Δίαιτα

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την "επιδημία" της παχυσαρκίας;

28 Οκτωβρίου 2009
5079 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς θα αντιμετωπίσουμε την "επιδημία" της παχυσαρκίας;

Photo source: www.shutterstock.com

Εν όψει της παγκόσμιας ημέρα κατά της παχυσαρκίας, βρέθηκα στο στούντιο της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΑΝΤ1 97,2 Fm, να συζητήσω με τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Ιωάννου για τη «μάστιγα» της εποχής μας, την παχυσαρκία.

Κάνοντας μια ανασκόπηση σε έρευνα που έδειξε ότι το 63% ενηλίκων Ελλήνων είναι υπέρβαροι και το 19% παχύσαρκοι, άφησα έκπληκτο τον κ. Ιωάννου.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, εξήγησα πως υπάρχουν στάδια της παχυσαρκίας και τα αναγνωρίζουμε με τον τύπο του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αν το αποτέλεσμα αυτής της πράξης (Βάρος Kg/Ύψος m2) είναι 20-25, το άτομο είναι υπέρβαρο, αν είναι από 27,5 και άνω έχει ελαφρά παχυσαρκία, ενώ αν ο ΔΜΣ είναι από 40 και άνω τότε έχει να αντιμετωπίσει τη νοσογόνο παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία στην Ελλάδα παρουσιάζει υψηλό επιπολασμό και στον παιδικό πληθυσμό γι ' αυτό και έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψή της. Αρχικά, ένας γονέας θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για το παιδί του, να τρέφεται σωστά ενώπιόν του ώστε να δίνει το καλό παράδειγμα. Πρέπει επίσης να έχει υπομονή, γιατί είναι δύσκολος ο «αγώνας» της διαμόρφωσης διατροφικής συμπεριφοράς στο παιδί. Ένα λάθος βήμα είναι ο γονιός να δίνει επιβράβευση στο παιδί για να φάει το τρόφιμο που του επιβάλλει. Εξίσου λανθασμένη κίνηση είναι να του απαγορεύσει κάποια τροφή- με αυτόν τον τρόπο κάνει το τρόφιμο πιο επιθυμητό από το παιδί και θα το αναζητήσει όταν φύγει από την επίβλεψη του γονέα.