Δίαιτα

Ο μύθος του μεταβολισμού

10 Απριλίου 2012
7533 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ο μύθος του μεταβολισμού

Στην προσπάθειά μας να βρούμε εύκολες λύσεις για να χάσουμε βάρος, πολλές φορές διαστρεβλώνουμε τα επιστημονικά δεδομένα –κάπως έτσι προκύπτουν οι μύθοι στη διατροφή μας. Για τον μύθο του μεταβολισμού μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm.

Οι "φήμες" λένε πως τα μικρά και συχνά γεύματα κρατάνε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό και τον βοηθούν να καίει περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα, αν τρώμε λίγα και μεγάλα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, ο μεταβολισμός μας υπολειτουργεί και όταν φτάσει η τροφή στο στομάχι δεν θα υπάρχει και η ανάλογη πέψη, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος να μετατραπεί σε λίπος.

Όπως εξήγησα και στους δημοσιογράφους της εκπομπής, τα μικρά και συχνά γεύματα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αλλά όχι μέσω της αύξησης του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό που πετυχαίνουν τα μικρά γεύματα είναι ότι προλαμβάνουν τα επεισόδια υπερφαγίας και βοηθούν στη διατήρηση μια σταθερή γλυκαιμική κατάσταση τον οργανισμό μας. 


Εφαρμογή: Υπολόγισε δωρεάν εδώ το Βασικό σου Μεταβολισμό [APP]


Για να μάθετε κι άλλους μύθους που κατακλύζουν τη διατροφή μας και να ξεχωρίσετε τους μύθους από τις αλήθειες, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Μύθοι κι αλήθειες στη διατροφή μας» των εκδόσεων medNutrition wellness.