Παθήσεις Πεπτικού

Έχω δυσανεξία στη λακτόζη, τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή;

17 Ιουλίου 2017
82602 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
psomi me margarini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αθανασία, 35 ετών

Η Αθανασία είναι μητέρα 2 παιδιών και ασχολείται με τα οικιακά, επομένως στο σπίτι είναι το άτομο που κάνει τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Της αρέσουν πολύ τα γαλακτοκομικά, καθώς μεγάλωσε με αυτά στο χωριό της, και προσπαθεί να τα καταναλώνει τακτικά μέσα στην ημέρα της. Το πρωί πίνει ένα ποτήρι γάλα μαζί με μία φέτα ψωμί και λίγη μαργαρίνη με μέλι. Έπειτα από το πρωινό της, νιώθει έντονο φούσκωμα στο στομάχι και «γουργούρισμα» στο έντερο. Αντίστοιχα, αλλά μικρότερης έντασης συμπτώματα έχει και αφού καταναλώσει το τοστ της, στο οποίο βάζει τυρί, μαργαρίνη και ντομάτα. Αφού επικοινώνησε με τον ιατρό της και έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις, διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη.


Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία κατάσταση στην οποία το άτομο εμφανίζει συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά, διάρροια και «γουργούρισμα» στο έντερο, μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη. Η κατάσταση αυτή προκύπτει από την μειωμένη παραγωγή του ενζύμου λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη σε μία πιο απλή μορφή για να μπορεί να απορροφηθεί από το έντερο. Μάλιστα, η ποσότητα της λακτάσης που παράγει ο οργανισμός μας διαφέρει από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν απόλυτα γενικές συστάσεις, αλλά να επηρεάζεται από την προσωπική ευαισθησία του κάθε ατόμου. Η ολοκληρωτική έλλειψη του ενζύμου αυτού είναι σχεδόν απίθανη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι αρκετά συχνή, καθώς περίπου το 75% του πληθυσμού την εμφανίζει, ενώ στην Ελλάδα το 60% εμφανίζει τη μειωμένη παραγωγή

Πάμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά τι είναι καλό να ακολουθήσει η Αθανασία στη διατροφή της:

Αρχικά, θα πρέπει να παρατηρήσει ποια είναι η ποσότητα των τροφίμων με λακτόζη που μπορεί να καταναλώσει, ώστε να μην έχει τα συμπτώματα αυτά.

Ποια τρόφιμα περιέχουν λακτόζη;

Η λακτόζη εμπεριέχεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, όπως είναι το φρέσκο γάλα, ενώ το γιαούρτι και τα τυριά έχουν φανεί να περιέχουν λιγότερη ποσότητα, λόγω της επεξεργασίας που υπόκεινται τα δύο αυτά τρόφιμα. Επομένως, η Αθανασία θα χρειαστεί να αναζητήσει πλεόν κάποιο γάλα με καθόλου ή μειωμένη ποσότητα λακτόζης, ώστε να συνεχίσει να πίνει το πρωί. Το τυρί μάλιστα στο κολατσιό της, είναι περισσότερο ανεκτό από τον οργανισμό της, γι’ αυτό τα συμπτώματα είναι μικρότερης έντασης. Παρόλα αυτά, μπορεί να το αντικαταστήσει με το τόφου, που προέρχεται από γάλα σόγιας και δεν περιέχει καθόλου λακτόζη.

Τα γαλακτοκομικά ωστόσο, δεν είναι τα μόνα που περιέχουν λακτόζη! Στο πρωινό, όπως και στο κολατσιό της βλέπουμε, ότι καταναλώνει και μαργαρίνη, η οποία πέρα από τα καλά λιπαρά που της προσφέρει, μπορεί να περιέχει και μικρή ποσότητα λακτόζης. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να κόψει αυτή την αγαπημένη της συνήθεια, μπορεί απλά να την αντικαταστήσει με φυτική μαργαρίνη χωρίς λακτόζη, την οποία εκτός από επάλειψη του τοστ της μπορεί να χρησιμοποιήσει άφοβα και στις μαγειρικές της παρασκευές!

Επομένως, πέρα από τις φανερές πηγές λακτόζης, είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων σχετικά με τα συστατικά που περιέχονται, καθώς και την ποσότητα που μπορεί να έχουν. Αναζητείστε την ένδειξη «χωρίς λακτόζη», εάν δεν ανέχεστε καθόλου τη λακτόζη στη διατροφή σας.

Αθανασία, όλα καλά θα πάνε και με ... δυσανεξία στη λακτόζη!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρασκευάς Παπαχρήστος, «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας», εκδόσεις medNutrition

Benjamin Misselwitz, Daniel Pohl, Heiko Frühauf, Michael Fried, Stephan R Vavricka, and Mark Fox, «Lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and treatment», United European Gastroenterol J. Jun 2013

Μιχαήλ Μαύρος, Εύη Ζαμπέλη, «Δυσανεξία Στη Λακτόζη: μία όχι και τόσο εύκολη διάγνωση», Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.)

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).