Νέα - Ειδήσεις

10 Μύθοι για τα ιαματικά λουτρά

Κυριακής Δρόσου
26 Ιουλίου 2012
4 λεπτά να διαβαστεί

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές ιαματικές πηγές από τις οποίες ωστόσο οι περισσότερες είναι ανεκμετάλλευτες και κάποιες άλλες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες τους και πόσο μάλλον να γίνουν και πόλος έλξης για λάτρεις της λουτροθεραπείας από το εξωτερικό. Εν αντιθέσει με τους σύγχρονους Έλληνες, οι πρόγονοί μας ήξεραν από αρχαιοτάτων χρόνων τα μεγάλα οφέλη των ιαματικών πηγών και επένδυαν σε αυτές δημιουργώντας πρότυπες εγκαταστάσεις με τα μέσα της εποχής εντάσσοντας την υδροθεραπεία στην καθημερινότητά τους ως μέσο ίασης. Εκτός από το απλό κοινό, οι γιατροί της αρχαιότητας χρησιμοποιούσαν το νερό πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια ως μέσο θεραπείας για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών της τότε εποχής. Συγκεκριμένα, ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, έστησε τα θεμέλια της υδροθεραπείας και στο σύγγραμμά του περί «αέρεων τόπων υδάτων» αναφέρεται στην επίδραση που έχει το ζεστό και το κρύο νερό στο ανθρώπινο σώμα.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο παρακμής, ο θερμαλισμός στην Ελλάδα επανήλθε ξανά στο προσκήνιο μετά την ελληνική Επανάσταση. Το 1830, ο Καποδίστριας όρισε γιατρούς για να πραγματοποιήσουν τις πρώτες χημικές αναλύσεις για να διαπιστωθεί η σύσταση των υδάτων και συγκεκριμένα οι πρώτες πηγές που μελετήθηκαν ήταν της Κύθνου, και οι οποίες αναλύσεις συνεχίστηκαν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε και το πρώτο υδροθεραπευτήριο της σύγχρονης Ελλάδας.

Είναι από πολύ παλιά γνωστές οι ιαματικές ιδιότητες των φυσικών πηγών που αναβλύζουν μέσα από την γη για αυτό και ονομάζονται ιαματικές. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας πλούσιας ταξιδιωτικής εμπειρίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα όμως υπάρχει η γενική αντίληψη ότι η ιαματική υδροθεραπεία αφορά άτομα τρίτης ηλικίας και αρρώστους. Για το λόγω αυτό αναλύονται παρακάτω κάποιες από τις διαδεδομένες λανθασμένες στο κοινό αντιλήψεις για τις ιαματικές πηγές.

