρέμες κατά της κυτταρίτιδας θα βρούμε ως βασικό συστατικό την καφεΐνη, η οποία περιέχει μεθυλοξανθίνες, που δρουν ενάντια στην όψη φλοιού πορτοκαλιού.