Διατροφή

Τι θρεπτικά στοιχεία έχουν τα αποξηραμένα φρούτα σε σχέση με τα ωμά;

26 Φεβρουαρίου 2009
5736 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
apoksiramena frouta kai karpoi

Photo source: www.bigstockphoto.com

“Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συχνά τόσο γλυκιά γεύση επειδή τα φυσικά σάκχαρά τους δεν αραιώνονται πλέον από το νερό”, λέει η σύμβουλος διατροφής από την Τάμπα της Φλόρντα Cynthia Sass, M.P.H., M.A., R.D., εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτητικής (American Dietetic Association).

Γενικώς τα φρούτα δεν χάνουν θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία αποξήρανσης, καθώς όμως το νερό χάνεται, περιέχονται περισσότερες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες, εξηγεί η Sass. Ωστόσο πέραν από τη θερμιδική τους πυκνότητα, τα αποξηραμένα φρούτα μας εφοδιάζουν με φυτικές ίνες και πολύτιμα για τον οργανισμό μέταλλα και βιταμίνες.

Πόση είναι η μερίδα για τα αποξηραμένα φρούτα; 

“Σε γενικές γραμμές, μόλις ¼ φλιτζάνι ή και λιγότερο αποξηραμένων φρούτων έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα ολόκληρο φλιτζάνι ωμών φρούτων. Για το κάνουμε πιο κατανοητό, 1 φλιτζάνι έχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του τένις, ενώ ¼ φλιτζάνι το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. “Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει 60 θερμίδες, ενώ μόλις ¼ φλιτζάνι σταφίδες έχει 125. Ένα φλιτζάνι κομμένα ωμά δαμάσκηνα περιέχει 76 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα έχει 408 θερμίδες – πάνω από το πενταπλάσιο δηλαδή.

Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων;

Διάβαζε με προσοχή τις ετικέτες με τη θρεπτική αξία των αποξηραμένων φρούτων που αγοράζεις. Πολλά δεν έχουν πρόσθετα συστατικά, υπάρχουν όμως και κάποια που έχουν πρόσθετη ζάχαρη, ενώ κάποια, όπως πολλές μάρκες αποξηραμένης μπανάνας, περιέχουν πρόσθετα λιπαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σίδηρο, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να βοηθά τους ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία. Επιπλέον, περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες συντελώντας στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Οι ευεργετικές τους αυτές ιδιότητες τα καθιστούν εξαιρετικά σνακ, χωρίς όμως να γίνεται και υπερκατανάλωσή τους, διότι περιέχουν αρκετά απλά σάκχαρα που μπορεί να συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

  • Αβραάμ Κάζης
    Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.