 1. Οι ιαματικές πηγές διαφέρουν από τις κανονικές πηγές λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας: Μια ιαματική πηγή δεν είναι απλώς μια απλή πηγή με την μόνη διαφορά την αυξημένη θερμοκρασία. Αυτό το ζεστό νερό προέρχεται από πολύ βαθιά υπόγεια στρώματα και έτσι εμπεριέχει πλήθος ιχνοστοιχείων και μετάλλων σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σύγκριση με μια απλή φυσική πηγή. Αν μια πηγή καταλήξει να περιέχει ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία σε υπερβολικές συγκεντρώσεις κατά την διέλευση της από τα εδαφικά υποστρώματα θεωρείται επικίνδυνη και δεν χρησιμοποιείται.
 2. Οι ιαματικές πηγές προσφέρουν θεραπεία σε όλα τα νοσήματα; Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μεγάλες αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες που να εξετάζουν τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία παρά την ευρεία χρήση τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ιαματική λουτροθεραπεία βοηθάει στη θεραπεία των ρευματολογικών νοσημάτων, των νευρώσεων, των μεταβολικών διαταραχών (π.χ. μεταβολικό σύνδρομο, αύξηση σακχάρου, χοληστερόλη). Αναφορές επίσης δείχνουν οφέλη σε δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα αν και υπάρχει αρκετή ασάφεια για το πώς ακριβώς επιδρά η λουτροθεραπεία στα νοσήματα αυτά λόγω έλλειψης επιστημονικών τεκμηρίων.
 3. Η ιαματική λουτροθεραπεία είναι για όλους και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προφυλάξεις; Η ιαματική λουτροθεραπεία δεν ενδείκνυται για όλους. Αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν λουτροθεραπεία είναι άτομα με πυρετό, φλεγμονή με πρήξιμο, πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο, μη ρυθμιζόμενη υπέρταση ή υπόταση, σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, ορισμένου τύπου φλεβικά προβλήματα, σοβαρή αναιμία ή ζάλη, μη ρυθμιζόμενη πάθηση θυρεοειδούς, έμμηνο ρύση, προχωρημένη εγκυμοσύνη, νόσημα που καθιστά απαγορευτική την άσκηση ή την έκθεση σε θερμό περιβάλλον (π.χ. προχωρημένος καρκίνος), εγκαύματα ή θερμικές βλάβες καθώς και μικρά παιδιά και μωρά. Η παραμονή στο νερό δεν θα πρέπει να ξεπερνά την μισή ώρα και πρέπει να γίνεται σταδιακή επάνοδος της θερμοκρασίας του σώματος (όχι παγωμένα μπάνια αμέσως μετά).
 4. Η θεραπευτική δράση των ιαματικών λουτρών έχει ως αίτιο τα ωφέλιμα άλατα που περιέχουν; Μέσα στα οφέλη των ιαματικών λουτρών συμπεριλαμβάνονται η διαφυγή από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, οι ευεργετικές επιδράσεις της κολύμβησης αυτής καθαυτής και η μυοχαλαρωτική-αγγειοδιασταλτική δράση της αυξημένης θερμοκρασίας. Η εισπνοή υδρατμών των θερμών ιαματικών διαλυμάτων παρέχει ανακούφιση σε ορισμένα αναπνευστικά νοσήματα. Έρευνες έδειξαν ότι την ώρα της ιαματική λουτροθεραπεία μειώνονται τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής, της καταλάσης, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Η μείωση ορισμένων δεικτών φλεγμονής σε συστηματικά λουτροθεραπευόμενους μπορεί να σχετίζονται με τη συγκέντρωση ορισμένων ωφέλιμων μεταλλικών αλάτων και ουσιών στο ιαματικό νερό. Οι δερματοπάθειες ωφελούνται από την άμεση επαφή ευεργετικών αλάτων και ιχνοστοιχείων από τις ιαματικές πηγές παρότι χρειάζεται περεταίρω έρευνα για την δράση των διαλυμένων αλάτων.
 5. Η θεραπευτική δράση των ιαματικών λουτρών είναι ανώτερη από αυτήν των θαλάσσιων λουτρών; Δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν την θεραπευτική επίδραση των δύο μεθόδων. Τόσο στην ιαματοθεραπεία όσο και στην θαλασσοθεραπεία το κολύμπι ωφελεί. Το θαλασσινό νερό περιέχει και αυτό άλατα και ιχνοστοιχεία σε καλά ποσοστά που να ευεργετούν τον οργανισμό. Ωστόσο, το μέγιστο όφελος για τον οργανισμό προσκομίζεται από τον συνδυασμό θαλασσοθεραπείας και ιαματικής λουτροθεραπείας.
 6. Τα ιαματικά λουτρά είναι μόνο για τα ηλικιωμένα άτομα ή αρρώστους ενώ τα θαλάσσια λουτρά είναι για όλους; Τα λουτρά είτε στην θάλασσα είτε σε ιαματικές πηγές είναι για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας (εκτός από τα μωρά) και προσδίδουν πολλά οφέλη και στους υγιείς. Έτσι λοιπόν, υγιή άτομα νεαρής ηλικίας έχουν πολλά να κερδίσουν από επισκέψεις σε περιοχές με ιαματικές πηγές και να ακολουθήσουν το παράδειγμα ευρωπαίων πολιτών άλλων κρατών που επιλέγουν τέτοιους είδους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Δυστυχώς στην Ελλάδα λανθασμένα η ιαματική λουτροθεραπεία θεωρείται από πολλά άτομα δραστηριότητα για γέρους και αρρώστους, ενώ τα θαλάσσια λουτρά θεωρούνται δραστηριότητα για νέους και υγιείς.
 7. Η ιαματική λουτροθεραπεία μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική αγωγή σε πολλά νοσήματα; Έχει απλώς συμπληρωματικό ρόλο της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής.
 8. Τα ιαματικά λουτρά μπορούν να πραγματοποιηθούν όλο το χρόνο; Είναι καλό να αποφεύγονται σε πολύ υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες.
 9. Η εμβάπτιση στο ιαματικό νερό αρκεί για την εκδήλωση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της λουτροθεραπείας; Η απλή εμβάπτιση δεν αρκεί για να αντλήσετε τα προσδοκώμενα οφέλη. Χρειάζεται κολύμβηση μέσα στο νερό για κάποια λεπτά της ώρας γιατί κολυμπώντας στην ιαματική πηγή, λόγω σύνθετων παραγόντων (π.χ. άνωση, υδροστατική πίεση, έκκριση ορμονών), το σώμα γίνεται πιο ευκίνητο, δημιουργείται αγγειοδιαστολή, τονώνεται η κυκλοφορία και το αναπνευστικό και απορροφώνται οιδήματα. Επιπλέον, η συστηματική άσκηση ρυθμίζει τον μεταβολισμό θεραπεύοντας μεταβολικές διαταραχές.
 10. Η ιαματική λουτροθεραπεία είναι ευεργετική αλλά δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία; Σήμερα ολοένα και περισσότερα ιδιωτικά και δημόσια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το σύνολο ή ένα μέρος των εξόδων της ιαματικής λουτροθεραπείας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(2012). «Ιματικές πηγές: Διακοπές και θεραπεία». Έθνος Υγεία, Τεύχος 5ης Ιουλίου, Σελ. 8.(2012). «Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού». Έθνος Υγεία, Τεύχος 12ης Ιουλίου, Σελ. 8.

 • Κυριακή Δρόσου
  Κυριακή Δρόσου
ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.