Δίαιτα

Η λεκιθίνη μπορεί να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

28 Ιουλίου 2011
6939 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η λεκιθίνη μπορεί να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν μερικά κιλά παραπάνω και εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την απώλεια αυτών, σε διάφορα σκευάσματα που υπάρχουν στα φαρμακεία, τα οποία υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Πράγματι, στα ράφια των φαρμακείων, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρει πολλά προϊόντα που υπόσχονται απώλεια των περιττών κιλών. Ένα από αυτά τα σκευάσματα, είναι και η λεκιθίνη. 

Η λεκιθίνη αποτελεί ένα λιπίδιο, που αποτελείται από χολίνη και ινοσιτόλη και αποτελεί ένα από τα απαραίτητα συστατικά των μεμβρανών των κυττάρων. Έχει πολλές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι η ρύθμιση της μεταφοράς διαφόρων θρεπτικών συστατικών, μέσα και έξω από το κύτταρο. Θεωρείται φυσικός λιποδιαλύτης, βοηθάει δηλαδή τον οργανισμό μας στον μεταβολισμό των λιπιδίων. H λογική που κυριαρχεί στην χορήγησή της είναι πως, όσο περισσότερη λεκιθίνη λάβουμε, τόσο περισσότερες καύσεις θα κάνουμε. Παρόλο που η λεκιθίνη έχει την ιδιότητα του λιποδιαλύτη, δεν συνεισφέρει στη μείωση του αποθηκευμένου λίπους στον οργανισμό, καθώς δεν μπορεί να κινητοποιήσει και να μεταβολίσει αξιοσημείωτες ποσότητες λίπους. Επομένως, δεν παίζει ρόλο στο αδυνάτισμα. 

Χρησιμοποιείται συνήθως για την μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στον οργανισμό, πάντα όμως με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.  

Η λεκιθίνη περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, όπως τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια, το συκώτι κ.ά., ενώ την παράγει και ο ίδιος ο οργανισμός.

  • Τόνια Καραγιάννη
    Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.

    H Τόνια Καραγιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ph.d.), με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή. Είναι επιστημονική συνεργάτης της medΝutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στο Βόλο.