Κουζίνα

Μυδομακαρονάδα για πικάντικες λιγούρες

12 Φεβρουαρίου 2013
14898 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Μυδομακαρονάδα για πικάντικες λιγούρες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα αφροδιασιακό θαλασσινό πιάτο που όλοι μας μυρίσαμε κάποιο καλοκαίρι ξεχασμένοι σε μια ξαπλώστρα παραλίας. Είναι μια υγιεινή επιλογή που συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας με λίγα αλλά απαραίτητα λιπαρά οξέα και μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αν και αποτελεί ακριβό, εκλεκτό πιάτο στα περισσότερα εστιατόρια, εσείς μπορείτε να το έχετε στο δικό σας οικογενειακό τραπέζι χωρίς ιδιαίτερο κόπο και φυσικά με χαμηλότερο κόστος. Ακόμη και αν είστε αρχάριος μάγειρας μη διστάσετε να το τολμήσετε και να αφήσετε άφωνους τους καλεσμένους σας.

Ποια η διατροφική αξία του πιάτου;

Είναι άκρως χορταστικό γεύμα λόγω της πρωτεΐνης, των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών που έχουν τα ζυμαρικά.

Αντιοξειδωτικά συστατικά

Η συνταγή αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που προλαμβάνουν τον καρκίνο και προάγουν την υγεία. Περιέχει βιταμίνη Ε, σελήνιο και λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στην ντομάτα και της οποίας η δράση αυξάνεται με το βρασμό και σε συνδυασμό με την παρουσία του ελαιολάδου. Τα αντιοξειδωτικά αποκτούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό λόγω της δράσης τους κατά των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου και για την πρόωρη γήρανση. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και συνεπώς έχουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Αλισίνη

Η αλισίνη είναι μια αντικαρκινική ουσία και βρίσκεται στο σκόρδο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι προσλαμβάνουμε τα οφέλη της όταν συνθλίψουμε το σκόρδο.

Βιταμίνη Κ

Μπορούμε να σερβίρουμε το πιάτο μας διακοσμώντας το με μερικές πράσινες τουφίτσες μαϊντανού οι οποίες θα το αναβαθμίσουν διατροφικά, μιας και ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα μύδια, συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών, που αυξάνουν τη λίμπιντο. Επίσης ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων.

Σελήνιο

Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα θαλασσινά αποτελούν πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα τελευταίες έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωση έως και 4γρ ω-3 λιπαρών οξέων με τη μείωση της κακής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και τη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Η λήψη των ω-3 μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε χρόνια φλεγμονή, σε αντιπηκτική δράση και τέλος σε έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων και των χρόνιων φλεγμονών. Ακόμη τα πολύτιμα αυτά πολυακόρεστα λιπαρά φαίνεται πως ασκούν ευεργετική δράση και στον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες.

Επίσης η συνταγή καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Χρήσιμο tip!

Aν χρησιμοποιήσετε πένες ολικής αλέσεως θα προσλάβετε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος B και μικροστοιχείων σε σχέση με το αν χρησιμοποιήσετε λευκά ζυμαρικά.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 πακέτο (500 γραμ.) πένες
  • 500 γραμ. μύδια ψίχα
  • 1 κουτί (400 γραμ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. της σούπας ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. του γλυκού καυτερό μπούκοβο
  • 4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 κουτ. του γλυκού ξερός βασιλικός
  • 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  1.  Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τα.
  2. Ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Σοτάρετε σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε τα ντοματάκια κονκασέ, το μπούκοβο, την ζάχαρη και τον ξερό βασιλικό.
  4. Αλατίστε και βράστε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ρίξτε στην σάλτσα τα μύδια και βράστε 5 λεπτά ακόμη.
  5. Ανακατέψτε τα βρασμένα ζυμαρικά με την σάλτσα, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.
Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».